Διεθνές Νομισματικό Ταμείο: Ανάπτυξη 4,1% το 2021 στην Ελλάδα Featured

By / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Tuesday, 13 October 2020 16:18

 

 

 

Ακόμα αν χαθεί και το α' εξάμηνο - Στο 9,5% η ύφεση το 2020, έναντι 10%, που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη του Ταμείου

Τεράστια ύφεση, αλλά όχι τη χειρότερη όλων, όπως ανέφερε για την χώρα μας πριν έξι μήνες, προβλέπει για την Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ακόμα και υπό τις χειρότερες δυνατές προβλέψεις (υγειονομική κρίση ως το καλοκαίρι του 2021), το ΔΝΤ μιλά για ανάπτυξη πάνω από 4%. Θεωρεί όμως και ότι, μετά το αρχικό «σοκ» του κορωνοϊού, η Ελλάδα θα είναι από τις ελάχιστες χώρες που θα σταματήσουν να ρίχνουν λεφτά και να δανείζονται, ενώ σχεδόν όλες οι άλλες θα συνεχίζουν να χρεώνονται και να ξοδεύουν, για να κάνουν «τσιμεντοενέσεις» στις οικονομίες τους.

Τα στοιχεία για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές στο World Economic Outlook, που το ΔΝΤ ανακοίνωσε πριν λίγη ώρα από την Ουάσινγκτον, δείχνουν για το 2020 ύφεση 9,5% στην Ελλάδα (αντί 10% που προέβλεπε πριν από έξι μήνες το Ταμείο) και διψήφια ποσοστά για Ισπανία (-12,8%), Ιταλία (-10,6%) και Πορτογαλία (10%).

ΠΙΝΑΚΑΣ 1

 


Για το 2021 οι προβλέψεις είναι οι πιο «μαύρες» που υπάρχουν. Το σενάριο του ΔΝΤ προβλέπει ουσιαστικά ότι τίποτα καλό δεν θα συμβεί ως το καλοκαίρι του 2021: η παγκόσμια ύφεση θα συνεχιστεί και στο β' τρίμηνο, πλήττοντας το ελληνικό καλοκαίρι, ενώ εκφράζεται ανησυχία για το πότε θα έρθουν τα κεφάλαια από την ΕΕ. Αυτό είναι και χειρότερο δυνατό σενάριο, στο οποίο οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ προβλέπουν ανάπτυξη 4,1% για το 2021, αντί 4,5% που προβλέπει για την ίδια περίπτωση η κυβέρνηση.

Το ΔΝΤ ανησυχεί όχι μόνον αν θα έρθουν τα λεφτά της οικονομικής βοήθειας για την ανάκαμψη από την ΕΕ, αλλά και αν αυτά θα πιάσουν τόπο. Μετά το 2022 και έως το 2025, το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη μόλις 1%, δηλαδή θεωρεί ότι τα χρήματα θα έχουν εξαντλήσει την δυναμική τους, αν δεν συνδυαστούν με αλλαγές στην ελληνική οικονομία.

ΠΙΝΑΚΑΣ 2

 

 

 

Author

Lifevolos

Lifevolos

Login to post comments

Please publish modules in offcanvas position.