Το Σάββατο βγάζουν τα τρακτέρ στις πλατείες οι αγρότες – Τι απαντάνε στον Μ. Βορίδη Featured

By / ΑΓΡΟΤΙΚΑ / Thursday, 16 January 2020 14:36

 

Συνεχίζουν δυναμικά οι αγρότες της Καρδίτσας τον προγραμματισμό των κινητοποιήσεών τους, ενώ το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΟΑΣΚ απαντώντας στα όσα ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκης Βορίδης, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου από την Καρδίτσα, επισημαίνει:

«Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Βορίδης, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε κατά την επίσκεψή του στην Καρδίτσα, ουσιαστικά αντί να απαντήσει στα πολλά προβλήματα και στα αιτήματα επιβίωσης που έχουν οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι και εκφράζονται μέσα από το πλαίσιο αιτημάτων των Αγροτικών Συλλόγων, της ΕΟΑΣΚ και της ΠΕΜ, εσκεμμένα επέλεξε να επαναφέρει τα χιλιοειπωμένα και άθλια προπαγανδιστικά κατασκευάσματα, απ’ όλες τις κυβερνήσεις ως τώρα, να ταυτίσει δηλαδή την Ομοσπονδία με ένα κόμμα και συγκεκριμένα το ΚΚΕ. Θέλουν να επαναφέρουν τη διάσπαση και τον διαχωρισμό σε μπλε- κόκκινα- πράσινα κλπ τρακτέρ.
Έχουμε αποδείξει στην πράξη και πολλές φορές, ότι οι θέσεις και οι προτάσεις του οργανωμένου αγροτικού κινήματος για τις αιτίες και τις λύσεις των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε, καθώς και για τους στόχους, τα αιτήματα και την προοπτική των αγώνων μας, δεν είναι κομματικές.

Τα αιτήματα είναι για την επιβίωση μας και αποφασίζονται πάντα μέσα από πλατιές και γόνιμες διαδικασίες διαλόγου σε συσκέψεις που είναι ανοιχτές σε όλους τους αγρότες και δημοκρατικά λαμβανομένων αποφάσεων μέσα στα όργανα των Αγροτικών Συλλόγων και των Ομοσπονδιών, όπως και στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων. Άλλωστε τα προβλήματα που δημιουργούν οι πολιτικές σας είναι που μας υποκινούν και μας βγάζουν στον δρόμο του αγώνα.
Αναφερόμενος δε, στο ζωτικό αίτημα μας για θέσπιση κατώτερων εγγυημένων τιμών στα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που θα εξασφαλίζουν ένα βιώσιμο εισόδημα, με βάση το κόστος παραγωγής και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, όχι μόνο το απέρριψε όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά προκειμένου να δικαιολογήσει την άρνηση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει το συγκεκριμένο αγροτικό αίτημα, είπε ότι στο πλαίσιο της «ελεύθερης» οικονομίας «οι εγγυημένες τιμές δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστούν διότι είναι λαθεμένο αίτημα και θα είναι καταστροφικό για τους αγρότες μας.»
Επειδή το ψέμα έχει κοντά ποδάρια, κ. Βορίδη, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε, όχι τόσο σε εσάς, όσο στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους που βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνετε και δεν μπορούν να επιβιώσουν τις οικογένειές τους, λόγο των πολιτικών που εφαρμόζετε εσείς και η ΕΕ μέσο της ΚΑΠ, καθώς και τις πλάτες που κάνετε στους βιομήχανους, εμπόρους και τις τράπεζες για να μας παίρνουν κοψοχρονιάς και σε εξευτελιστικές τιμές τα προϊόντα μας, και με υψηλό κόστος παραγωγής.

Αλήθεια κύριοι της κυβέρνησης:

Όταν ο κ. Χατζηγάκης, που ήταν Υπουργός Γεωργίας με κυβέρνηση πάλι ΝΔ, είχε δηλώσει: «μόνο οι εγγυημένες τιμές στα αγροτικά προϊόντα θα φέρει εισόδημα επιβίωσης στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους», ήταν κρυφοκομμουνιστής;
Επίσης, τώρα, που ζητάει θέσπιση εγγυημένων τιμών στα αγροτικά προϊόντα από την ΕΕ η κυβέρνηση της Πολωνίας, μπορεί κανείς να τη χαρακτηρίσει ως αντίπαλο της «ελεύθερης» οικονομίας της αγοράς.
Και φυσικά, κάθε άλλο παρά … κομμουνιστής είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ, ο οποίος επιβάλλει δασμούς στην εισαγωγή αγροτικών προϊόντων στη χώρα του. Προφανώς εκεί, το κάνουν για να διασφαλίσουν τα συμφέροντα των ντόπιων μεγάλων αγροτικών επιχειρήσεων, και μονοπωλίων, έναντι των ανταγωνιστών που υπάρχουν στα άλλα καπιταλιστικά κράτη.
Να σας θυμίσουμε πως, κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα αγροτικά προϊόντα ίσχυαν παλιότερα κι αυτό ήταν προς όφελος των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, παρά το γεγονός ότι η χώρα μας ήταν μέλος της τότε ΕΟΚ όπου διαφέντευε η «ελεύθερη» οικονομία αγορά.

Από την άλλη, οι ελληνικές κυβερνήσεις οι οποίες, αρνούνται τη θέσπιση κατώτερων εγγυημένων τιμών στα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, έχουν θεσπίσει εγγυημένα κέρδη για τους μεγαλοεπιχειρηματίες, όπως, για παράδειγμα, στους εργολάβους που εκμεταλλεύονται τις εθνικές οδούς και τα διόδια, τους βιομήχανους που ασχολιούνται με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας όπως τα φωτοβολταϊκά που έχουν εγγυημένη τιμή κ.α.
Σε ό,τι αφορά στην υπεράσπιση της ΚΑΠ της ΕΕ εκ μέρους της ΝΔ, (είχαν συμφωνήσει στις περικοπές των ενισχύσεων ως και 50% στη προηγούμενη αναθεώρηση) δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι θα το κάνει και τώρα, καθώς η ΚΑΠ αποτελεί το κύριο εργαλείο της πολιτικής για κερδοφορία των επιχειρήσεων και για τη συγκέντρωση της παραγωγής, της εμπορίας και της γης σε λιγότερα χέρια, οδηγώντας, έτσι, στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς.
Τέλος, σχετικά με τη δήλωσή του ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην «ολοκλήρωση των παρεμβάσεων στον Αχελώο», (ήμασταν νέοι και γεράσαμε) είναι άλλη μια υπόσχεση που έχει επαναληφθεί πολλές φορές και από τις κυβερνήσεις της ΝΔ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα κανείς να μην ξεγελιέται, πλέον, στη Θεσσαλία. Άλλωστε είχατε υποσχεθεί και αγροτικό πετρέλαιο, για τους βιομήχανους βρήκατε για τους αγροτοκτηνοτρόφους, όταν και αν. Το διεκδικούμε και θα το κερδίσουμε στον δρόμο του αγώνα, όπως και τα άλλα αιτήματα επιβίωσης που έχουμε. Άλλωστε εκεί έχουμε κερδίσει το αφορολόγητο και τόσα άλλα.
Είδαμε επίσης πως επισπευτήκατε το Κέντρο Πιστοποιητικού Ελέγχου Βάμβακος και πρέπει να στελεχωθεί, καθώς να γίνει και η συντήρηση των κτηρίων, αλλά κουβέντα δεν ακούσαμε για την κλεψιά που γίνετε στους βαμβακοπαραγωγούς από τους εκκοκκιστές όλα αυτά τα χρόνια. Άλλωστε τι να πείτε αφού τους στηρίζετε για να κερδοσκοπούν σε βάρος μας και εσείς όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση.
Είπατε και μια αλήθεια ότι, πράγματι, «η λογική της Ομοσπονδίας για την οργάνωση της αγροτικής παραγωγής είναι εντελώς διαφορετική από αυτή της κυβέρνησης».

Η διαφορά έγκειται στο εξής:
Εμείς, ως Ομοσπονδία και γενικότερα το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, θέλουμε η οργάνωση της αγροτικής παραγωγής στη χώρα μας να διασφαλίζει, ένα βιώσιμο εισόδημα για τους μικρομεσαίους παραγωγούς, με το οποίο θα μπορούμε να ζήσουμε αξιοπρεπώς τις οικογένειές μας, ταυτόχρονα, να εξυπηρετεί τις ανάγκες του λαού μας για επαρκή, φτηνά και ποιοτικά – υγιεινά αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα.
Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και όλες οι προηγούμενες, θέλει η οργάνωση της αγροτικής παραγωγής να εξυπηρετεί την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα, αδιαφορώντας αν έτσι οδηγούμαστε στο ξεκλήρισμα των αγροτοκτηνοτρόφων, ή αν ικανοποιούνται οι διατροφικές ανάγκες του λαού μας.

Το αγροτικό κίνημα θα συνεχίσει να προβάλει και να παλεύει για την ικανοποίηση αυτού του αιτήματος, πιστεύοντας ότι είναι θέμα καλύτερης οργάνωσης της πάλης και αλλαγής των συσχετισμών για να το πετύχει.
Θα συνεχίσουμε στο δρόμο του αγώνα για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων που αφορούν στην ίδια τη επιβίωσή μας. Καλούμε τους αγρότες της περιοχής μας να συμμετάσχουν ενεργά σε όλες τις προετοιμασίες για την οργάνωση των πανελλαδικά συντονισμένων αγροτικών κινητοποιήσεων στο τρίτο δεκαήμερο του Γενάρη και του μεγάλου συλλαλητηρίου στην «Agrotica» στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 1η Φλεβάρη, στις 12.00 το μεσημέρι, όπως αποφασίστηκε στην πανελλαδική σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, στη Νίκαια της Λάρισας.

Τους καλούμε, να παραβρεθούν στη συγκέντρωση που οργανώνουμε την Παρασκευή 17/1, στις 10 το πρωί, έξω από τα δικαστήρια της Καρδίτσας, όπου είναι προγραμματισμένη η δίκη 3 μελών του ΔΣ της Ομοσπονδίας, για την κινητοποίηση στην Ε65 το 2018, προκειμένου ν’ απαιτήσουμε να σταματήσουν τα «αγροτοδικεία» τρομοκράτησης της αγροτιάς, που συνεχίζει και η σημερινή κυβέρνηση.
Να πάρουν επίσης, μαζικά μέρος στις συσκέψεις που πραγματοποιούνται καθημερινά στα χωριά, καθώς και στην πανθεσσαλική σύσκεψη που θα γίνει τη Δευτέρα 20/1 στα Φάρσαλα και, από το Σάββατο 18/1, να βγάλουν τα τρακτέρ τους στις πλατείες των χωριών».

 

πηγή: volos.ert.gr

 

 

Author

Lifevolos

Lifevolos

Login to post comments

Please publish modules in offcanvas position.