Από τον Αλμυρό το κορυφαίο ελληνικό τυρί 2019

By / ΑΓΡΟΤΙΚΑ / Wednesday, 06 November 2019 22:37

 

Η φέτα Π.Ο.Π. από την Κτηνοτροφική Μαγνησίας ονομάστηκε Καλύτερο Ελληνικό Τυρί στην 32η εκδήλωση των βραβείων World Cheese Awards στο Μπέργκαμο της Ιταλίας.

Αφού αξιολογήθηκε ένας αριθμός – ρεκόρ 3.804 συμμετοχών από 42 διαφορετικές χώρες σε μία και μόνο ημέρα στο Fiera di Bergamo, το κρεμώδες και απαλό τυρί από πρόβειο γάλα φέτα Π.Ο.Π. της Κτηνοτροφικής Μαγνησίας, με την επωνυμία Greek Family Farm, απέσπασε μια Χρυσή βαθμολογία, ενώ παράλληλα ξεχώρισε φέτος ως το κορυφαίο Ελληνικό τυρί, με τη χορηγία της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος.

Λαμβάνοντας χώρα στην Ιταλία για πρώτη φορά στα 32 χρόνια της ιστορίας του, ο μεγαλύτερος διαγωνισμός μόνο για τυροκομικά στον πλανήτη φιλοξενήθηκε από το ετήσιο φεστιβάλ τυριού του Μπέργκαμο, το FORME και μια ολοκαίνουργια διεθνή εμπορική έκθεση γαλακτοκομικών, το B2Cheese.

Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, που διήρκησε εννέα ολόκληρες ώρες, την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου, η Διεθνής Τελική Κριτική Επιτροπή απένειμε το πρώτο βραβείο του παγκόσμιου πρωταθλητή σε παραγωγό των ΗΠΑ.

Οι ελληνικές συμμετοχές απέσπασαν συνολικά 5 Χρυσά, 10 Αργυρά και 14 Χάλκινα βραβεία. Τα βραβεία World Cheese Awards παρείχαν για μία ακόμη φορά μια διεθνώς αναγνωρισμένη σφραγίδα ποιότητας για πολλούς παραγωγούς τυριών της χώρας.

Εκτός από τη φέτα Π.Ο.Π. «Greek Family Farm» της Κτηνοτροφικής Μαγνησίας, που πήρε χρυσή βαθμολογία και τη σπουδαία διάκριση ως το κορυφαίο Ελληνικό τυρί, άλλα τυριά που απέσπασαν βραβεία για την Ελλάδα είναι το Μανούρι Π.Ο.Π. Αρβανίτη (χρυσό βραβείο), το Καπνιστό Τυρί του τυροκομείου Σταμάτης Προίκας Α.Ε. (αργυρό βραβείο) και η Παλαιωμένη Γραβιέρα Σπηλιάς Bliss Point της Ορίζοντες Α.Ε. (χάλκινο βραβείο).

Στο φετινό World Cheese Awards οι συμμετοχές ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Τις συμμετοχές τους με πλοία, φορτηγά, τρένα και αεροπλάνα έστειλαν τυροπαραγωγοί από 42 χώρες από όλες τις ηπείρους. Στα βραβεία το ντεμπούτο τους έκαναν οι Ιάπωνες τυροκόμοι, αφού η Ιαπωνία προστέθηκε στη λίστα των χωρών που επιτρέπεται να εξάγουν γαλακτοκομικά προϊόντα στην ΕΕ στις αρχές της φετινής χρονιάς.

Ολες οι συμμετοχές κρίθηκαν σε μια ημέρα, καθώς 260 γευσιγνώστες από 35 χώρες αξιολόγησαν την εμφάνιση, τη σύσταση, το άρωμα και τη γεύση των τυριών.

Οι έμποροι τυριού, τυροκόμοι, αγοραστές, πωλητές, σεφ και αρθρογράφοι που απαρτίζουν τη διεθνή τελική κριτική επιτροπή, ανάμεσά τους ο Carlos Yescas από το Μεξικό, ο Roland Barthelemy από τη Γαλλία, ο Alberto Marcomini από την Ιταλία και η Cathy Strange από τις ΗΠΑ, παρουσίασαν τα τυριά της επιλογής τους σε ζωντανή μετάδοση στο World Cheese TV.

taxydromos.gr

Author

Lifevolos

Lifevolos

Login to post comments

Please publish modules in offcanvas position.