Επιμελητήριο Μαγνησίας: Τριήμερο συνέδριο για τον Βόλο του 2030

By / ΤΟΠΙΚΑ / Monday, 02 December 2019 20:52

 

Τριήμερο συνέδριο για την ανάπτυξη, τον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα διοργανώνει το Επιμελητήριο Μαγνησίας με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυσή του. «Το 1919 όταν γεννήθηκε ο επιμελητηριακός θεσμός, είχε στόχο την ανάπτυξη και τη στήριξη της επιχειρηματικότητας στη χώρα. Έναν αιώνα μετά η ανάπτυξη είναι πάλι το ζητούμενο σε άλλα οικονομικά και κοινωνικά περιβάλλοντα, στην 3η εποχή της καινοτομίας και της τεχνολογίας» δήλωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Αριστοτέλης Μπασδάνης σε σημερινή συνέντευξη Τύπου.

Όπως είπε, μετά από 10 χρόνια οικονομικής κρίσης που αφάνισε τους μικρομεσαίους και γονάτισε την εγχώρια επιχειρηματικότητα, το 2020 είναι η χρυσή ευκαιρία που πρέπει να αδράξει η ελληνική κυβέρνηση και να καρπωθεί ο ιδιωτικός τομέας.

«Η ανάπτυξη δεν είναι μια αόριστη έννοια που παραμένει στη λίστα του ευχολογίου μας, αλλά μια συνέργεια όλων των φορέων, τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο, που θα αναλάβουν να τρέξουν πρωτοβουλίες, δράσεις και έργα που θα χτίσουν και θα επενδύουν στο μέλλον των επόμενων γενιών» επισήμανε ο κ. Μπασδάνης.

Παράλληλα τόνισε ότι το Επιμελητήριο Μαγνησίας στοχεύει στο αύριο και αναλαμβάνει δράσεις εξωστρέφειας, με απώτερο σκοπό την ανάπτυξη στην πράξη. «Η παρούσα κυβέρνηση είχε δεσμευτεί προεκλογικά για ανάπτυξη μέσα από επενδύσεις και το Επιμελητήριο μας δηλώνει το παρόν σε αυτή την προσπάθεια, που ευελπιστούμε να πάρει σύντομα σάρκα και οστά.

Ο κύκλος των επετειακών εκδηλώσεων θα ανοίξει με το συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί από τις 6 έως τις 8 Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο Valis στην Αγριά, με θέμα τη Μαγνησία του 2030 και τις αναπτυξιακές προοπτικές του τόπου. Το συνέδριο θα ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα της Παρασκευής και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Το τριήμερο συνέδριο χωρίζεται σε τέσσερις θεματικές ενότητες: την ανάπτυξη της Μαγνησίας, τον πρωτογενή τομέα και το περιβάλλον, τον τουρισμό και τις ευκαιρίες που δημιουργούνται τα χρόνια της κρίσης για την επιχειρηματικότητα.

«Εισηγούμαστε τη λειτουργία Γραφείου Διασύνδεσης της τοπικής επιχειρηματικότητας με το υπουργείο Ανάπτυξης, για να μην χάνονται ευκαιρίες και από κοινού να υπάρξει σχεδιασμός σε ευρωπαϊκή και παγκόσμια κλίμακα» τόνισε ο κ. Μπασδάνης.

Επίσημος καλεσμένος του συνεδρίου είναι ο υφυπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης, ενώ έχει προσκληθεί και ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, που είναι αρμόδιος για τη βιομηχανία, το εμπόριο και την προστασία του καταναλωτή.
Στο συνέδριο θα συμμετέχει επίσης ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης που θα αναπτύξει το θέμα «το παρεμπόριο ως απειλή για την ελληνική οικονομία και μέτρα αντιμετώπισης».

Όπως δήλωσε ο κ. Μπασδάνης, ένα από τα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζει τη χώρα είναι το παρεμπόριο και σημείωσε ότι πρέπει να μπει ένα τέλος στην παραοικονομία.
«Μαστίζει την επιχειρηματική κοινότητα και το κράτος λόγω μεγάλης απώλειας εσόδων. Σύμφωνα με την ελληνική συνομοσπονδία εμπορίου χάνεται τζίρος κάθε χρόνο έως 20 δις. Πρέπει να ληφθούν μέτρα από την πολιτεία και τους εκπροσώπους της αγοράς» είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου αναφέρθηκε και στη συνέργεια με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας δηλώνοντας ότι η έρευνα πρέπει να είναι άμεσα συνδεδεμένη με την παραγωγικότητα.
«Το Επιμελητήριο συνεχίζει την πορεία που χάραξαν οι προκάτοχοί μας με σεβασμό στο χθες και με δημιουργική ανυπομονησία για ένα καλύτερο αύριο στην περιοχή μας» πρόσθεσε.

Επιχειρηματικό Πανόραμα

Αναφερόμενος στο Επιχειρηματικό Πανόραμα, ο κ. Μπασδάνης σημείωσε ότι μετά την πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου, το εξετάζει με πολλή προσοχή ενώ δεν έχει οριστικοποιηθεί η ημερομηνία.

«Τα τελευταία χρόνια έχουμε στοχεύσει κυρίως στην εξωστρέφεια. Υπάρχει ενδιαφέρον για μία σημαντική έκθεση στην Ελλάδα, τη FoodExpo. Οι μικτές εκθέσεις θεωρώ ότι είναι σε φθίνουσα πορεία. Βλέπουμε θετικά το Επιχειρηματικό Πανόραμα αλλά θέλει πολλή μελέτη. Την χρονιά που δοκιμάσαμε στην αρχή της κρίσης, δεν ήταν αυτό που θέλαμε. Βλέπουμε πως κινείται σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και υπάρχουν πολλά προβλήματα».

Τόνισε ότι το Επιμελητήριο είναι υπέρ μιας κλαδικές έκθεσης που θα γίνει θεσμός στην περιοχή, αρκεί το αντικείμενό της να μελετηθεί και να υποστηριχθεί σωστά.
«Είμαστε υπέρ εκδηλώσεων που θα φέρουν κόσμο στην περιοχή μας για να ενισχύσουν το τοπικό εισόδημα. Να επιδοτήσουμε μια επιχείρηση που θα προβάλει τα προϊόντα στην περιοχή της το θεωρώ λάθος» δήλωσε.
Πρόσθεσε ακόμη ότι είναι σε συζητήσεις με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Απ. Οντόπουλο. «Αν ληφθεί μια απόφαση μονομερώς από τον Εμπορικό Σύλλογο θα τη στηρίξουμε. Απλά θεωρώ ότι πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή γιατί δεν είναι ο καιρός για δαπανούμε χρήματα σε έναν τομέα που δεν είναι στα καλύτερά του. Οι περιφερειακές εκθέσεις είναι σε φθίνουσα πορεία. Το Επιχειρηματικό Πανόραμα θέλει άλλη σκέψη και οργάνωση. Eίμαστε όμως θετικοί και το εξετάζουμε αρκεί η χρηματοδότηση να είναι σωστή και στοχευμένη».

Author

Lifevolos

Lifevolos

Login to post comments

Please publish modules in offcanvas position.