Ψεκασμοί ενάντια στον δάκο από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πηλίου

By / ΑΓΡΟΤΙΚΑ / Wednesday, 16 October 2019 09:59

 

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων ενημερώνει τους ελαιοκαλλιεργητές ότι με βάση την αξιολόγηση των ποσοτικών και βιολογικών χαρακτηριστικών του δακοπληθυσμού, που προέκυψαν από τις πληροφορίες του αναρτημένου δικτύου δακοπαγίδων (αριθμό ακμαίων, αναλογία φύλου και αναπαραγωγική ωριμότητα των θηλυκών ακμαίων) σε συνδυασμό με το στάδιο ανάπτυξης του ελαιόκαρπου και τις επικρατούσες – αναμενόμενες καιρικές συνθήκες (θερμοκρασία, σχετική υγρασία και ταχύτητα αέρα περιβάλλοντος) κρίθηκε απαραίτητη η επέμβαση για την προληπτική καταπολέμηση του δάκου της ελιάς και δόθηκε εντολή διενέργειας δολωματικού ψεκασμού στον ανάδοχο εργολάβο.

Ειδικότερα, κατ’ εντολή και υπό την εποπτεία της υπηρεσίας διενεργείται δολωματικός ψεκασμός για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς από τον ανάδοχο εργολάβο «Αγροτικός Συνεταιρισμός Πηλίου – Β. Σποράδων», σε εκτέλεση σχετικής σύμβασης παροχής υπηρεσιών για τις παρακάτω περιοχές/ τοποθεσίες και ημερομηνίες εφαρμογής, δηλαδή:

Οι Τ.Κ. Κατηχωρίου, Τ.Κ. Πορταριάς και Τ.Κ. Άλλης Μεριάς θα ψεκαστούν από συνεργείο σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα: Στις 16/10/2019 θα ψεκαστούν οι τοποθεσίες Άλλη Μεριά, Μεριάς και Περιφερειακός, στις 17/10/2019 οι τοποθεσίες Κατηχώρι, Παναγία Μεγαλογένη και Καστρί, στις 18/10/2019 οι τοποθεσίες Κατηχώρι, Μεγάλη Ράχη και Ασβεσταριές και στις 19/10/2019 οι τοποθεσίες Κατηχώρι, Φυτέματα και Μούχος. Στην Τ.Κ. Αγίου Βλασίου θα ψεκαστούν στις στις 16/10/2019 οι τοποθεσίες Μπαλίνα και Καψάλα, στις 17/10/2019 οι τοποθεσίες Μουρτάκια και Αμαδίστρα, στις 18/10/2019 οι τοποθεσίες Πετράλωνα και Αμαδίστρα, στις 19/10/2019 οι τοποθεσίες Αμαδίστρα και Καρδάρα, στις 20/10/2019 οι τοποθεσίες Καρδάρα, Λαμπογιανέικα και Παλιόκαστρο, στις 21/10/2019 οι τοποθεσίες Άγιος Αχίλλειος και Άγιος Αθανάσιος και στις 22/7/2019 οι τοποθεσίες Άγιος Βλάσιος (χωριό), Στρόφιλος και Άγιος Νικόλαος.
Ο ψεκασμός θα εφαρμοστεί ανά τρία ελαιόδεντρα με προβλεπόμενη συνολική διάρκεια οκτώ ημερών.

Σε περίπτωση επικείμενης τοπικής βροχής ή υπέρβασης τοπικά της θερμοκρασίας αέρα άνω των 28ο C ή επικράτησης ανέμου εντάσεως μεγαλύτερης των 5 μποφόρ αναστέλλεται προσωρινά η εφαρμογή του ψεκασμού κατόπιν εντολής της Υπηρεσίας μας.
Καλούνται οι ελαιοκαλλιεργητές να μεριμνήσουν για την προσπελασιμότητα των περιφραγμένων ελαιοκτημάτων τους στα συνεργεία ψεκασμού και την κοπή των ζιζανίων για την αποτελεσματική εφαρμογή του δολωματικού ψεκασμού σε όλα τα ελαιοκτήματα (μη συμπεριλαμβανομένων των ενταγμένων στη βιολογική γεωργία).
Επίσης οι κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι να περιορίσουν τα ποίμνια και τα μελίσσια τους μακριά από τις παραπάνω ψεκαζόμενες περιοχές.

Author

Lifevolos

Lifevolos

Login to post comments

Please publish modules in offcanvas position.