Τρίζει η κυβέρνηση Μέι - παραιτήθηκε και ο υπουργός του Brexit

Τρίζει η κυβέρνηση Μέι - παραιτήθηκε και ο υπουργός του Brexit

By / ΔΙΕΘΝΗ / Thursday, 15 November 2018 11:43




Σοβαρούς κλυδωνισμούς δέχεται πλέον η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι στην Μεγάλη Βρετανία, καθώς ανακοίνωσε την παραίτησή του και ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit, Ντόμινικ Ράαμπ.

«Λυπάμαι που το λέω, αλλά μετά το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο για τη Brexit πρέπει να παραιτηθώ», είπε ο Ράαμπ και πρόσθεσε ότι το σχέδιο της Μέι απειλεί την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Είχε προηγηθεί και ο υπουργός αρμόδιος για τη Βόρεια Ιρλανδία. Ο συντηρητικός Σέλις Βάρα, ανακοίνωσε σήμερα ότι παραιτείται εξαιτίας της διαφωνίας του με το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit που συνομολογήθηκε από την κυβέρνησή του με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Δεν μπορώ να υποστηρίξω τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση», εξηγεί ο κ. Βάρα στην επιστολή παραίτησής του που αναρτήθηκε στο λογαριασμό του στο Twitter και προσθέτει: «Μετά λύπης μου πρέπει να καταθέσω την επιστολή παραίτησής μου από τη θέση του αρμόδιου υπουργού για τη Βόρεια Ιρλανδία στην πρωθυπουργό. Είχα τη χαρά και το προνόμιο να υπηρετήσω στο Γραφείο της Βόρειας Ιρλανδίας και θα κρατήσω για πάντα τις πιο όμορφες αναμνήσεις».

Εργατικοί: Η Μέι στερείται κύρους

Το Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι στερείται πλέον κύρους μετά την παραίτηση του υπουργού αρμόδιου για το Brexit Ντόμινικ Ράαμπ.

«Η κυβέρνηση διαλύεται μπροστά στα μάτια μας καθώς για δεύτερη φορά ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit αρνήθηκε να υποστηρίξει το σχέδιο της πρωθυπουργού», δήλωσε ο Τζον Τρίκετ, μέλος της ηγετικής περί τον Τζέρεμι Κόρμπιν ομάδας.

«Είναι ο εικοστός υπουργός που παραιτείται από την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι κατά την διετή της πρωθυπουργία. Δεν έχει μείνει κύρος στην Τερέζα Μέι και είναι σαφώς ανίκανη να φέρει εις πέρας μία συμφωνία για το Brexit που να συγκεντρώνει την υποστήριξη της κυβέρνησής της, πόσο μάλλον του κοινοβουλίου και του λαού της χώρας μας», είπε.

Επιστολές κατά της Μέι

Στελέχη των Συντηρητικών που ήταν υπέρμαχοι του σκληρού Brexit εξετάζουν το ενδεχόμενο να καταθέσουν πρόταση μομφής ενάντια στην ηγεσία του κόμματος. Σύμφωνα με το BBC, οι υποστηρικτές του Brexit είναι τόσο εξαγριωμένοι με το σχέδιο συμφωνίας της Μέι για την αποχώρηση από την ΕΕ, που καταθέτουν επιστολές στον επικεφαλής μιας επιτροπής Συντηρητικών βουλευτών υπεύθυνων για τον χειρισμό της διαδικασίας αμφισβήτησης της ηγεσίας του κόμματος.

Σε ελεύθερη πτώση η στερλίνα  

Βουτιά σημείωσε η στερλίνα έναντι του δολαρίου σήμερα το πρωί μετά την παραίτηση του Βρετανού υπουργού για το Brexit Ντόμινικ Ράαμπ, κλιμακώνοντας τις πιέσεις στη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι. Η στερλίνα υποχώρησε κατά 1% στο 1,2856 δολάριο, όταν έγινε γνωστή η είδηση της παραίτησης του Ράαμπ.

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στις 25 Νοεμβρίου

Παράλληλα, το πράσινο φως για την διεξαγωγή συνόδου κορυφής για το Βrexit έδωσε η ΕΕ. Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, η Σύνοδος Κορυφής για επικύρωση της συμφωνίας θα πραγματοποιηθεί «εκτός απροόπτου στις 25 Νοεμβρίου».

Η συμφωνία, σημείωσε, θα δοθεί στα κράτη μέλη για μελέτη, εκφράζοντας την ελπίδα ότι δεν υπάρξουν πολλά σχόλια. Με ανάρτησή του στο twitter o Τουσκ ανέφερε: Προς τους φίλους μας τους Βρετανούς θέλω να πω: Όσο και αν λυπάμαι που φεύγετε, θα κάνω τα πάντα έτσι ώστε το αντίο να είναι όσο λιγότερο επώδυνο γίνεται, τόσο για μας, όσο και για σας».

Με ανακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χαρακτήρισε τη συμφωνία ως «ορόσημο προς μια αξιόπιστη και βιώσιμη μελλοντική σχέση μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας». Την εξέλιξη αυτή χαιρέτισε και ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ, σημειώνοντας ότι οι δύο πλευρές κατάφεραν να βρουν λύση για την αποφυγή «σκληρών συνόρων» μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας καλείται  να πείσει τη Βουλή των Κοινοτήτων να αποδεχθεί το προσχέδιο συμφωνίας για το Brexit. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα αυτό φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο, καθώς η αντιπολίτευση, αλλά και κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνησή της έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους με τη συμφωνία.

Author

Lifevolos

Lifevolos

Login to post comments

Please publish modules in offcanvas position.