Βόλος: «Ο χρόνος στη φυσική και στην Αστρονομία» – Oμιλία από τον καθηγητή Χάρη Βάρβογλη

By / ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ / Tuesday, 26 February 2019 10:23


Την Κυριακή 3 Μαρτίου, και ώρα 8 μ.μ. θα γίνει η αστρονομική ομιλία του ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Χάρη Βάρβογλη, με θέμα: «Ο χρόνος στη φυσική και στην Αστρονομία», στο αμφιθέατρο του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Γεωργίου Καρτάλη 72 – Ροζού, πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο).


Τον χρόνο μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε τόσο από την καθημερινή, όσο και από την επιστημονική πλευρά. Ο κ. Βάρβογλης θα προσπαθήσει να παρουσιάσει και τις δύο πλευρές. Θα ξεκινήσει από τον χρόνο στους αρχαίους Έλληνες και τον χρόνο του Νεύτωνα. Στη συνέχεια θα παρουσιάσει διάφορα είδη ρολογιών, από το ρολόι-Γη και το εκκρεμές, μέχρι το ατομικό. Θα ασχοληθεί με τον χρόνο του Mach και τον χρόνο της Σχετικότητας και τέλος θα ασχοληθεί με τρία ερωτήματα: (α) υπάρχει αρχή και τέλος του χρόνου, (β) γιατί ο χρόνος «ρέει» μόνο προς τα εμπρός και (γ) μπορεί να σταματήσει ο χρόνος;

Ο κ. Χάρης Βάρβογλης αποφοίτησε από το Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έλαβε το πτυχίο Φυσικής από το Α.Π.Θ. Εργάσθηκε ως ερευνητικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο του Maryland, ΗΠΑ. Από το 1982 δίδαξε και εργάσθηκε ερευνητικά στο Τμήμα Φυσικής του Α.Π.Θ. μέχρι το Σεπτέμβριο του 2016, οπότε και συνταξιοδοτήθηκε. Σήμερα είναι ομότιμος καθηγητής στο ίδιο Τμήμα.
Έχει συγγράψει –μόνος ή σε συνεργασία– 6 διδακτικά βιβλία Φυσικής, Αστρονομίας και Μαθηματικών (το ένα στα Αγγλικά). Έχει μεταφράσει ή επιμεληθεί τρία διδακτικά βιβλία Φυσικής. Υπήρξε προσκεκλημένος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Paris XI και επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια του Tübingen και της Κύπρου. Διετέλεσε Πρόεδρος του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ. Έχει γράψει εκατοντάδες εκλαϊκευτικά άρθρα, τα περισσότερα στις εφημερίδες ΤΟ ΒΗΜΑ και ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.

Author

Lifevolos

Lifevolos

Login to post comments

Please publish modules in offcanvas position.