Αχιλλέας Μπέος: " Το Μουσείο της Αργούς αναδεικνύει την ιστορία της πόλης μας και δημιουργεί μια νέα σελίδα αναφοράς παγκοσμίως" Featured

By / ΤΟΠΙΚΑ / Monday, 04 March 2019 19:27

 

Το απόγευμα της Δευτέρας, έγινε η παρουσίαση του Μουσείου της Αργούς στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο "Αχίλλειον", από την Δημοτική Αρχή Βόλου.

Στην εκδήλωση παρευρέθει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, οι δημοτικοί σύμβουλοι αλλά και απλοί πολίτες . Η παρουσίαση του Μουσείου της Αργούς έγινε από τον ομοτ. καθηγητή Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ κ. Γιάννη Κίζη. Η δημιουργία του Μουσείου της Αργούς είναι ένα θέμα που αφορά την πόλη μας και από το βήμα ο Δήμαρχος Βόλου δεσμεύτηκε να γίνει πραγματικότητα.

Μεταξύ άλλων είπε: "Αποτελεί θεμελιώδη αρχή για μας ο διάλογος με τους πολίτες να είναι άμεσως, κύριος και ειλικρινής. Δεν υποσχόμαστε , εξάλλου δεν το έχουμε συνήθισει να τάζουμε παρά μόνο να προσπαθούμε για το καλύτερο που αξίζει αυτή η πόλη και όταν έρθει αυτή η ώρα, όπως σήμερα μιλάμε με έργα, έργα μεγάλα, έργα αναπτυξιακά, έργα που μπορούν να αλλάξουν το μέλλον και την προοπτική της πόλης. Ένα τέτοιο έργο είναι και το Μουσείο της Αργούς που αναδεικνύει την ιστορία της πόλης μας και δημιουργεί μια νέα σελίδα αναφοράς παγκοσμίως"

 

ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΒΟΛΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ ΜΠΕΟΥ

 

Κυρίες και κύριοι,

Σας ευχαριστώ θερμά για την παρουσία σας σε μια πραγματικά σημαντική στιγμή για την πόλη μας και το μέλλον της.

Όπως είδατε το νέο μεγάλο ταξίδι, ο δρόμος για την κατασκευή του Μουσείου της Αργούς, είναι έτοιμο να ξεκινήσει.

Για να συνδέσει τον μύθο και την ιστορία με το παρόν και το μέλλον.

Με τον ίδιο λαμπρό και συναρπαστικό τρόπο.

Έχω την τιμή και την χαρά η αφετηρία να γίνεται επί της δημαρχίας μου.

Οφείλω ωστόσο να σημειώσω ότι για να φτάσουμε ως εδώ εργάστηκαν πολλοί φορείς και μεμονωμένοι συμπολίτες, τους οποίους και ευχαριστώ.
Τώρα είναι η ώρα, ενωμένοι και χωρίς αντιπαλότητες, τουλάχιστον για το μεγάλο αυτό σκοπό, να συνεργαστούμε αρμονικά ώστε να εξασφαλίσουμε την αναγκαία χρηματοδότηση για την κατασκευή του Μουσείου.

Είτε μέσω χρηματοδότησης από ευρωπαϊκό πρόγραμμα, είτε μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.

Αν αυτό δεν καταστεί εφικτό τότε η Δημοτική Αρχή και εγώ προσωπικά δεσμευόμαστε να χρηματοδοτήσουμε και να υλοποιήσουμε με πόρους του Δήμου το τεράστιο αυτό αναπτυξιακό έργο.

Κυρίες και κύριοι,

Η δημιουργία του Μουσείου θα έχει πολλαπλές ευεργετικές και μόνο επιπτώσεις, στο σύνολο της τοπικής κοινωνία και οικονομίας.

Θα ήταν πλεονασμός να αναφερθώ αναλυτικά αφού έχει καταστεί συνείδηση σε όλους μας.

Η ΑΡΓΩ, λοιπόν, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει τη Ναυαρχίδα της περαιτέρω τουριστικής μας ανάπτυξης.

Και παράλληλα να αποτελέσει και στοιχείο της αστικής αισθητικής αναβάθμισης της πόλης μας.

Το Πεδίο Άρεως που επιλέξαμε ως σημείο κατασκευής του Μουσείου, στην είσοδο της πόλης, ήταν μια μάλλον υποβαθμισμένη περιοχή.

Ήδη πήραμε την πρωτοβουλία να συγκροτήσουμε ομάδα Εργασίας με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τον ΟΛΒ.

Για να καταθέσουμε πρόταση στο πλαίσιο δράσεων του Πράσινου Ταμείου.

Πρόταση που αφορά βεβαίως την αξιοποίηση αυτής της περιοχής,

Που σήμερα φιλοξενεί τον «Εκθεσιακό Πολυχώρο» και όπως σας είπα μελλοντικά και το Μουσείο.

Και αυτή είναι μια απάντηση σε όσους και όσες βιάστηκαν να ασκήσουν κριτική για την αναβάθμιση και την αλλαγή χρήσεων του συγκεκριμένου χώρου.

Κυρίες και κύριοι,

Αποτελεί θεμελιώδη αρχή για μας ο διάλογος με τους συμπολίτες μας να είναι άμεσος και κυρίως ειλικρινής.

Δεν υποσχόμαστε, δεν τάζουμε, παρά μόνο προσπαθούμε. Για το καλύτερο που αξίζει αυτή η πόλη.

Και όταν έρθει η ώρα, όπως τώρα, μιλούμε με έργα.

Έργα μεγάλα, έργα αναπτυξιακά, έργα που μπορούν να αλλάξουν το μέλλον και την προοπτική της πόλης.

Ένα τέτοιο έργο είναι το Μουσείο της Αργούς που αναδεικνύει την ιστορία της πόλης μας και δημιουργεί μια νέα σελίδα αναφοράς παγκοσμίως.

Σας ευχαριστώ θερμά για την παρουσία σας.

 

 

1.    Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

Μέσα στο Μουσείο η Αργώ εκτίθεται υπερυψωμένη από την επιφάνεια του νερού, χωρίς να βρέχεται, στηριγμένη σε τηλεσκοπικές υδραυλικές αντηρίδες, αντίστοιχες με τα «μπουντέλια» και τους «τάκους» των σκαφών στα καρνάγια. Το νερό είναι πιο ρηχό από μισό μέτρο, όπως ρηχή είναι και η μεγαλύτερη έκταση των υδάτινων επιφανειών του περιβάλλοντος χώρου, με την εξαίρεση μιας περιοχής με βάθος ικανό για να επιπλεύσει το πλοίο, όταν θα εκτίθεται στο ύπαιθρο. Προβλέπεται βάθυνση διαδρόμου στον πυθμένα με πλευρικά ράουλα και καλώδια για τη ρυμούλκηση της κλίνης (τρέιλερ), που θα καθελκύει το πλοίο προς το νότο, για υπαίθρια έκθεση, ή θα το ανελκύει προς τον βορρά, για να το μεταφέρει στο λιμάνι, για πλεύση.

Στο πέρασμα μέσα από τις Συμπληγάδες παραπέμπουν δύο στιβαροί, κλειστοί κτιριακοί όγκοι. Ο ένας, σε όλο το ανατολικό όριο του οικοπέδου, ευθύγραμμος, ορίζει μπροστά του το ζωτικό χώρο του Μουσείου και τον απομονώνει από τη ζώνη στάθμευσης αυτοκινήτων. Ο δεύτερος, τεθλασμένος, αφίσταται από τον πρώτο με ένα πορθμό σκαληνό, που αφήνει, με ενδιάμεση διεύρυνση, τον απαραίτητο χώρο για την ανάδειξη του κεντρικού εκθέματος.

Το κενό μεταξύ των κτιριακών όγκων κλείνεται με διαφανείς πύλες (ανασυρόμενα υαλοστάσια) και σκεπάζεται από διαφώτιστη στέγαση πολυκαρβονικών φύλλων ειδικής προδιαγραφής. Η κάτω επιφάνεια (οροφή) διαμορφώνεται από συνεχή τανυσμένα πολυεστερικά τεντόπανα τύπου TrempoVision της Barisol, ώστε να χρησιμεύει και ως οθόνη προβολής σκηνοθετημένων πολυαισθητηριακών και αναπαραστατικών videos. Στο διάκενο μεταξύ στέγασης και οροφής λαμπτήρες led, ρυθμιζόμενοι με dimmer, δίνουν την αίσθηση της υπαίθριας έκθεσης του σκάφους κατά τη νύχτα, αλλά και σημαίνουν το κτιριακό έργο ως landmark της πόλης.

Το μακρύ ορθογώνιο οικόπεδο μεταλλάσσεται σε μια μικρή αστική πλατεία ανατολικά του πάρκου, με την υδάτινη επιφάνεια να συναπαρτίζει το βάθρο των κτιριακών “συμπληγάδων”, που μαζί με “σκοπέλους” και “υφάλους” σκηνογραφούν τους συνειρμούς με το μύθο. Οι τελευταίοι σχετίζονται κατασκευαστικά με τις υφιστάμενες δεξαμενές ομβρίων, αλλά και με τη στήριξη της ράμπας ανόδου στο Μουσείο. Οι υφιστάμενες δεξαμενές ομβρίων μένουν λειτουργικά και δομικά ανέπαφες και επισκέψιμες. Με τις επικαθήμενες ελαφρές κατασκευές εντάσσονται στο σχεδιασμό του Μουσείου, χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε τροποποίησή τους. Ένας ηλεκτρονικά προγραμματιζόμενος πίδακας, υδάτινο πέτασμα παράλληλο με τη ράμπα, είναι το σιντριβάνι της πλατείας του Μουσείου, που προβάλλοντας εναλλασσόμενες εικόνες στο δημόσιο χώρο εντάσσει το έργο στην καθημερινή ζωή της πόλης.

1.2.    Το μουσείο: η αρχιτεκτονική διάπλαση και η αλληλουχία των χώρων είναι άρρηκτα συσχετισμένες με την μουσειολογική πρόταση, όπως αυτή αναπτύχθηκε στο στάδιο του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού (βλ. σχετικό τεύχος).

Η είσοδος στο Μουσείο γίνεται από την αστική πλατεία με την υδάτινη επιφάνεια. Οι προσβάσεις σ’ αυτήν, τόσο από τον κόμβο εισόδου του Πάρκου, όσο και από όλο το παρόδιο μέτωπο της λεωφόρου Αθηνών, αλλά και από τους χώρους στάθμευσης της ανατολικής πλευράς, διευθετούνται με κατάλληλες χαράξεις και φυτεύσεις. Οι επισκέπτες οδηγούνται στο νοτιοδυτικό άκρο της πλατείας: μια ράμπα που γεφυρώνει το νερό και αριστερά της μια σκάλα σύμφυτη με το κτίσμα οδηγούν στο πάνω επίπεδο, στην κύρια είσοδο. Αριστερά στον εισερχόμενο βρίσκεται η Αίθουσα Διαλέξεων και Σεμιναρίων, έτσι ώστε να μπορεί να λειτουργήσει και αυτόνομα. Η Αίθουσα, συνολικής δυναμικότητας 254 θέσεων, έχει μεγάλο ύψος και εμπεριέχει δύο στάθμες καθισμάτων· η πλατεία έχει 182 καθίσματα και 2 θέσεις ΑΜΕΑ και ο εξώστης 68 καθίσματα και 2 θέσεις ΑΜΕΑ. Σε ελαφρά υπερυψωμένο από τον εξώστη δάπεδο διευθετούνται τα μηχανήματα προβολών και το δωμάτιο των μεταφραστών. 

Στην Αίθουσα Υποδοχής γίνεται το καλωσόρισμα του επισκέπτη, με συνοπτική αναφορά στους θεματικούς άξονες της έκθεσης και στη διάταξή τους. Ένα άνοιγμα προς τον κεντρικό χώρο προσφέρει αποσπασματικές θεάσεις του πλοίου.

Ο πρώτος θεματικός άξονας αναπτύσσεται στον περίκλειστο χώρο της δυτικής “Συμπληγάδας”, που έχει τη μορφή σχεδόν τετραγωνικής αίθουσας. Εδώ αναπτύσσεται το “ταξίδι στα πέρατα του κόσμου” μέσα στο ίδιο δομικό περιβάλλον που γνώρισε ο επισκέπτης βλέποντας το μουσείο από έξω: μεγαλιθική δόμηση τοιχωμάτων αδρού μπετόν με εσώγλυφα μοτίβα αρχαίων σκαριών, ιδεογραμμάτων, λέξεων και στίχων του μύθου. Πού και πού σχισμές ανάμεσα στους “λιθοπλίνθους” επιτρέπουν επιμέρους θεάσεις της Αργούς.
Μια γέφυρα, που καθώς την περνά ο επισκέπτης βλέπει από ψηλά την Αργώ κατά μέτωπο, οδηγεί στο δεύτερο θεματικό άξονα, αφιερωμένο στην τέχνη με θέμα την Αργοναυτική εκστρατεία, στο νότιο άκρο της ανατολικής “Συμπληγάδας, που έχει τη μορφή δρομικού, μακρόστενου κτιρίου.

Στη συνέχεια το ενδιαφέρον εστιάζεται στο αντίγραφο της Αργούς, ορατό από όλο το μήκος της ανατολικής πτέρυγας και από μια εξέδρα - παρατηρητήριο. Κατεβαίνοντας μια σκάλα θα βρεθεί στην κάτω στάθμη, πολύ κοντά στην επιφάνεια του νερού, σε χώρο ευρύχωρο, σαν προκυμαία. Η ανατολική περιοχή της “προκυμαίας” είναι αφιερωμένη σε εκπαιδευτικά προγράμματα.

Ο κεντρικός χώρος όπου εκτίθεται η Αργώ είναι τεχνικά εξοπλισμένος έτσι ώστε το σκαρί να μη προσλαμβάνεται ως στατικό έκθεμα: ένας μηχανισμός πρόκλησης κυματισμού στο ρηχό νερό και μηχανές προβολής στην ημιδιάφανη οροφή της αίθουσας δημιουργούν ένα δυναμικό σκηνικό, που εμφανίζουν το πλοίο άλλοτε να περνά μέσα από καταιγίδα κι άλλοτε να πλέει σε νηνεμία, με το μυθικό περιστέρι να διασχίζει τον ουρανό, ξεφεύγοντας από τις Συμπληγάδες.

Η επίσκεψη τελειώνει στο πωλητήριο - café, που επεκτείνεται στο ύπαιθρο, δίπλα στο νερό, απέναντι από την είσοδο του Πάρκου.

Στην κάτω στάθμη προβλέπεται δευτερεύουσα διαδρομή των επισκεπτών: από το πωλητήριο – café μπορούν μέσω γέφυρας να φτάσουν στο φουαγιέ, που δίνει πρόσβαση στο βεστιάριο και στους χώρους υγιεινής του κοινού. Το φουαγιέ επικοινωνεί με σκάλα και ανελκυστήρα με τον χώρο υποδοχής της άνω στάθμης. Νοτίως του φουαγιέ διατάσσονται τα γραφεία του προσωπικού με τους βοηθητικούς χώρους τους.

Όλοι οι χώροι του Μουσείου είναι προσβάσιμοι από ΑΜΕΑ, μέσω των ανελκυστήρων των δύο πτερύγων. Προσβάσιμες από ΑΜΕΑ είναι και οι δύο στάθμες της Αίθουσας Διαλέξεων: το κάτω επίπεδο της πλατείας προσπελαύνεται από τη βορειοδυτική θύρα εξόδου και το άνω επίπεδο του εξώστη μέσω των ανελκυστήρων της δυτικής πτέρυγας. Η προσέγγιση των ΑΜΕΑ στο Μουσείο γίνεται από το parking στο ανατολικό όριο του γηπέδου, όπου προβλέπονται και οι κατάλληλες θέσεις στάθμευσης.

Ο Περιβάλλων Χώρος του Μουσείου διακρίνεται σε τρείς επιμέρους ενότητες. Η προς ανατολάς περιοχή μέχρι τα όρια της λιμενικής ζώνης διαμορφώνεται σε χώρο στάθμευσης, με παρεμβολή παρτεριών με χαμηλή φύτευση και δένδρα ανάμεσα σε θέσεις στάθμευσης ιδιωτικών αυτοκινήτων. Η προς δυσμάς περιοχή διαμορφώνεται σε μικρό άλσος, με ζώνες χαμηλής φύτευσης και πεύκα υψίκορμα (κουκουναριές) στη σειρά. Η προς νότον περιοχή διαμορφώνεται σε μικρή αστική πλατεία, με στρώση μεγάλων πλακών νεροπλυμένου βοτσαλοδέματος, μέχρι τα όρια του Άλσους του Πεδίου του Άρεως.

 

 

 

Δείτε φωτό:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Author

Lifevolos

Lifevolos

Login to post comments

Please publish modules in offcanvas position.