Απίστευτο κι όμως αληθινό: Οι Ισλανδοί κάνουν εισαγωγή... πάγου

By / ΠΕΡΙΕΡΓΑ / Sunday, 30 December 2018 22:36

Μπορεί να ακούγεται παράξενο, αλλά η χώρα που πήρε το όνομά της από τον πάγο, «Iceland», κάνει και εισαγωγή πάγου, αφού μάλλον δεν της φτάνει το ότι το 11% του εδάφους της καλύπτεται από παγετώνες.

Το καλοκαίρι κυρίως βέβαια, η βλάστηση είναι έντονη στην χώρα, λόγω των θερμών ρευμάτων του Ατλαντικού ωκεανού. Αυτό έχει ω συνέπεια οι ακτές της Ισλανδίας να μην έχουν πάγο για όλον τον χρόνο.

Το όνομα αυτό, η Ισλανδία το πήρε από τους Βίκινγκς, οι οποίοι λέγεται ότι το σκέφτηκαν για να κρατήσουν μακριά, όσους επιθυμούσαν να εγκατασταθούν στο νησί. Η λέξη «πάγος» ως πρώτο συνθετικό μιας γης δεν είναι και η πιο ελκυστική. Ας επιστρέψουμε στο αρχικό ερώτημα όμως. Γιατί η Ισλανδία εισάγει πάγο;

Ακούγεται παράξενο, κι όμως η εισαγωγή γίνεται και μιλάμε για αρκετά μεγάλη ποσότητα. Και η εξήγηση θεωρητικά απλή. Το βιοτικό επίπεδο των Ισλανδών είναι υψηλό, οι μισθοί είναι παχυλοί και οτιδήποτε κατασκευάζεται στην χώρα, αποδεικνύεται περισσότερο δαπανηρό από ένα προϊόν εισαγωγής. Ο εισαγόμενος πάγος λοιπόν είναι έως και 40% φθηνότερος από εκείνον που παράγεται στο νησί. Γι’ αυτό και συμβαίνει αυτό το απίστευτο κι όμως αληθινό: η «γη των πάγων» εισάγει τόνους πάγου από την Νορβηγία, τις ΗΠΑ και την Μεγάλη Βρετανία.

Author

Lifevolos

Lifevolos

Login to post comments

Please publish modules in offcanvas position.