Κορωνοϊός - Νέα μέτρα: Δείτε live τις εξαγγελίες του οικονομικού επιτελείου Featured

By / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Wednesday, 18 March 2020 12:40

 

«Ζεστό χρήμα» δύο δισεκατομμυρίων για να αντιμετωπίσει τρεις από τις πιο επείγουσες επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, μοιράζει σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Νέα μέτρα για τον κορωνοϊό: Αυτή την ώρα το οικονομικό επιτελείο εξειδικεύει τις χθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού. Δείτε live τις δηλώσεις των υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Ανάπτυξης κ.κ. Σταϊκούρα, Βρούτση και Γεωργιάδη:


- Κάλυψη του μισθού για τους πάνω από 1 εκατομμύριο εργαζομένους που σταμάτησαν να πηγαίνουν στη δουλειά τους. Το κράτος θα αναλάβει να καλύψει ένα μέρος του μισθού που θα τους καταβληθεί σε λίγες εβδομάδες, αλλά και τις πλήρεις ασφαλιστικές τους εισφορές. Όπως αποκάλυψε το ΘΕΜΑ την Κυριακή, το μηνιαίο έκτακτο επίδομα στους εργαζόμενους αναμένεται να φτάνει τα 400 ευρώ. Το μέτρο δεν θα καλύψει μόνο εργαζόμενους επιχειρήσεων που έκλεισαν αλλά και εργαζόμενους επιχειρήσεων που λειτουργούν εν μέρει (π.χ. ταβέρνα δεν πληρώνει μισθούς για σερβιτόρους αλλά πληρώνει μισθούς για delivery).

- Ενισχύσεις και κίνητρα στις επιχειρήσεις για να σταματήσουν να κάνουν απολύσεις, το οποίο είναι το πιο άμεσο πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Όπως είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας το πρωί της Παρασκευής «όσοι κάνουν απολύσεις, δεν θα πάρουν καμία ενίσχυση».

- Αναστολή πληρωμών φόρων και εισφορών (για τρεις και τέσσερις μήνες) ή παροχή ρευστότητας, για να κρατήσει ζωντανές επιχειρήσεις που κινδυνεύουν να κλείσουν λόγω πτώσης του τζίρου τους. Τα μέτρα στήριξης δεν θα καλύπτουν οριζόντια όσες επιχειρήσεις έχουν πτώση του τζίρους τους, αλλά όσες κινδυνεύουν να κλείσουν εξαιτίας της κρίσης και των περιοριστικών μέτρων που επεβλήθησαν για την δημόσια Υγεία. Σε δεύτερη φάση θα ληφθούν μέτρα για επιχειρήσεις με πτώση τζίρου άνω του 50%. Σε επόμενη φάση θα ληφθούν μέτρα για αυταπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και «μπλοκάκια».

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας την Τετάρτη στο MEGA, αυτό το πακέτο μέτρων των 2 δισ. θα μπορεί να επαναλαμβάνεται και κάθε επόμενο μήνα παράτασης ισχύος των περιοριστικών μέτρων, ενώ θα συμπληρωθεί και με άλλες παρεμβάσεις 1,8 δισ. ευρώ μέσω δράσεων του ΕΣΠΑ.

Με τα μέτρα που θα ανακοινωθούν σήμερα:

- «παγώνουν» οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων, οι οποίες έπρεπε φέτος να αλλάξουν

- αποκλείονται από τις ενισχύσεις οι επιχειρήσεις που απολύουν εργαζομένους

- ρυθμίζεται το ζήτημα της πληρωμής των ενοικίων σε επιχειρήσεις που κλείνουν δια νόμου.

 

Δείτε live πιο κάτω:

Author

Lifevolos

Lifevolos

Media

Login to post comments

Please publish modules in offcanvas position.