Η Μεγάλη Βρετανία «αδειάζει» την Κύπρο για την ΑΟΖ - Τι θα πράξουν οι σύμμαχοι;

Η Μεγάλη Βρετανία «αδειάζει» την Κύπρο για την ΑΟΖ - Τι θα πράξουν οι σύμμαχοι;

By / ΔΙΕΘΝΗ / Wednesday, 15 May 2019 18:39
Συναγερμό έχει προκαλέσει στη Λευκωσία η βρετανική τοποθέτηση σχετικά με τις επικείμενες έρευνες του τουρκικού σκάφους Φατίχ εντός περιοχών που η Κυπριακή Δημοκρατία έχει επίσημα διακηρύξει ότι ανήκουν στην ΑΟΖ της.

Ο Βρετανός υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων Άλαν Ντάνκαν μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων ανέφερε:

«Η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι, σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, οι διερευνητικές γεωτρήσεις δεν πρέπει να διεξάγονται σε οποιαδήποτε περιοχή στην οποία η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση.»

Στην ουσία δηλαδή κάλεσε να σταματήσουν όλες οι έρευνες για υδρογονάνθρακες, όχι μόνο οι τουρκικές.

Οργή Αναστασιάδη

Η τοποθέτηση Ντάνκαν προκάλεσε την οργή του Νίκου Αναστασιάδη. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δήλωσε σχετικά:

«Υπήρξε και παραμένει απαράδεκτος ο κ. Άλαν Ντάνκαν. Θέλω να πιστεύω και θα γίνει το ανάλογο διάβημα προς την Πρωθυπουργό, διότι θεωρώ ότι η όλη στάση του το μόνο που δεν αντικατοπτρίζει είναι την ορθή πολιτική που θα έπρεπε να ακολουθεί η Μεγάλη Βρετανία με τα όσα συμφέροντα έχει στην Κύπρο, και η στήριξη που έτυχε η Βρετανία στις κρίσιμες ώρες που περνά υπήρξε χωρίς προηγούμενο, έστω και από τη μικρή μας χώρα η οποία έχει την ίδια ψήφο με τις υπόλοιπες. Δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφονται οι συμπεριφορές του εν λόγω κυρίου».

Η Κυπριακή Δημοκρατία θα προχωρήσει σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την Τερέζα Μέι, ενώ ο κ. Αναστασιάδης θα της αποστείλει επιστολή. Ήδη κλήθηκε για εξηγήσεις στο κυπριακό ΥΠΕΞ ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής στην Κύπρο Ρικ Τοντ.

Author

Lifevolos

Lifevolos

Login to post comments

Please publish modules in offcanvas position.