Το νέο τεστ για την ελληνική οικονομία μετά τα στρες τεστ

By / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Sunday, 06 May 2018 11:02Αποτελεί το «καλό νέο» που ψάχνει η κυβέρνηση για να προχωρήσει στην έκδοση ενός ακόμη ομολόγου –πιθανότατα 10ετούς ή 12ετούς αυτή τη φορά.


Επιπτώσεις σε αυτή καθ’ αυτή τη διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος, στον επιχειρησιακό σχεδιασμό των ίδιων των τραπεζών αλλά και στο πλάνο της κυβέρνησης για τη σταδιακή έξοδο στις αγορές θα έχει η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests.

 H επιτυχής ολοκλήρωση των stress tests –και μάλιστα χωρίς να ληφθούν υπόψη οι στρατηγικές κινήσεις των τραπεζών που έχουν γίνει μέσα στο 2018 στην κατεύθυνση του περιορισμού των κόκκινων δανείων αλλά και της κεφαλαιακής ενίσχυσης μέσω της πώλησης θυγατρικών εκτιμάται ότι συνιστά πρώτης τάξεως απάντηση προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το οποίο απαιτούσε νέα κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών πριν από τη λήξη του 3ου προγράμματος.

Επίσης, εκτιμάται ότι αποτελεί το «καλό νέο» που ψάχνει η κυβέρνηση για να προχωρήσει στην έκδοση ενός ακόμη ομολόγου –πιθανότατα 10ετούς ή 12ετούς αυτή τη φορά- ενώ για τη στρατηγική των τραπεζών συνιστά «σινιάλο» περαιτέρω επιτάχυνσης των διαδικασιών στην κατεύθυνση της περαιτέρω μείωσης των κόκκινων δανείων.

Το ΔΝΤ εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο έθετε επιτακτικά στο τραπέζι και το ζήτημα της αδυναμίας της ελληνικής πλευράς να επιτύχει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα αλλά και την ανάγκη νέας κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών. Ήδη υποχρεώθηκε να αναθεωρήσει την εκτίμησή του για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 παραδεχόμενο ότι πέφτει έξω στη συγκεκριμένη εκτίμηση για 3η διαδοχική χρονιά.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση των στρες τεστς χωρίς να προκύψει ανάγκη κεφαλαιακής ενίσχυσης ακόμη και στο δυσμενές σενάριο που έτρεξε (σ.σ προβλέπει σημαντική μείωση και το 2018 και το 2019) θα αποτελέσει χαρτί στα χέρια της κυβέρνησης προκειμένου να αποκρούσει τυχόν αίτημα για πρόωρη μείωση του αφορολογήτου από την 1/1/2019. Είναι σαφές ότι η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα θα θέσει ζήτημα αξιοπιστίας των προβλέψεων του ΔΝΤ. Άλλωστε, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έθεσε το θέμα και δημόσια λέγοντας ότι «πλέον έχουν κουράσει πολλούς οι εσφαλμένες προβλέψεις του ΔΝΤ».

Τα αποτελέσματα των stress tests είναι ένα από τα «καλά νέα» που περίμεναν στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους για να προετοιμάσουν την επόμενη έξοδο στις αγορές. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφηκε μια ακόμη σημαντική μείωση στην απόδοση του εξάμηνου εντόκου γραμματίου το οποίο προσγειώθηκε για πρώτη φορά στο 0,7% από 1,07% που ήταν η αντίστοιχη προηγούμενη έκδοση. Βέβαια, το να θέλει η Ελλάδα να δανειστεί για χρονική περίοδο 10 ή 12 ετών, είναι κάτι εντελώς διαφορετικό.

Στον  ΟΔΔΗΧ είναι έτοιμοι να προχωρήσουν στην επόμενη έξοδο στις αγορές. Αρμόδιες πηγές επιμένουν ότι εφόσον ανάψει το πράσινο φως από την κυβέρνηση, το πιθανότερο είναι ότι η επόμενη έκδοση θα είναι μεγάλης διάρκειας (τουλάχιστον 10 ετών) με τον Οργανισμό Διαχείρισης να απευθύνεται στις αγορές για την άντληση ποσού της τάξεως των 3 δις. ευρώ τουλάχιστον.

Μένει να φανεί αν αυτό θα γίνει πριν από την άφιξη των επικεφαλής των θεσμών για την 4ηαξιολόγηση ή μετά καθώς υπάρχει η ελπίδα ότι στις 24 Μαίου θα υπάρχει ένα ακόμη θετικό νέο που είναι η τεχνική συμφωνία για την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης.

 

πηγή: thetoc.gr

Author

Lifevolos

Lifevolos

Login to post comments

Please publish modules in offcanvas position.