Ο Ερντογάν επιμένει: Θα κάνουμε γεωτρήσεις στη Μεσόγειο

Ο Ερντογάν επιμένει: Θα κάνουμε γεωτρήσεις στη Μεσόγειο

By / ΔΙΕΘΝΗ / Thursday, 13 June 2019 07:44




Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διεμήνυσε για μία ακόμη φορά ότι η Τουρκία θα προχωρήσει στις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ συνέδεσε το ζήτημα με την κόντρα της Αγκυρας με την Ουάσινγκτον, για τους ρωσικούς S-400 και τα αμερικανικά F-35.

Μιλώντας σε συνεδρίαση του κόμματός του, του AKΡ, ο Ερντογάν δήλωσε για μία ακόμη φορά ότι «η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο». Μάλιστα τόνισε ότι «Ολες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι», για το ζήτημα.

Ερντογάν: Θα κάνουμε τις γεωτρήσεις

Παράλληλα, στην τοποθέτησή του ο Τούρκος πρόεδρος κόμπασε για τις ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο. «Εχουμε τέσσερα πλοία ερευνών και γεωτρήσεων. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει στην ιστορία μας. Θα προχωρήσουμε στις γεωτρήσεις, ενώ το Ναυτικό μας θα παρέχει ασφάλεια σε αυτές τις περιοχές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος συνέδεσε την ατέρμονη κόντρα της Αγκυρας με την Ουάσινγκτον, σχετικά με την αγορά των ρωσικών S-400 από την Τουρκία και τις απειλές των ΗΠΑ για τα αμερικανικά F-35. «Δεν μπορούμε να δούμε ξεχωριστά τα προβλήματα για τους S-400 και τα F-35. Δεν μπορούμε να δούμε ξεχωριστά την ένταση για τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο», είπε ο Ερντογάν, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ.

Ερντογάν: Εχουμε ήδη αγοράσει τους S-400

Στην ομιλία του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία έχει ήδη αγοράσει τους ρωσικούς S-400 και δήλωσε ότι το πυραυλικό σύστημα θα παραδοθεί τον επόμενο μήνα, επαναλαμβάνοντας ότι η συμφωνία με τη Μόσχα είναι μη αναστρέψιμη.

Την Τρίτη το Κρεμλίνο επίσης είχε ανακοινώσει ότι θα παραδώσει τους S-400 τον επόμενο μήνα. «Δεν λέω ότι η Τουρκία θα αγοράσει τους S-400. Το έχει κάνει ήδη. Εχουμε σφραγίσει τη συμφωνία», είπε μιλώντας σε συνεδρίαση του AKP και συμπλήρωσε ότι η συμφωνία αυτή με τη Ρωσία είναι συμφέρουσα όχι μόνο λόγω της τιμής, αλλά και χάρη στην πιθανότητα κοινής παραγωγής.

Η απάντηση στις απειλές για τα F-35

Απαντώντας στις απειλές της Ουάσινγκτον για το πρόγραμμα των F-35, ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι η Τουρκία δεν είναι μόνο πελάτης, αλλά και εταίρος στην παραγωγή που έχει επενδύσει πάνω από 1 δισ. δολάρια σε αυτό το πρότζεκτ. «Θα συναντηθώ με τον Ντόναλντ Τραμπ στην Ιαπωνία στα τέλη του μήνα», είπε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα επιλυθούν μέσω της διπλωματίας αυτά τα προβλήματα. Παράλληλα όμως προειδοποίησε ότι θα θέσει προ των ευθυνών τους όσους αποκλείσουν την Τουρκία από το πρόγραμμα για τα F-35.

Την προηγούμενη εβδομάδα το Πεντάγωνο διεμήνυσε στην Τουρκία ότι θα την αποκόψει από το πρόγραμμα για τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 αν η Αγκυρα προχωρήσει στην αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400. Στην επιστολή- τελεσίγραφο που απέστειλε ο υπηρεσιακός υπουργός Αμυνας, Πάτρικ Σάναχαν, τονίζει ότι η εκπαίδευση των Τούρκων πιλότων θα σταματήσει στις 31 Ιουλίου και ότι δεν θα επιτραπεί στην Τουρκία να αποκτήσει τα τέσσερα F-35 που έχει αγοράσει. Επίσης, προειδοποίησε ότι η αγορά των S-400 μπορεί να βλάψει τη μελλοντική σχέση ΗΠΑ- Τουρκίας.

Την Τετάρτη, ο Χουλουσί Ακάρ επέκρινε την Ουάσινγκτον για αυτή την επιστολή- τελεσίγραφο. Σημειώνοντας ότι ετοιμάζει την απάντηση, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας σχολίασε ότι το ύφος της επιστολής δεν ταιριάζει στη συμμαχία μεταξύ δύο εταίρων στο ΝΑΤΟ.

 

Πηγή: iefimerida.gr

Author

Lifevolos

Lifevolos

Login to post comments

Please publish modules in offcanvas position.