Η πιο νόστιμη λαγάνα στους φούρνους "ΤΟ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ"

By / ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ / Saturday, 09 March 2019 17:24

 

Μπορεί όλα τριγύρω να αλλάζουν, όμως όπως δεν υπάρχει Μάρτης χωρίς Σαρακοστή έτσι δεν υπάρχει Καθαρά Δευτέρα χωρίς λαγάνα.

Η ιστορία της λαγάνας

Η λαγάνα είναι ο άζυμος άρτος (ψωμί), ο οποίος φτιάχνεται με παραδοσιακό τρόπο στην Ελλάδα μόνο μια μέρα του χρόνου, την Καθαρή Δευτέρα, ενώ το όνομά της προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό "λάγανον", μια πλακωτή ζύμη που παρασκευάζεται από αλεύρι και νερό και σηματοδοτεί την έναρξη της νηστείας της Μεγάλης Σαρακοστής. Η λαγάνα αναφέρεται ως έδεσμα σε πολλά κείμενα της Αρχαιότητας. Ένα από αυτά είναι οι Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη, όπου αναφέρεται η φράση λαγάνα πέττετται δηλαδή λαγάνες γίνονται[1]. Μια θεωρία θέλει η λαγάνα να παρομοιάζεται με τον άρτο που κατανάλωσαν οι Ισραηλίτες κατά την έξοδό τους από την Αίγυπτο, από τότε και μέχρι τη στιγμή που ο Χριστός ευλόγησε τον ένζυμο άρτο. Τα αρτοποιεία μένουν ανοικτά τη συγκεκριμένη μέρα, αντίθετα με τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα, αποκλειστικά για την παρασκευή και διάθεση λαγάνας.

 

 

Η Καθαρά Δευτέρα βρίσκεται προ των πυλών και όλοι μας προετοιμαζόμαστε για τα σαρακοστιανά εδέσμα που ουκ ολίγα! Την τιμητική της όμως στο σαρακοστιανό τραπέζι, κατέχει η πεντανόστιμη λαγάνα που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους!

Στους φούρνους "ΤΟ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ" θα βρείτε και θα απολαύσετε τις πιο νόστιμες λαγάνες σε πολλές και ιδιαίτερες γεύσεις, όπως: την κλασική, ντομάτα - ρίγανι, ολικής άλεσης, πολύσπορη, καλαμποκιού, με γλυκάνισο αλλά και με ελίες! Κάντε την σωστή επιλογή και φέτος για το σαρακοστιανό σας τραπέζι!

Καταστήματα "ΤΟ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ"

1ο κατάστημα: Βενιζέλου Ελευθερίου 7 & Δημητριάδος τηλ: 2421037126

2ο κατάστημα: Πολυμέρη 48 τηλ: 2421025557

 

 

 

 

Author

Lifevolos

Lifevolos

Login to post comments

Please publish modules in offcanvas position.