Ο Αμερικανός Πρέσβης στην επίσημη τελετή παράδοσης των Kiowa Warrior στο Στεφανοβίκειο

By / ΤΟΠΙΚΑ / Tuesday, 18 June 2019 10:09
Ο Αμερικανός Πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, βρέθηκε σήμερα στην επίσημη τελετή παράδοσης των ελικοπτέρων OH-58D Kiowa Warrior που έφτασαν τον περασμένο μήνα στο λιμάνι του Βόλου.

Η απόκτηση 70 Ε/Π OH-58D Kiowa Warrior (KW) από αμερικανικά πλεονάσματα θα συνεισφέρει τα μέγιστα στην βελτιστοποίηση των δυνατοτήτων της Αεροπορίας Στρατού.

Η τελική κατανομή και αξιοποίηση των 70 Ε/Π που αποκτήθηκαν θα εξαρτηθεί από τη σύνθεση των δύο ταγμάτων που επιθυμεί η ΑΣ. Στην Αεροπορία του Αμερικανικού Στρατού τα KW ήταν ενταγμένα σε μονάδες επιθετικής αναγνώρισης «ελαφρών μεραρχιών» που διέθεταν αποκλειστικά OH-58D ή σε «μέσες μεραρχίες» που συνδύαζαν τα AH-64D και τα OH-58D.

Από άποψη οπλισμού, τα Kiowa Warrior μπορούν να φέρουν πολυβόλο M3P των 12,7 mm ή ατρακτιδίο πολυβόλου M296 ίδιου διαμετρήματος στην αριστερή πλευρά παρέχοντας μέγιστο βεληνεκές 2 km και δραστικό 1000 m ή και εξάκαννου minigun M134DH των 7,62 mm σε πλευρική θύρα. Ας σημειωθεί ότι το M3P είναι μια ειδική έκδοση του γνωστού πολυβόλου σχεδίασης της FN HERSTAL, αρχικά ως δευτερεύων οπλισμός του πυραυλικού αντιαεροπορικού συστήματος Avenger της Boeing που υιοθετήθηκε και για το OH-58D. Άρα, η προμήθειά του είναι απαραίτητη, αν θέλουμε να διατηρήσουμε τη δυνατότητα αυτή του Ε/Π. Το M296 είναι άλλη μια ειδική επιλογή (πρέπει δηλαδή να αποκτηθεί επί τούτοις), που αν και έχει το ίδιο διαμέτρημα και (πρακτικά) τις δυνατότητες του M3P, προσφέρει (ως ατρακτίδιο) ορισμένα πλεονεκτήματα στην ταχεία προσθαφαίρεσή του. Υπενθυμίζεται ότι και το (εξαιρετικά αποτελεσματικό) M134DH επίσης δεν βρίσκεται στο ελληνικό οπλοστάσιο, αν και θα μπορούσε να αποτελεί οικονομική λύση για παροχή αποτελεσματικού κατασταλτικού πυρός στα μεταφορικά ελικόπτερα της ΑΣ (όπως συμβαίνει σε πολλές άλλες αεροπορίες).

Το OH-58D μπορεί να μεταφέρει δύο κάλαθους ρουκετών LAU-68 που φέρουν 7 ρουκέτες Hydra των 70mm με μέγιστο βεληνεκές 9 km και δραστικό βεληνεκές 4 km ή δύο ζευγάρια βλημάτων Hellfire. Για εμπλοκές εναέριων στόχων μπορεί να μεταφέρει έως τέσσερα βλήματα ATAS (Air-To-Air Stinger ή AIM-92) με «φάκελο» εμπλοκής 1-4 km. Ο εγκλωβισμός μπορεί να γίνει μέσω του σκοπευτικού του χειριστή (αναπτύσσεται στο πάνω μέρος του πίνακα οργάνων) ή της οθόνης MFD. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η δυνατότητα ενσωμάτωσης ρουκετών 70mm με ημιενεργό καθοδήγηση laser (βλέπε αναλυτικό άρθρο Π&Δ Νο 342, «Κατευθυνόμενες ρουκέτες αέρος-εδάφους, Νέες δυνατότητες για ένα παλιό όπλο»).

 

πηγή: ptisidiastima.com

Author

Lifevolos

Lifevolos

Login to post comments

Please publish modules in offcanvas position.