Η επιστημονική «συνταγή» για την τέλεια πίτσα με τη βοήθεια θερμοδυναμικών εξισώσεων!

By / ΠΕΡΙΕΡΓΑ / Wednesday, 07 November 2018 12:46
Δεν είναι ανάγκη να πεταχτεί κάποιος μέχρι τη Ρώμη για να φάει την τέλεια πίτσα. Μπορεί να βασιστεί στις θερμοδυναμικές εξισώσεις τριών επιστημόνων που υποστηρίζουν ότι έχουν την τέλεια «συνταγή» και μάλιστα προσαρμοσμένη ανάλογα με τον φούρνο του καθενός.

Δύο φυσικοί και ένας ανθρωπολόγος παρουσίασαν μια νέα μελέτη με τίτλο «Η Φυσική για το ψήσιμο μιας καλής πίτσας», στην οποία παρέχουν επιστημονικές συμβουλές για μια καλή «Μαργαρίτα» με ντομάτα, μοτσαρέλα και βασιλικό.

Σε έναν ξυλόφουρνο από τούβλα -που ψήνει καλύτερα την πίτσα από όλες τις πλευρές- η σωστή πίτσα γίνεται μέσα σε ακριβώς δύο λεπτά, εφόσον η θερμοκρασία βρίσκεται στους 330 βαθμούς Κελσίου. Όταν χρειάζονται κι άλλα πρόσθετα υλικά πάνω στην πίτσα, απαιτείται ακόμη μισό λεπτό.

Στον συνηθισμένο μεταλλικό ηλεκτρικό φούρνο που έχει κάθε κουζίνα σπιτιού, η τέλεια πίτσα -για να μη γίνει «κάρβουνο»- απαιτεί 170 δευτερόλεπτα σε χαμηλότερη θερμοκρασία 230 βαθμών Κελσίου. Όσα περισσότερα λαχανικά που περιέχουν νερό προσθέτει κάποιος από πάνω, τόσο περισσότερο χρόνο πρέπει να μείνει η πίτσα στον φούρνο.

Για πιο επιστημονικές λεπτομέρειες, μπορεί κάποιος να συμβουλευθεί τις ίδιες τις… εξισώσεις (και καλή τύχη!).

Πηγή: zougla.gr

Author

Lifevolos

Lifevolos

Login to post comments

Please publish modules in offcanvas position.