ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΣΥΝΤΑΓΕΣ





Ένα χορταστικό φαγητό που μπορείτε να απολαύσετε από το πρωί μέχρι το βράδυ και ένας από τους πιο αγαπημένους μεζέδες για να συνοδεύσετε τη μπίρα σας, κάθε εποχή.

 

 

Ένα πεντανόστιμο γλυκό που θα ξετρελάνει τους καλεσμένους σας τις γιορτές!




Μία ξεχωριστή και πολύ γιορτινή μαρμελάδα από αποξηραμένα φρούτα, ιδανική για το πρωινό και το brunch των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Με αυτή τη μαρμελάδα μπορείτε να γεμίσετε επίσης και τα χριστουγεννιάτικα αγγλικά ταρτάκια mince pies.




Αποφάσισες να φτιάξεις μελομακάρονα με τα χεράκια σου; Πολύ καλά έκανες, γιατί το άρωμα τους όσο ψήνονται σε βάζει στο πνεύμα των Χριστουγέννων με τον καλύτερο τρόπο! Για να σου πετύχουν όμως στα σίγουρα, δες τι πρέπει να προσέξεις.

 

 

Δοκίμασέ τα σήμερα κιόλας!





Φτιάχνουμε καρύδες με Σοκολάτα με 4 υλικά !!! Εγώ τα λάτρεψα και είμαι σίγουρη πως θα αρέσουν και σε σας !!!

 

Οι τρούφες είναι από τα πιο κλασικά κεράσματα και ειδικά τώρα που πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, καλό θα είναι να φτιάξουμε για τους καλεσμένους μας! Δείτε την πιο τέλεια συνταγή!

 

 

Το πιο εύκολο νηστίσιμο γλυκό!!!



Σπιτικά πτι φουρ με μαρμελάδα βερίκοκο!!!!




Κοτόπουλο Φιλέτο γεμιστό με Λιαστή Ντομάτα και Γραβιέρα





H διαδικασία δεν διαφέρει από αυτή μιας κλασικής ομελέτας! Vegan ομελέτα και για όσους δεν είναι vegan αλλά θέλουν να δοκιμάσουν!




Η καλύτερη συνταγή για σπιτική ζύμη πίτσας. Όσοι τη δοκιμάσατε, δεν την αλλάζετε με καμία.

ΣΥΝΤΑΓΕΣ - Tuesday, 11 September 2018 20:32

Ταρτάκια pastel de nata

 

 

Πορτογαλική συνταγή με άρωμα λεμονιού και κανέλας




Δείτε τη λίστα με τις “αμαρτίες» που βοηθούν στη διατροφή, πάντα όμως, σε μικρές ποσότητες

 

 

Μία διαφορετική πίτσα που θα καταπλήξη εσάς αλλά και τους καλεσμένους σας...

 

Θα γλύφετε και τα δάχτυλα σας...!!!




Θέλετε να έχετε το τέλειο σώμα αυτό το καλοκαίρι αλλά αυτό δεν είναι εφικτό τρώγοντας γλυκά. Τι θα λέγατε αν σας διαβεβαιώναμε πως μπορείτε να τρώτε και γλυκά και να έχετε ένα όμορφο και υγιές σώμα;




Αν το φτιάξεις, αυτό θα είναι σίγουρα το πιο γρήγορο και νόστιμο παγωτό sandwich που έχεις δοκιμάσει ποτέ. Εντάξει, υπάρχει ένα ακόμα πιο γρήγορο (να πάρεις δύο μπισκότα και όπως είναι να αλείψεις ανάμεσά τους μία γερή δόση παγωτού), αλλά –κακά τα ψέματα–



Υπάρχουν αμέτρητες συνταγές για μπισκοτόγλυκα.





Οι παλιοί αλλά και οι νεότεροι μάγειρες λένε πως λίγο γάλα ή κρέμα γάλακτος μπορεί να κάνει μια ομελέτα αφράτη.



Για να το δοκιμάσεις πρέπει να είσαι άνω των 18 και να το έχεις σκεφτεί καλά, πολύ καλά, μιας και θεωρείται επικίνδυνο.

 

Αυθεντικό Τσάϊ Βουνού Ρεντίνας Αγράφων







Μιας και τελείωσε η νηστεία και πλέον μπορείτε να φάτε ό,τι επιθυμείτε, εμείς είμαστε εδώ για να σας ανοίξουμε την όρεξη και να σας δώσουμε την εκπληκτική συνταγή του Jamie Oliver για σούπερ μαλακό παγωτό που φτιάχνεται χωρίς παγωτομηχανή.





Μερίδες: 8-10, Χρόνος Προετοιμασίας: 15‘, Χρόνος Ψησίματος: 40′





Το συγκεκριμένο γλυκό ψυγείου σε στυλ τούρτας , θυμίζει μανούλα , κρεμούλα και παιδικά χρόνια . Είναι πανεύκολο και δεν θέλει πολλά υλικά. Είναι ακόμα πιο νόστιμο όταν μείνει μια μέρα στο ψυγείο για αυτό καλύτερα να το φτιάξετε από την προηγούμενη .

 

 

Μία συνταγή που θα σας ξετρελάνει...

 

Μία υπέροχη συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε...

 

Συνταγές για να μη πεταχτεί τίποτα




Το τσάι είναι ένα αφέψημα που μας κάνει πολύ καλό στη υγεία αλλά είναι και γευστικό.

 


Συνταγές για την Κυριακή του Πάσχα



Το κέικ σοκολάτας είναι ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκά της οικογένειας, αφού αποτελεί αγαπημένο κολατσιό για τα παιδιά και δεν απαιτεί πολύ από τον χρόνο της μαμάς! Δείτε στην αναλυτική συνταγή, πώς θα φτιάξετε αφράτο κέικ σοκολάτας χωρίς ίχνος αυγού και χωρίς καθόλου βούτυρο, για να απολαύσετε... νηστίσιμα.

 

 


Τι απαντά η Εκκλησία





Οι έρευνες που βγήκαν προς τα έξω την τελευταία δεκαετία, μας έκανε να νιώθουμε τύψεις, κάθε φορά που απολαμβάναμε τηγανητές πατάτες.





Το μεσημεριανό φαγητό είναι χωρίς λάδι, πρόχειρο, συμμετέχοντας ενεργά στην Άκρα Ταπείνωση του Χριστού.

 

 

 

Μία έυκολη συνταγή για τους λάτρεις των μανιταριών...



Ένα εύκολο και πεντανόστιμο κέικ σοκολάτας. Μια συνταγή για ένα Πασχαλινό σοκολατένιο κέικ, γαρνιρισμένο με πραλίνα φουντουκιού και σοκολατένια αυγά για να το απολαύσουν οι μικροί και μεγάλοι λάτρεις της σοκολάτας.



Ρεβυθοκεφτέδες νηστίσιμοι, εύκολοι και οικονομικοί! Δοκιμάστε όλοι αυτή την παραδοσιακή συνταγή από την Πάρο και δεν θα πιστεύετε τη νοστιμιά της



Το έθιμο που αγαπάμε




Φέτος οι σούπες έχουν την τιμητική τους. Σε όποιο εστιατόριο κι αν πάτε θα βρείτε σίγουρα κάποια σούπα που να ταιριάζει στα γούστα σας. Άλλωστε έχουμε χειμώνα και οι σούπες είναι το ιδανικό φαγητό για αυτή την εποχή του έτους.

 

 

 

Όχι, το τιραμισού δεν είναι ένα δύσκολο γλυκό.




Τα γλυκά είναι μια απόλαυση, την οποία δε χρειάζεται κάποιος να στερηθεί λόγω Σαρακοστής. Πολλά, μάλιστα, από τα αγαπημένα μας εδέσματα έχουν μια νηστίσιμη εκδοχή, εξίσου νόστιμη και σε ορισμένες περιπτώσεις αρκετά πιο υγιεινή. Ένα από αυτά είναι και το νηστίσιμο εκμέκ.

 

 

Είναι τόσο λαχταριστό όσο φαίνεται!




Σε συνταγή Στέλιου Παρλιάρου ένα πεντανόστιμο κέικ

 

 

Πρόκειται για ένα πραγματικά εύκολο κέικ πορτοκαλιού, με λίγα υλικά, που λύνει τα χέρια σε όσους κάνουν όλα τα ''άμπρα-κατάμπρα μαγικά'' για να φουσκώσει το κέικ τους,αλλά εκείνο δεν υπακούει.






Μια πανεύκολη, πεντανόστιμη συνταγή με μόλις πέντε υλικά και 15 λεπτά προετoιμασίας κι εκτέλεσης.

Υλικά

Για τη βάση:

115 γρ. (μισή κούπα) λιωμένο Βούτυρο
1 κούπα θρυματισμένα Μπισκότα τύπου Digestive
1 κούπα Ζάχαρη Άχνη
3/4 της κούπας Φυστικοβούτυρο

Για την επικάλυψη:

1 κούπα κουβερτούρα σοκολάτας σε κομμάτια
2 κ.σ. Φυστικοβούτυρο


Εκτέλεση

1. Βουτυρώστε ένα ταψάκι ή καλύψτε το με χαρτί ψησίματος.

2. Χτυπήστε όλα τα υλικά για τη βάση στο μούλτι. Στρώστε το μίγμα στο ταψί και πιέστε για να φτιάξετε τη βάση σας.

3. Λιώστε τα υλικά για την επικάλυψη σε μπεν μαρί ή εναλλακτικά για ένα λεπτο στο φούρνο μικροκυμάτων. Τοποθετήστε πάνω στι βάση φτιάχνοντας το σοκολατένιο στρώμα.

4. Κρυώστε το για μια ώρα στο ψυγείο ώστε να σφίξει. Στη συνέχεια διατηρήστε το σε θερμοκρασία δωματίου.

Σημειώσεις

Αν δεν έχετε μούλτι ή food processor, μπορείτε να τυλίξετε τα μπισκότα σε μια καθαρή πετσέτα και να τα χτυπήσετε με ένα μικρό κατσαρολάκι. Αρκετά θεραπευτικό για τα νεύρα!

Κόψτε τις μπάρες σε τετράγωνα κομμάτια και διατηρήστε τα ολόφρεσκα σε αεροστεγές μπολ ή βαζάκι, ακόμη και για πέντες ημέρες.

Περισσότερα: Σοκολατένιες μπάρες με φυστικοβούτυρο σε μόλις 15 λεπτά (pics) | E-Daily.gr

 

 

 

Το πιο εύκολο και οικονομικό γλυκό που φάγατε ποτέ!!

ΣΥΝΤΑΓΕΣ - Saturday, 20 January 2018 22:24

ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΠΙΤΑ!

 

 

Μία υπέροχη συνταγή που θα σας ξετρελάνει!!!

ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ:
5 αυγά,
1 φλιτζάνι,αλεύρι,
1 βανίλια,
1 κουτ σούπας κοφτή  μπέικιν
1 φλιτζάνι ζάχαρη(του τσαγιού ΦΛΙΤΖΆΝΙΑ)πολύ γεμάτα να κάνουν βουνό:

Χτυπάμε στο μίξερ αυγά, ζάχαρη 15 λεπτά,σταματάμε και με.σπάτουλα ρίχνουμε κουταλιές κουταλιές το αλεύρι με βανίλια και μπέκιν.
ΝΑ ΜΗΝ ΒΓΕΙ Ο ΑΕΡΑΣ!!!
Ψήνουμε.στους.180 βαθμούς για 25 λεπτά.

ΚΡΕΜΑ:
1 κιλό γάλα,
3 κρόκους αυγών ,
1 φλιτζάνι, τσαγιού ζάχαρη,
4 κουταλιές κορν Φλάουρ,
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι,
1 βανίλια,
4 κουταλιές της σούπας βούτυρο

Ζεσταίνουμε.το γάλα με την ζάχαρη,ρίχνουμε διαλυμένο κορν Φλάουρ, με αλεύρι,μόλις.πήξει κατεβάζουμε!
Προσθέτουμε,κρόκους,βανίλια,βούτυρο!

ΓΛΑΣΣΟ
200 γραμμάρια μαύρη κουβερτούρα,
200 γραμμάρια κρέμα γάλακτος,
1 κουτάλια της σούπας σπορέλαιο

ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ!
Κόβουμε το παντεσπάνι,τοποθετούμε την κρέμα,κλείνουμε με.παντεσπάνι.και ρίχνουμε.το γλάσο!!!

Tzeni Tsanaktsidou.ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ-ΗΔΕΣ

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πανεύκολο, γευστικό και έτοιμο σε 5′ !!!

Υλικά

1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
1 κουτί σαντυγί μορφατ
1 – 2 πακέτα μπισκοτα πτι-μπερ (ανάλογα το σκεύος που θα το φτιάξετε)
λίγο γάλα

τρουφα πραιρετικα

Χτυπάμε στο μίξερ για 10 λεπτά περιπου το ζαχαρούχο γάλα με την σαντυγι μέχρι να γίνει κρέμα.
Βουτάμε τα μπισκότα μας στο γάλα να μαλακώσουν λίγο και τα στρώνουμε στην πιατέλα μας.
Βάζουμε μία στρώση κρέμας και μέτα άλλη μία στρώση μπισκότων και μετά πάλι κρέμα.
Πασπαλίζουμε από πάνω με την τρούφα η λιωμενη σοκολατα.
Βάζουμε το γλυκό μας στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.

Πηγή: daddy-cool.gr

Σαν το σουφλέ δεν έχει! Πόσο μάλλον σαν το σουφλέ φτιαγμένο από τα χεράκια της μαμάς!

Ποιος και ποια από εμάς δεν θυμάται τον εαυτό του να γυρίζει σπίτι από το σχολείο ξελιγωμένος από την πείνα και πάνω που περιμένει να ακούσει το καθιερωμένο «φασολάκια» ή «μπάμιες» στην ερώτηση «μαμά, τι φαΐ έχουμε σήμερα;», τελικά ακούει το λυτρωτικό «ΣΗΜΕΡΑ ΕΧΟΥΜΕ ΣΟΥΦΛΕΔΑΡΑ ΠΑΙΔΑΚΙ ΜΟΥ!»;

Γέλια, παλαμάκια, κραυγές χαράς, καπνογόνα, χαμός γινότανε!

Τώρα όμως έχει φτάσει η ώρα να πάρεις την κατάσταση στα χέρια σου και να δοκιμάσεις να φτιάξεις την υπερπαραγωγή αυτή με τα ίδια σου τα χεράκια. Και, γιατί όχι, να κεράσεις και ένα πιάτο στη μανούλα σου για να σε καμαρώσει!

Υλικά:

Μισό κιλό πένες

1 κρέμα μικρή γάλακτος

¼ τυρί ρεγκάτο τριμμένο

7 φέτες πάριζα (τις κόβουμε κομματάκια)

Εκτέλεση:

Βράζουμε τις πένες και στρώνουμε στο πυρέξ τις μισές. Από πάνω βάζουμε το μισό τριμμένο τυρί και τη μισή κομμένη πάριζα. Έπειτα, ρίχνουμε και τις υπόλοιπες πένες και από πάνω την υπόλοιπη πάριζα και το υπόλοιπο τυρί. Τέλος, περιχύνουμε με την κρέμα γάλακτος και ψήνουμε για 10-15 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς μέχρι να ροδίσει.

*Σημείωση: Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και ζαμπόν, καθώς και άλλα τυριά, όπως γκούντα και ένταμ, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.

Καλή σας απόλαυση!

 

 

Πηγή: daddy-cool.gr

Μια συνταγή για μια ιδιαίτερη, ξεχωριστή και πεντανόστιμη βασιλόπιτα. Υποδεχθείτε το Νέο έτος με μια λαχταριστή και γευστικότατη Βασιλόπιτα γεμιστή με σοκολάτα & καραμελωμένα φουντούκια.

Υλικά συνταγής

    250 γρ. Flora soft με βούτυρο
    5 αυγά
    250 γρ. ζάχαρη
    2/3 φλ. γάλα
    1 βανίλια
    500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
    Για τη γέμιση:
    90 γρ. κακάο (κοσκινισμένο)
    150 γρ. κουβερτούρα (τριμμένη)
    100 γρ. αμύγδαλα (σε σκόνη)
    Για τα φουντούκια:
    100-120 γρ. φουντούκια (ξεφλουδισμένα & ανάλατα)
    1 κ.σ. Flora soft με βούτυρο σε αλουμινόχαρτο
    80 γρ. ζάχαρη

Εκτέλεση συνταγής

    Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 ο C και βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί 28 εκ.
    Βάζουμε στο μπολ του μίξερ το Flora soft με βούτυρο με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε στη γρήγορη ταχύτητα, μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη και να «αφρατέψει» το μείγμα. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά, τη βανίλια και το γάλα και ανακατεύουμε, μέχρι να ομοιογενοποιηθεί το μείγμα. Κατεβάζουμε το μίξερ στη χαμηλή ταχύτητα και αρχίζουμε να ρίχνουμε στο μπολ το αλεύρι. Ανακατεύουμε, μέχρι να ενσωματωθεί το αλεύρι στα υπόλοιπα υλικά.
    Χωρίζουμε το μείγμα σε τρία ίσα μέρη. Στο ένα από αυτά ρίχνουμε όλα τα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε καλά. Αδειάζουμε το 1/3 του μίγματος στη φόρμα, ρίχνουμε το φλουρί τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο, από πάνω απλώνουμε το μείγμα της γέμισης και τέλος σκεπάζουμε με το υπόλοιπο 1/3 του μείγματος.
    Βάζουμε το κέικ στον φούρνο και το ψήνουμε για 55-60 λ περίπου. Μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο περιμένουμε 5-10 λ να κρυώσει και το ξεφορμάρουμε σε σχάρα. Το αφήνουμε να κρυώσει καλά, πριν το μεταφέρουμε σε πιατέλα.
    Για τα καραμελωμένα φουντούκια: Λιώνουμε το Flora soft με βούτυρο σε βαθύ τηγάνι και ρίχνοντας τα φουντούκια με τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να καραμελώσουν τα φουντούκια. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και απλώνουμε τα φουντούκια πάνω από το κέικ μας. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και να σταθεροποιηθεί η καραμέλα.

ΠΗΓΗ: Sintayes.gr

ΣΥΝΤΑΓΕΣ - Monday, 25 December 2017 21:22

BUCHE DE NOEL

Είναι το γλυκό του ρεβεγιόν. Πρόκειται για το παραδοσιακό γλυκό (Buche de Noel), που συνηθίζουν να έχουν στο τραπέζι μετά το γεύμα των Χριστουγέννων οι Γάλλοι. Αφράτο και σοκολατένιο, είναι τέλεια επιλογή για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι και είναι σίγουρο ότι θα το ζητάτε όλο το χρόνο...
Ο κορμός αυτός αποτελεί μέρος της Γαλλικής χριστουγεννιάτικης παράδοσης.  Οι ρίζες της παράδοσης αυτού του νοστιμότατου γλυκού της Γαλλικής ζαχαροπλαστικής βρίσκονται στην Κελτική παράδοση.
Την μέρα αυτή οι Κέλτες έψαχναν για ένα κορμό δέντρου από οξιά, δρυ, φτελιά ή κερασιά για να τον κάψουν στο τζάκι (παρόμοιο έθιμο με το δικό μας "χριστόξυλο").
Ήταν ένα σύμβολο της αναγέννησης του Ήλιου και το τέλος του Χειμώνα.

Υλικά για το παντεσπάνι
180 γραμμ. κουβερτούρα
5 αβγά
180 γραμμ. ζάχαρη άχνη

Για τη γέμιση
12 κουταλιές νουτέλα
700 γραμμ. περίπου cream cheese
4 κουταλιές της σούπας κονιάκ

Για τη διακόσμηση
300 γραμμ. κουβερτούρα
ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση

Πρώτα ετοιμάζεται το παντεσπάνι. Θα χτυπήσετε τους κρόκους από τα αβγά με τη ζάχαρη άχνη, μέχρι να ασπρίσει το μείγμα σας. Σε μπεν μαρί, εν τω μεταξύ, λιώνετε την κουβερτούρα. Προσθέτετε τους κρόκους που έχετε χτυπήσει με την άχνη μέσα στην κουβερτούρα και ανακατεύετε καλά. Σε ένα μπολ χτυπήστε τα ασπράδια σε μαρέγκα και προσθέστε στο μείγμα της κουβερτούρας.
Σε ένα παραλληλόγραμμο ταψί απλώνετε αντικολλητικό χαρτί και ρίχνετε τη ζύμη από το παντεσπάνι. Ψήνετε στους 180 C για περίπου 25 λεπτά. Το βγάζετε από το φούρνο, το σκεπάζετε με μια πετσέτα και το αφήνετε να κρυώσει. Όταν κρυώσει το καλύπτετε με διάφανη μεμβράνη και το βάζετε στο ψυγείο όλη τη νύχτα. (Το παντεσπάνι σας μπορεί να διατηρηθεί στην κατάψυξη για ένα μήνα.)
Το βγάζετε από το ψυγείο και το αφήνετε να ξεπαγώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Σε ένα μπολ βάζετε το cream cheese, τη νουτέλα και το κονιάκ. Σε πάγκο ή στο τραπέζι σας στρώστε αντικολλητικό χαρτί και αναποδογυρίστε το παντεσπάνι. Απλώνετε τα 2/3 περίπου από το μείγμα με την κουβερτούρα πάνω στο παντεσπάνι και τυλίγετε σε ρολό.
Καλύψτε τον κορμό με το υπόλοιπο σοκολατένιο μείγμα και διακοσμήστε με φλούδες σοκολάτας. Από πάνω πασπαλίστε με άφθονη άχνη ζάχαρη. Ο χιονισμένος κορμός σας είναι έτοιμος.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190 °C. Απλώνετε λαδόκολλα σε ένα ταψί (38x25 περίπου).
Για τη γέμιση, χτυπήστε την κρέμα γάλακτος, τα 50 γρ. άχνη ζάχαρη, τα 45 γρ. σκόνης κακάο και τα 5 γρ. βανίλιας μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές, παχύ μείγμα και τοποθετήστε το στο ψυγείο.
Για το παντεσπάνι, χτυπήστε στο μίξερ τους κρόκους των αυγών με τα 100 γρ. ζάχαρης μέχρι να ομογενοποιηθούν. Στη συνέχεια, προσθέστε τα 35 γρ. σκόνης κακάο, τη βανίλια και το αλάτι.
Σε ένα μεγάλο μπολ, χρησιμοποιώντας το μίξερ με καθαρά εξαρτήματα ανάμειξης, χτυπήστε τα ασπράδια των αυγών μέχρι να ασπρίσουν και προσθέστε σταδιακά την άχνη ζάχαρη μέχρι να γίνει σφιχτή μαρέγκα. Προσθέστε το μείγμα από τους κρόκους στο μείγμα της μαρέγκας, ανακατεύοντας μαλακά.
Απλώστε ομοιόμορφα το μείγμα στο ταψί και ψήστε το στον προθερμασμένο φούρνο για 12-15' ή μέχρι το κέικ να επανέρχεται όταν το αγγίζετε ελαφρά.
Πασπαλίζετε μια πετσέτα με άχνη ζάχαρη και αναποδογυρίζετε το ζεστό κέικ επάνω της, αφού προηγουμένως έχετε διατρέξει τα εσωτερικά τοιχώματα του ταψιού με ένα μαχαιράκι, για να ξεκολλήσει το κέικ. Αφαιρέστε την λαδόκολλα. Ξεκινώντας από μία μικρή πλευρά του κέικ, το διπλώνετε σε ρολό μαζί με την πετσέτα και το αφήνετε να κρυώσει για περίπου 30'.
Ξεδιπλώνετε το κέικ, απλώνετε το μείγμα με το κακάο έως 2 εκατοστά πριν την άκρη και ξαναδιπλώνετε (χωρίς την πετσέτα) με το μείγμα στην εσωτερική πλευρά. Τοποθετείτε με το τελείωμά του προς τα κάτω σε δίσκο σερβιρίσματος και το βάζετε στο ψυγείο. Πασπαλίστε με άχνη ζάχαρη πριν το σερβίρισμα.

γέμιση
480 ml κρέμα γάλακτος
50 γρ. άχνη ζάχαρη
45 γρ. σκόνη κακάο
1 κ.τ.γ σκόνη βανίλια (5 γρ.)

παντεσπάνι
6 αυγά, διαχωρισμένα σε ασπράδια και κρόκους
100 γρ. λευκή ζάχαρη
35 γρ. σκόνη κακάο
1½ κ.τ.γ. σκόνη βανίλια
μια πρέζα αλάτι
50 γρ. ζάχαρη
άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα

Για τη γαλοπούλα

    Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C στον αέρα.
    Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το βούτυρο, τη μουστάρδα, αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να έχουμε μια ομοιόμορφη ωραία πάστα.
    Με ένα ψαλίδι ή κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε την ραχοκοκαλιά της γαλοπούλας (την ραχοκοκαλιά μπορούμε να την κάνουμε σούπα, δεν την πετάμε).
    Την γυρνάμε με το στήθος προς τα επάνω, αφαιρούμε το κόκαλο του γιάντες από το στήθος της (για να μπορέσουμε να την φιλετάρουμε κατά το σερβίρισμα) και με τις παλάμες μας πιέζουμε για να πάρει το σχήμα πεταλούδας.
    Με προσοχή ξεχωρίζουμε με τα χέρια μας, το δέρμα από το κρέας στο στήθος και στα μπούτια της γαλοπούλας, δημιουργώντας μία θήκη- τσέπη.
    Απλώνουμε με προσοχή κάτω από την πέτσα το αρωματικό μας βούτυρο φροντίζοντας να πάει παντού. Ότι μείνει το απλώνουμε εξωτερικά πάνω στο δέρμα της γαλοπούλας.
    Σε αυτό το σημείο, αν θέλουμε, μπορούμε να την βάλουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες.
    Αφαιρούμε την τελευταία άρθρωση από τις φτερούγες με ένα μαχαίρι γιατί συνήθως καίγεται και δεν προσφέρει τίποτα στην συνταγή μας.
    Απλώνουμε στον πάτο του ταψιού μας μπόλικα μυρωδικά (θέλουμε να δώσουμε άρωμα και περισσότερη γεύση στην γαλοπούλα μας).
    Τοποθετούμε την γαλοπούλα στο ταψί και ψήνουμε στο φούρνο για 2-2 ½   ώρες.
    Αφού ψηθεί αφαιρούμε από το φούρνο.
    Κρατάμε λίγο από το ζουμί που έχει βγάλει η γαλοπούλα για να χρησιμοποιήσουμε στη γέμιση.

Για τη γέμιση

    Βάζουμε ένα βαθύ τηγάνι σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο.
    Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα προσθέτουμε στο τηγάνι.
    Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το θυμάρι και τα ρίχνουμε και αυτό μέσα στο τηγάνι.
    Μαγειρεύουμε για 15-20 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν.
    Παράλληλα, σπάμε με τα χέρια μας τα κάστανα και τα ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι.
    Ψιλοκόβουμε τα βερίκοκα, το σέλερι και το πράσινο μήλο και τα προσθέτουμε στο τηγάνι.
    Ανακατεύουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
    Ρίχνουμε το τριμμένο ψωμί του τοστ και 1 κ.σ. βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι το ψωμί να τραβήξει όλα τα αρώματα και να γίνει τραγανό .
    Τέλος ρίχνουμε λίγα από τα ζουμιά που ψήσαμε την γαλοπούλα, αφήνουμε να τα απορροφήσει το ψωμί και αφαιρούμε από τη φωτιά.
     Σερβίρουμε με τη γαλοπούλα μας.

Για τα λαχανάκια Βρυξελλών

    Βάζουμε ένα τηγάνι στη φωτιά να ζεσταθεί και ρίχνουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο.
    Κόβουμε στη μέση τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα ρίχνουμε στο τηγάνι και τα αφήνουμε να καραμελώσουν.
    Κόβουμε το μπέικον σε κομμάτια και τα προσθέτουμε μέσα στο τηγάνι.
    Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και το προσθέτουμε στο τηγάνι μαζί με λίγο θυμαράκι, αλάτι και πιπέρι.
    Αφήνουμε για 5 λεπτά να καραμελώσουν και σβήνουμε με το κονιάκ και το μέλι. Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και σερβίρουμε με τη γαλοπούλα.

Για τις πατάτες

    Βάζουμε ένα τηγάνι στη φωτιά να ζεσταθεί και ρίχνουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο.
    Κόβουμε τις πατάτες στη μέση, τις ρίχνουμε στο τηγάνι μέχρι να χρυσαφίσουν.
    Κόβουμε το κεφάλι του σκόρδου στη μέση και βάζουμε στο τηγάνι με τις πατάτες.
    Αφού πάρουν χρώμα οι πατάτες αφαιρούμε το σκόρδο, και σβήνουμε με το χυμό λεμονιού και το κονιάκ.
    Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και σερβίρουμε με τη γαλοπούλα.

Akis petretzikis

Μια πρόταση «κομμένη και ραμμένη» για το γιορτινό τραπέζι και μια γαρνιτούρα που της ταιριάζει υπέροχα.

Υλικά


    1 χοιρινό μπούτι με την πετσούλα του, γύρω στα 2½-3 κιλά
    4 κουτ. σούπας μέλι
    4 κουτ. σούπας μουστάρδα χωριάτικη
    2 ξυλάκια κανέλα
    40 γαρίφαλα
    1 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας
    αλάτι, πιπέρι
 
   Για τη γαρνιτούρα με ξερά, κρασάτα φρούτα και ξηρούς καρπούς
   
21 δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
    21 βερίκοκα χωρίς κουκούτσι
    12 χουρμάδες χωρίς κουκούτσι
    2 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
    1 ποτήρι κόκκινο κρασί
    1 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη
    1 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό
    1 κουτ. σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
    150γρ. αμύγδαλα, ξασπρισμένα και καβουρδισμένα
    αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία

Πλένετε και σκουπίζετε καλά το χοιρινό μπούτι. Μ’ ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι χαράζετε την πετσούλα του σε σχήμα μπακλαβαδωτό. Αλατοπιπερώνετε καλά. Το αφήνετε να ηρεμήσει για 1-2 ώρες τουλάχιστον. Αμέσως μετά και μ’ ένα πινελάκι το αλείφετε με τη χωριάτικη μουστάρδα. Καρφώνετε τα γαριφαλάκια μέσα στα κοψίματα που έχετε κάνει με το μαχαίρι.

Βάζετε το μπούτι σ’ ένα ταψί, το σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και το ψήνετε στο φούρνο για 2 ώρες στους 180°C.

Αραιώνετε το μέλι με μία κουταλιά νερό, βγάζετε το μπουτάκι από το φούρνο και το αλείφετε καλά με το μέλι. Το βάζετε ξανά στο φούρνο και το ψήνετε για ακόμα 1 ώρα, χωρίς να το σκεπάσετε.

Όταν τελειώσει το ψήσιμο, κλείνετε το φούρνο αλλά αφήνετε το κρέας μέσα να ηρεμήσει και να διατηρηθεί ζεστό. Το σερβίρετε ολόκληρο σε πιατέλα και το κόβετε μπροστά στους φίλους σας.

Για τη γαρνιτούρα: Σ’ ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε το φρέσκο βούτυρο και ρίχνετε μέσα τα δαμάσκηνα, τα βερίκοκα και τους χουρμάδες. Τα σοτάρετε ελαφρά μέχρι να γυαλίσουν καλά και ρίχνετε μέσα το ξύσμα πορτοκαλιού, την καστανή ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι.

Τα ανακατεύετε δύο τρεις φορές και τα σβήνετε με το κόκκινο κρασί. Αφήνετε να πάρουν βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά και τα σιγοβράζετε μέχρι να απορροφήσουν όλο το κρασί. Τα σερβίρετε σε πιατελίτσα και ρίχνετε από πάνω τα καβουρδισμένα, ξασπρισμένα αμύγδαλα. Συνοδεύουν ωραιότατα τις φετούλες από το χοιρινό μπούτι.



ΠΗΓΗ: olivemagazine.gr
ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

6 αυγά,
2 φλιτζάνια τσαγιού κοπανισμένα καρύδια,
1 φλιτζάνια τσαγιού φρυγανιά τριμμένη,
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα,
1 κουταλάκι μπέικιν,
λίγο γαρύφαλλο,
1 φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο λιωμένο,
10 φύλλα κρούστας Βηρυτού
ζάχαρη,νερό,μέλι

Προθερμαίνομαι το φούρνο στους 180 βαθμούς!
Ανακατεύουμε σε μπολ τα καρύδια,αυγά,φρυγανιά,μπέικιν,κανέλα,γαρύφαλλο!
Βουτυρώνουμε το  ταψάκι και τοποθετούμε μέσα τα 5 φύλλα βουτυρώνοντας τα.
Βάζουμε το μείγμα και καλύπτουμε με.τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρώνοντας τα!
Χαράζουμε.απαλά,και ψήνουμε για μια ώρα
Φτιάχνουμε το ΣΙΡΌΠΙ:
2 φλιτζάνια τσαγιού νερό,
2 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη,
1 κουτάλια μέλι
Βράζουμε.10 λεπτά!
Σιροπιάζομαι.κρύο γλυκό καυτό σιρόπι!
Το αφήνουμε.να σταθεί λίγες ώρες και το απολαμβάνουμε !!!
Για τα buns

    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160˚C στον αέρα.
    Βουτυροκακαώνουμε 6 στρογγυλές φόρμες 11 εκ. με αποσπώμενο πάτο.
    Ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα και τη βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με το βραστό νερό. Ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός για να λιώσει η σοκολάτα και ρίχνουμε μέσα το κακάο και τον καφέ. Ανακατεύουμε καλά.
    Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και το σπορέλαιο. Στη συνέχεια, προσθέτουμε και τα αυγά, τη βανίλια και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
    Ρίχνουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
    Ρίχνουμε το αλεύρι, τη σόδα και το αλάτι. Ανακατεύουμε πολύ καλά με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
    Μοιράζουμε το μείγμα μας στις φόρμες καλύπτοντας τα 3/4 του ύψους τους.
    Ψήνουμε για 40 λεπτά.
    Αφήνουμε τα cakes να κρυώσουν μέσα στις φόρμες και στη συνέχεια αφαιρούμε από τις φόρμες και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.

Για τη γέμιση

    Κρατάμε τη λευκή σοκολάτα χλιαρή.
    Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ την κρέμα γάλακτος με το σύρμα μέχρι να γίνει σαντιγί, να έχει τη υφή γιαουρτιού.
    Αφαιρούμε από το μίξερ και προσθέτουμε τη λευκή σοκολάτα.
    Ανακατεύουμε με μία σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μεταξύ τους.

Για τη διακόσμηση

    Βάζουμε το ένα κέικ σαν βάση.
    Γεμίζουμε με τη γέμιση και καπακώνουμε με το δεύτερο κέικ.
    Διακοσμούμε με τη σαντιγί.
    Διακοσμούμε με τη λιωμένη σοκολάτα και πασπαλίζουμε με τα καρύδια.

 
Υπέροχα, λαχταριστά κουλουράκια με Nutella. Μια εύκολη συνταγή με 5 μόνο υλικά έτοιμα σε 10 λεπτά για το φούρνο για να απολαύσετε λαχταριστά κουλουράκια με το πρωϊνό γάλα τα παιδιά και το καφέ οι μεγάλοι.

Υλικά συνταγής

    150 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
    1 αυγό
    110 γρ. ζάχαρη άχνη
    1 φλιτζάνι Nutella
    2 κ.σ. βούτυρο [φυτική μαργαρίνη]
Εκτέλεση συνταγής

    Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 ° C και στρώστε στο ταψί του φούρνο μια λαδόκολλα.

     Βάλτε όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι σε ένα μίξερ και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν . Προσθέστε σταδιακά και το αλεύρι και συνεχίζετε να χτυπάτε με το “γάντζο” του μίξερ για 2-3′ ακόμα.

    Επειδή η ζύμη θα είναι ελαφρώς κολώδης, βρέξτε τα χέρια σας και πλάστε μπαλάκια σε μέγεθος καρυδιού, τα πιέζετε ελαφρά και τα τοποθετείτε στη λαδόκολα στο ταψί με 2,5 εκ. διάστημα μεταξύ τους.

    Ψήστε για 10-12 λεπτά. Βγάζετε από φούρνο τα αφήνετε να κρυώσουν μέσα στο ταψί για 5′, μετά τα βγάζετε και τα απολαμβάνετε.

 
Ακόμα και τα πιο δύσκολα παιδιά θα συμφωνήσουν: η πίτσα είναι καταπληκτική! Μπορεί να πει κανείς πως είναι το μοναδικό πιάτο που το αγαπάνε όλοι.

Αλλά αν η πίτσα έχει έναν ανταγωνιστή για την πρωτιά, αυτός μάλλον είναι η σκοτεινή της πλευρά!!

Θα χρειαστείτε:

Για την ζύμη:

3¾ κουπας αλεύρι
2 κ.σ κακάο
2½ κ.γ μαγιά
1 κ.γ αλάτι
3 κ.σ λάδι
1 κούπα

Για την σως:

200 γρ. μαύρη σοκολάτα, ψιλοκομμένη
¾ κούπας κρέμα

Για την επικάλυψη:

50 γρ. λευκή σοκολάτα
50γρ. κομματάκια ημίγλυκης σοκολάτας
50γρ. κομματάκια σοκολάτας γάλακτος

Οδηγίες:

Συνδυάστε όλα τα συστατικά της ζύμης σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατέψτε μέχρι το μίγμα να ομογενοποιηθεί. Στη συνέχεια κάντε το μια μπάλα και αφήστε το να ξεκουραστεί για μία ώρα. Μετά, ανοίξτε την ζύμη και κόψτε έναν κύκλο με την βοήθεια ενός πιάτου και ψήστε στους 160 για 10 λεπτά.

Για την σως λιώστε τα κομμάτια σοκολάτας με την κρέμα και ανακατέψτε μέχρι να γίνει ομοιογενές το μίγμα. Μετά ρίξτε την πάνω από την ζύμη.

Τώρα, διακοσμήστε την πίτσα με τα διάφορα ξύσματα και κομμάτια σοκολάτας. Κόψτε την πίτσα και είναι έτοιμη για σερβίρισμα!

Πώς σας φάνηκε; Θα την δοκιμάζατε;
Οικονομικό και μυρωδάτο, αυτό το πιάτο που θα φτιάξουμε με ρύζι BONNET ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ, θα μας ταξιδέψει από την Πόλη ως το Μαρόκο…

Υλικά

300- 350γρ. συκωτάκια πουλιών
200γρ. ρύζι "BONNET ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ"
1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
1 ντομάτα μεγάλη, σε κύβους
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 σφηνάκι κονιάκ
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο ή ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο και 1 κουτ. σούπας βούτυρο αγελαδινό
μερικά κλωναράκια ρίγανη φρέσκια ή θυμάρι
1 κουτ. γλυκού μπαχάρι τριμμένο
1 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
1 ξυλαράκι κανέλας
γαρύφαλο τριμμένο, τη μύτη ενός κουτ. γλυκού
1 κουτ. γλυκού μίγμα μπαχαρικών
1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία

Καθαρίζετε τις καρδιές και τα συκωτάκια από τις ίνες, τα πλένετε και τα κόβετε σε μεγάλες μπουκιές.
Σε ένα φαρδύ τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο ή το μίγμα λάδι- βουτύρου και σοτάρετε τα συκωτάκια με όλα μαζί τα μπαχαρικά και τα αρωματικά σε πολύ δυνατή φωτιά.
Προσθέτετε το ρύζι και τα κρεμμυδάκια και σοτάρετε για άλλο 1 λεπτό. Σβήνετε με το κονιάκ, ανακατεύετε και το αφήνετε να εξατμιστεί.
Χαμηλώνετε τη φωτιά στο μέτριο, ρίχνετε τη ντομάτα και αλατοπιπερώνετε. Σταδιακά προσθέτετε νερό ζεστό ή σπιτικό ζωμό κότας αν έχετε, μέχρι το ρύζι να μαγειρευτεί και να μαλακώσει.

Tips

Ιδανικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το μαροκινό μίγμα μπαχαρικών ρας-ελ-χανούντ.


Livemagazine.gr
Σήμερα φτιάξτε τοsandwich BLT (η ονομασία προέρχεται από τα αρχικά: bacon, lettuce, tomato – μπέικον, μαρούλι, ντομάτα) αλλά με αβγό.

Υλικά

4 φέτες μπέικον
1 κ.σ. βούτυρο
2 φέτες λευκό ψωμί με ξινό προζύμι
1 αβγό
1/2 κ.σ. μαγιονέζα
φέτες ντομάτας
1 φύλλο άισμπεργκ χωρίς το νεύρο του

Εκτέλεση

Τηγανίζουμε το μπέικον σε μέτρια προς δυνατή φωτιά (το βάζουμε στο τηγάνι όταν αυτό είναι κρύο). Το τηγανίζουμε μέχρι να φτάσει στο επίπεδο τραγανότητας που επιθυμούμε. Το βγάζουμε και το στεγνώνουμε σε χαρτί κουζίνας.

Βυθίζουμε ένα ποτήρι του κρασιού χωρίς πόδι στη μία φέτα του ψωμιού (αν επιμένουμε στο ψωμί με ξινό προζύμι είναι επειδή η νοστιμάδα του συγκεκριμένου ψωμιού παίζει καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία ενός σάντουιτς) και αφαιρούμε το συγκεκριμένο τμήμα. Τηγανίζουμε τις δύο φέτες με βούτυρο σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 2 λεπτά και μετά τις γυρίζουμε. Σπάμε στην τρύπα της μίας το αβγό και τηγανίζουμε για 5 λεπτά μέχρι το ασπράδι να γίνει (ο κρόκος διατηρεί κάποια υγρασία). Βγάζουμε και τις δύο φέτες.

Αλείφουμε με μαγιονέζα την «ολόκληρη» φέτα του ψωμιού, στρώνουμε τις φέτες ντομάτας, το άισμπεργκ και το μπέικον. Τοποθετούμε από πάνω τη δεύτερη φέτα με το αβγό και κόβουμε διαγώνια στα δύο το σάντουιτς.
Προετοιμασία: 0:15' Μαγείρεμα: 1:10'
Εύκολη
Μερίδες: 14


Αξίζει να την δοκιμάσετε οπωσδήποτε αφού η γεύση της κουβαλάει όλο το... μεράκι της Μικράς Ασίας

Υλικά Συνταγής

2 φλ. ζάχαρη
1 φλ. βούτυρο
7 αυγά
1 φλ. γάλα
3 φλ. αλεύρι κοσκινισμένο
4 κ.γλ. κοφτά μπέικιν πάουντερ
1 φλ. αμυγδαλόψιχα σε σκόνη
2 βανίλιες
1/3 φλ. κονιάκ
2 πορτοκάλια (ξύσμα)

Εκτέλεση

Για τη μικρασιάτικη βασιλόπιτα, κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν. Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη να γίνουν κρέμα. Ρίχνουμε κάθε φορά ένα ένα τα αυγά, να τα απορροφάει το μείγμα. Προσθέτουμε τις βανίλιες, το ξύσμα και το κονιάκ. Τέλος ρίχνουμε τη σκόνη αμυγδαλόψιχας.

Ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι εναλλάξ με το γάλα.

Βουτυρώνουμε καλά και στρώνουμε λαδόκολλα (για να ξεφορμάρουμε εύκολα) σε  ένα ταψί 30 εκατοστών. Αδειάζουμε το μείγμα. Μπήγουμε το φλουρί.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στις αντιστάσεις για περίπου 1 ώρα και 10΄. Αφού ψηθεί, αχνίζουμε τη βασιλόπιτα.

ΠΗΓΗ: argiromparmparigou
Υλικά

Για 4-6 άτομα

Για τη σαλάτα
2 ματσάκι φύλλα από παντζάρι ψιλοκομμενα
1 παντζάρι βρασμένο κομμένα σε λεπτές λωρίδες
1/3 φλιτζάνι σπόρους ροδιού (περίπου 1 μέτριο ρόδι)
3/4 φλιτζάνι κόκκινα σταφύλια κομμένο σε φέτες
2 μανταρίνια ψιλοκομμένα
1 μικρό κρεμμύδι κομμένο σε κύβους
1 / 4 με 1 / 2 φλιτζάνι ψιλοκομμένα πεκάν
2 κουταλιές της σούπας αποξηραμένα κράνμπερις
1 μικρό μήλο ψιλοκομμένο
1 φέτα ψωμί του τοστ κομμένη με κουπ πατ «αστεράκι»

Για το ντρέσινγκ
2 κουταλιές της σούπας ξίδι
1 κουταλιά της σούπας σιρόπι σφενδάμου
1/3 κουταλάκι του γλυκού αλάτι  
1/4 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
1/8 κουταλάκι του γλυκού κόλιανδρο
μια πρέζα πιπέρι καγιέν  
1/8 κουταλάκι του γλυκού σκόνη κουρκούμα
Μερικές πρέζες από ξύσμα μανταρινιού
 
ΕκτέλεσηΓια τη σαλάτα
Σε μια σαλατιέρα ρίχνετε τα ψιλοκομμένα φύλλα από παντζάρι, το ολόκληρο παντζάρι κομμένο σε λεπτές λωρίδες μαζί με τα υπόλοιπα υλικά της σαλάτας και ανακατεύετε με το ντρέσινγκ.

Αλατοπιπερώνετε. Σε ένα τηγάνι λιώστε μια μικρή ποσότητα βουτύρου και ζεσταίνετε μια φέτα ψωμί τοστ και από τις δυο μεριές μέχρι να πάρει χρώμα. Στη συνέχεια κόβετε τη φέτα ψωμί σε αστεράκι με κουπ πατ. Βάζετε το αστεράκι από ψωμί τοστ στην κορυφή της σαλάτας και σερβίρετε.

Για το ντρέσινγκ
Σε ένα μπολ ανακατέψτε όλα τα υλικά για το ντρέσινγκ και αφήνετε στην άκρη μέχρι να ετοιμάσετε τη σαλάτα.

 
Από τα πιο νόστιμα γιορτινά φαγητά χωρίς κόπο και προετοιμασία. Με λίγα απλά υλικά θα μεγαλουργήσετε! Ιδανικό για γιορτινό μπουφέ ή τραπέζι

Υλικά Συνταγής

1/2 γουρουνόπουλο γάλακτος (κομμένο κατά μήκος)
γύρω στα 2½ κιλά (με το δέρμα επάνω)
λίγες σταγόνες ελαιόλαδο
2 κ.σ μέλι
3 κ.σ μουστάρδα της αρεσκείας σας
1 κεφάλι σκόρδο ολόκληρο με τη φλούδα του
4-5 κλωνάρια φρέσκα βότανα (ρίγανη
δεντρολίβανο
θυμάρι)
λίγα λεμονόφυλλα ή νερατζόφυλλα για άρωμα
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 λεμόνια ζουμερά
2 πορτοκάλια ζουμερά
2 κ.σ βούτυρο μαλακό (σε θερμοκρασία δωματίου)
2 κιλά πατάτες baby
2 γλυκοπατάτες κόκκινες ή και επιπλέον

Εκτέλεση

Ξεκινάμε να φτιάξουμε το γουρουνόπουλο στο φούρνο, μουλιάζοντας πρώτα και πλένοντας πολύ καλά τις πατάτες. Τρίβουμε με βούρτσα την επιφάνειά τους. Με ένα σφυρί σπάμε τις πατάτες να κάνουν σκασίματα. Τις βάζουμε σε μπολ. Καθαρίζουμε και κόβουμε σε μεγάλες μπουκιές τις γλυκοπατάτες.

Ρίχνουμε αλατοπίπερο  και το μαλακό βούτυρο και ανακατεύουμε καλά τις πατάτες με τα υπόλοιπα υλικά. Στίβουμε το 1 λεμόνι και το 1 πορτοκάλι, βάζουμε λίγα μυρωδικά και αφήνουμε στην άκρη. Πλένουμε και στεγνώνουμε το κρέας με απορροφητικό χαρτί.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς C στον αέρα. Θα ψήσουμε στη μεσαία σχάρα (ή στους 180 βαθμούς C, στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα).

Σε ένα μπολ βάζουμε το μέλι, τη μουστάρδα και λίγο ελαιόλαδο. Τα ανακατεύουμε με πηρούνι. Σε μεγάλο βαθύ ταψί βάζουμε φρέσκα μυρωδικά κατά βούληση και λίγα λεμονόφυλλα για άρωμα. Κόβουμε το κεφάλι σκόρδο στη μέση και το προσθέτουμε. Αδειάζουμε τις πατάτες σε μια στρώση.

Αλείφουμε το  γουρουνόπουλο γύρω γύρω με το μείγμα μέλι μουστάρδα. Αλατοπιπερώνουμε πολύ καλά και ιδιαίτερα απο τη μεριά της πέτσας. Ακουμπάμε το γουρουνόπουλο πάνω στις πατάτες. Περιχύνουμε με λεμόνι, πορτοκάλι και ελάχιστο νερό (1-1/2 φλ.), ώστε να ψηθούν οι πατάτες.

Βάζουμε στον φούρνο και ψήνουμε για 2 ώρες και 30′

Κάθε τόσο το αλείφουμε με τα υγρά του ταψιού. Δυναμώνουμε τη θερμοκρασία στους 200 βαθμούς C και το αφήνουμε για να ξεροψηθεί η πέτσα και να γίνει τραγανή, για περίπου μισή ώρα. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος ελέγχουμε τα υγρά του ταψιού, ώστε να μην στεγνώσουν τα υλικά.

Το κρέας, βέβαια, θα κατεβάσει τα δικά του υγρά, αλλά θα πρέπει να ελέγχετε αν είναι αρκετά, ώστε να υπάρχει πάντα λίγη υγρασία στο ταψί για να ψηθούν οι πατάτες.

Αφού ψηθεί το αφήνουμε για 20 -30 λεπτά να μείνει και να ανακτήσει τα υγρά του, που βγαίνουν στην επιφάνεια του κρέατος με τη μορφή φυσαλίδων. Αυτή η διαδικασία είναι απαραίτητη για να διατηρηθεί το κρέας ζουμερό και τρυφερό μετά από το πολύωρο ψήσιμο.
 
Για τους λάτρεις της σοκολάτας, μια πραγματικά υπέροχη βασιλόπιτα σοκολάτας, που βάζω στοίχημα ότι θα την φτιάχνετε παραπάνω από μια φορά τον χρόνο!

Υλικά Συνταγής

350 γραμ. βούτυρο
300 γραμ. ζάχαρη ψιλή κρυσταλλική
6 μεγάλα αυγά
3 βανίλιες
200 γραμ. ψιλοκομμένη σοκολατα (60-70% κακάο)
100 γραμ. αλεσμένο αμύγδαλο
50 γραμ. αλεσμένο φουντούκι
150 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
2 κ.γ μπέικιν πάουντερ
2 πρέζες αλάτι
λίγο βούτυρο για το ταψί
άχνη για το τελείωμα
10 δαμάσκηνα ψιλοκομμένα
10 χουρμάδες ψιλοκομμένους
6 κ.σ αμαρέτο λικέρ (ή κονιάκ)

Εκτέλεση

Για τη βασιλόπιτα με σοκολάτα, φροντίζουμε όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

Βουτυρώνουμε ταψί 35 εκατοστών, και στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στην βάση (για εύκολο ξεφορμάρισμα). Ζεσταίνουμε το αμαρέτο, και ρίχνουμε μέσα τα ψιλοκομμένα ξερά φρούτα. Σκεπάζουμε κι αφήνουμε να σταθεί για 15 λεπτά, να μαλακώσουν τα φρούτα και να κρυώσει το λικέρ.

Λιώνουμε την κουβερτούρα και την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ σε ένα μπολ. Στον κάδο του μίξερ ή με μίξερ χειρός, χτυπάμε το μαλακό βούτυρο με τη ζάχαρη, να αφρατέψουν. Το μείγμα πρέπει να γίνει κρέμα και να λιώσει καλά η ζάχαρη. Θέλει 5 λεπτά συνεχές χτύπημα.

Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά (να τα πίνει το μείγμα), και στη συνέχεια, προσθέτουμε τις βανίλιες. Όση περισσότερη ώρα χτυπάμε τα αυγά στο μίξερ, τόσο χάνεται η μυρωδιά του αυγού από το γλυκό. Προσθέτουμε τη λιωμένη χλιαρή σοκολάτα, τα φρούτα με το λικέρ, το αμύγδαλο, το φουντούκι, το αλάτι, και τέλος, απαλά ενσωματώνουμε το κοσκινισμένο αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. Αδειάζουμε το μείγμα στο έτοιμο ταψί. Μπήγουμε το φλουρί.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς C, για 55 λεπτά περίπου. Αφού ψηθεί, την αφήνουμε να σταθεί στο ταψί για 10 λεπτά. Αναποδογυρίζουμε τη βασιλόπιτα και αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί. Αφήνουμε να κρυώσει τελείως, τη βάζουμε σε πιατέλα και αχνίζουμε με άχνη ζάχαρη ή περιχύνουμε με γλάσο σοκολάτας.
 
Το πνεύμα των Χριστουγέννων βρίσκεται παντού! Φτιάξτε λαχταριστά χριστουγεννιάτικα μπισκότα με 5 μόνο υλικά και το σπίτι σας θα μοσχομυρίσει!

ΥΛΙΚΑ:
• 1 φλ. τσαγιού βούτυρο
• 1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
• 1 αυγό
• 2 και ¼ φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• ¾ φλ. τσαγιού κακάο

Μπορείτε να τα στολίσετε με ό,τι τραβάει η καρδιά σας!

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:
Χτυπάμε το βούτυρο και τη ζάχαρη με το μίξερ σε μεσαία ταχύτητα. Προσθέτουμε το αυγό και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ομοιογενοποιηθεί το μείγμα μας. Ανακατεύουμε σε ένα άλλο μπολ το αλεύρι με το κακάο και το προσθέτουμε σιγά σιγά στο άλλο μείγμα. Όταν η ζύμη μας είναι έτοιμη, τη βάζουμε για 10 λεπτά στο ψυγείο. Έπειτα, ανοίγουμε με τα χέρια μας τη ζύμη και την απλώνουμε σε μεγάλη επιφάνεια. Δώστε ό,τι σχήμα θέλετε. Τα πιο συνηθισμένα χριστουγεννιάτικα σχέδια είναι τα «ανθρωπάκια», τα «αστεράκια» και οι «καμπάνες»! Ψήστε για 10-12 στους 180-200 σε προθερμασμένο φούρνο και τα μπισκότα σας θα είναι έτοιμα!
Υπάρχουν κάποια φαγητά, όπως το χοιρινό με τη σελινόριζα αυγολέμονο,  που για μένα ανήκουν σ΄αυτό που θα λέγαμε τα φαγητά της καρδιάς μας!

Φαγητά μεγαλειώδη σε γεύση, που τα διακρίνουν η απλότητα στο μαγείρεμα και τα ελάχιστα υλικά.

Είναι το φαγητό της μαμάς, των αναμνήσεων, της σύνδεσης με αγαπημένα πρόσωπα, το φαγητό που διαχρονικά σ΄ εχει κερδίσει και αυτό δεν αλλάζει.

Και μπορεί η σελινόριζα να κέρδισε, και δίκαια, έδαφος τα τελευταία χρόνια στην Ελληνική Κουζίνα ως βασικό και καθημερινό, θρεπτικό υλικό, όμως αυτή η βαθιά χαραγμένη και γνώριμη γεύση σ΄αυτό το υπέροχο φαγητό, τη χαρίζει το αυγολέμονο.

Μια από τις σπουδαιότερες και χαρακτηριστικές σάλτσες της Ελληνικής Κουζίνας, που ενώ στην αρχή χρησιμοποιήθηκε ως ένας «έξυπνος» τρόπος για να γίνει ένα νέο φαγητό από τα περισσεύματα στη συνέχεια εμπλούτιζε με νοστιμιά διάφορα πιάτα ή σούπες με κρεατικά και ψάρια.

Το αυγολέμονο ή αυγόκομμα έχει άλλοτε κλασική, ρευστή υφή και άλλοτε πιο πυκνή με την προσθήκη κόρν φλάουρ ή βουτύρου και κάποιες φορές πιο αέρινο χτυπώντας πρώτα τ΄ασπράδια σε μαρέγκα.

Όταν το αυγολέμονο χρησιμοποιείται σε ένα φαγητό αμέσως αναβαθμίζεται γευστικά και εμφανισιακά γι’ αυτό και συχνά έχει «επίσημη-γιορτινή» θέση στο τραπέζι ακόμη και σε εορταστικές περιόδους. Εγκαινιάζει τα πρώτα τσουχτερά κρύα που ξεκινούν από τα τέλη του Οκτώβρη και τρώγεται ευχάριστα μέχρι και την Άνοιξη.

Όμως η αξία του καλού φαγητού προκύπτει και από την πρώτη ύλη!

Χαίρομαι ιδιαίτερα που συνεργάζομαι με την ΑΒ Βασιλόπουλος γιατί η φρεσκάδα των φρούτων, λαχανικών, νωπών κρεάτων και ψαριών, το σύστημα HACCP, ο κύκλος  ποιότητας των προϊόντων και οι συνεχείς έλεγοι των τροφίμων εγγυόνται πως στο τραπέζι μου φτάνουν μόνο εξαιρετικές πρώτες ύλες!

Στη νέα μας συνταγή #MadewithAB  θέλαμε με την ΑΒ Βασιλόπουλος να ετοιμάσουμε ένα νόστιμο, εύκολο, εποχικό αλλά και γιορτινό φαγητό που θα το μοιραστείς με αγαπημένα πρόσωπα γύρω από ένα τραπέζι γιατί το μαγείρεμα με φρέσκα διαλεχτά υλικά είναι για εμάς πρωταρχική αξία.


Χρόνος Προετοιμασίας: 15′
Χρόνος Μαγειρέματος: 65′ 
΄Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολος 
Μερίδες: 5Υλικά

1200 g. χοιρινό για κατσαρόλα (σπάλα ή ποντίκι ή μπούτι)
2 σελινόριζες (περίπου 600g)
2 κλωναράκια σέλερι ή σέλινο
2 πράσα
1 κρεμμύδι
600 ml. νερό ή ζωμό λαχανικών
50 ml. ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι

Για το αυγολέμονο
2 λεμόνια
2 αβγά

Εκτέλεση

1 Κόβουμε σε μέτρια κομμάτια το χοιρινό και το αφήνουμε στην άκρη ή στο ψυγείο. Καθαρίζουμε και πλένουμε τα λαχανικά. Κόβουμε τη σελινόριζα σε μέτρια κομμάτια, τα πράσα σε ροδέλες και τα κοτσάνια του σέλερι. Τέλος, ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τα φύλλα από το σέλερι.

2 Σε μια κατσαρόλα, σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά το κρέας με λίγο ελαιόλαδο, του δίνουμε χρώμα από όλες τις πλευρές, προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε να σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα λαχανικά και σοτάρουμε για 2’.

3  Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το ζεστό νερό, αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα, στην πορεία αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμη νερό ώστε να έχει ζουμί το φαγητό. Όταν το φαγητό μείνει με το ¼ των υγρών αποσύρουμε, προσθέτουμε το χυμό ενός λεμονιού και ετοιμάζουμε το αυγολέμονο.

4 Το αυγολέμονο: Χτυπάμε τα αβγά προσθέτοντας το χυμό ενός λεμονιού και λίγο-λίγο ζουμί από το ζεστό φαγητό. Περιχύνουμε το χοιρινό με το αυγολέμονο και κουνάμε την κατσαρόλα, χωρίς να ανακατέψουμε, μέχρι να αναμειχθεί το αυγολέμονο με το υπόλοιπο φαγητό.

Σερβίρουμε με λεμόνι, φρέσκο πιπέρι και πολύ-πολύ φρέσκο ψωμί.

Σημειώσεις για τη συνταγή:
– Όταν ετοιμάζουμε το αυγολέμονο φροντίζουμε να έχουμε τα αυγά και τα λεμόνια σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
– Για το αυγολέμονο χρειαζόμαστε τουλάχιστον ένα φλυτζάνι από το ζουμί του φαγητού γι’ αυτό και φροντίζουμε να μείνει αρκετό ζουμί μέχρι το τέλος του βρασμού.
– Για την παρασκευή του χρησιμοποιούμε ευρύχωρο μπωλ και χτυπάμε καλά τ΄αυγά μέχρι να ομογενοποιηθούν, κατόπιν αργά και σε ροή προσθέτουμε το ζεστό ζουμί από το φαγητό ώστε να μην «κόψει» το αυγολέμονο.
– Αν θέλουμε το αυγολέμονο να μοιάζει σαν κρέμα, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο (περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού) κόρν φλάουρ στο αυγολέμονο


Παρακάτω δες την απολαυστική μας συνταγή:

 
Χριστουγεννιάτικη λιχουδιά που ξεγελάει...

Την περίοδο των Χριστουγέννων ο φούρνος μου δε σταματά να δουλεύει! Συνέχεια ψήνω γλυκά για φίλους και γνωστούς και το σπίτι μοσχομυρίζει απο τις ζύμες και τα μπαχαρικά. Πριν απο λίγες μέρες με επισκέφθηκε ένας καλός φίλος που έδειχνε λίγο μελαγχολικός κι όταν τον ρώτησα τί είχε μου είπε: “Τί να σου πώ βρε Μαριλού, αγαπώ τα μελομακάρονα τόσο πολύ κι αυτές τις μέρες τα βλέπω παντού, όμως δε μπορώ να δοκιμάσω γιατί το αλεύρι τους μου κάνει τόσο κακό!” Βλέπετε ο φίλος μου είναι ένας απο τους  χιλιάδες Έλληνες που πάσχουν απο δυσανεξία στη γλουτένη και δε μπορεί να απολαύσει τα κοινά γλυκά που φτιάχνουμε με αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Ήξερα τί έπρεπε να κάνω. Θα του έφτιαχνα λαχταριστά μελομακάρονα χωρίς γλουτένη, ακριβώς όπως τα λιμπίστηκε.

Για να είμαι ειλικρινής, την ώρα που ετοίμαζα τα μελομακάρονα του φίλου μου με αλεύρι χωρίς γλουτένη Schär, ήμουν επιφυλακτική ώς προς το αποτέλεσμα. Δε μπορούσα να πιστέψω οτι τα μελομακάρονα θα ήταν τόσο νόστιμα που θα ξεγελούσαν και ανθρώπους χωρίς δυσανεξία στη γλουτένη! Πόσο λάθος ήμουν…Τα μελομακάρονα βγήκαν πεντανόστιμα! Ο φίλος μου ενθουσιάστηκε όπως ενθουσιάστηκαν και όσοι τα δοκίμασαν, με κοιλιοκάκη ή χωρίς! Αυτά τα μελομακάρονα κέρδισαν μια θέση στην κατηγορία συνταγών χωρίς γλουτένη, όμως σας προτείνω να τα δοκιμάσετε έτσι κι αλλιώς αυτά τα Χριστούγεννα…

Μερίδες: 25-30 μεσαία μελομακάρονα
Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 20 λεπτά
Χρόνος αναμονής: 20 λεπτά

Υλικά για τα μελομακάρονα

400 γρ. αλεύρι Schär Mix C
175 γρ. λάδι (μισό ελαιόλαδο/μισό σπορέλαιο)
60 ml κονιάκ
60 ml φρέσκο χυμό πορτοκάλι
1/2 κ.σ. σόδα
1/2 κ.σ. κανέλα
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
90 γρ. ζάχαρη
τριμμένα καρύδια

Υλικά για το σιρόπι

250 ml νερό
250 γρ. μέλι
250 γρ. ζάχαρη
1 στικ κανέλλας
1 φλούδα πορτοκαλιού

Εκτέλεση

1. Φτιάχνουμε πρώτα τα μελομακάρονα. Ανακατεύουμε σε μπόλ όλα τα υλικά εκτός απο το αλεύρι Schär Mix C.

2. Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι Schär Mix C και ζυμώνουμε με το χέρι μέχρι να γίνει μια ενιαία ζύμη.

3. Πλάθουμε μεσαία μελομακάρονα και τα τοποθετούμε σε ταψί φούρνου όπου έχουμε στρώσει λαδόκολλα.

4. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC στον αέρα για 20 λεπτά.

5. Αφήνουμε τα μελομακάρονα να κρυώσουν εντελώς και φτιάχνουμε το σιρόπι ρίχνοντας όλα τα υλικά σε κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά, για 5-10 λεπτά.

6. Αποσύρουμε το κατσαρολάκι απο τη φωτιά και βουτάμε λίγα-λίγα τα κρύα μελομακάρονα στο ζεστό σιρόπι για 2-3 λεπτά. Τα τοποθετούμε σε πιατέλα και, αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με τριμμένα καρύδια.

 

Please publish modules in offcanvas position.