Χωρίς θέρμανση τα Κέντρα Υγείας στις Σποράδες Featured

By / ΤΟΠΙΚΑ / Friday, 17 January 2020 11:00

 

Χωρίς θέρμανση τα Κέντρα Υγείας Σκοπέλου και Σκιάθου με τους εργαζόμενους να έχουν «αγκαλιά» θερμαντικά σώματα που αγόρασαν με προσωπικά τους έξοδα. Τα καλοριφέρ δεν λειτουργούν από τον περασμένο χειμώνα, γιατί δεν υπάρχει πετρέλαιο. Αφενός κανένας προμηθευτής στα δύο νησιά δεν θέλει να συνεργαστεί με το δημόσιο γιατί θα λάβει τα χρήματά του μετά από μήνες, αφετέρου η παραγγελία είναι μια δύσκολη υπόθεση γιατί το υπουργείο Υγείας και οι μονάδες του κάνουν παραγγελίες με βάση το Παρατηρητήριο Τιμών. Για τη Μαγνησία ισχύουν οι τιμές που δίνονται στο ηπειρωτικό τμήμα του νομού, αλλά στα νησιά οι τιμές είναι κατά πολύ ακριβότερες, γεγονός που δεν λαμβάνεται υπόψη. Εάν η προμήθεια γίνει σε άλλες τιμές από αυτές του Παρατηρητηρίου , δεν εγκρίνεται.

Για λίγες ημέρες, το Κέντρο Υγείας Σκιάθου καίει πετρέλαιο με τη δωρεά που έγινε από ιδιώτη. Τα καλοριφέρ λειτουργούν δύο ώρες την ημέρα και η συνολική προμήθεια είναι 700 λίτρα που θα εξαντληθούν σε τέσσερις ημέρες.
«Όλοι είναι αγκαλιά με ένα καλοριφέρ που έφεραν από το σπίτι τους . Ευτυχώς είναι ένα καινούργιο κτίριο και έχει μόνωση», τονίζουν οι εργαζόμενοι.
Ίδια εικόνα και στη Σκόπελο, όπου το πετρέλαιο είναι είδος πολυτελείας και τα περισσότερα καλοριφέρ εκτός λειτουργίας. Μια ώρα την ημέρα ανάβει το καλοριφέρ στο Κέντρο Υγείας, που θερμαίνεται με τα θερμαντικά σώματα των υπαλλήλων. «Το καλοριφέρ ανάβει, μια ώρα την ημέρα γιατί προμήθεια δεν μπορεί να γίνει», ανέφερε υπάλληλος. Σημειώνεται ότι το Κέντρο Υγείας Σκοπέλου είναι ένα παλιό κτίριο χωρίς συντηρήσεις.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ (ΠΟΕΔΗΝ), η κατάσταση στις δημόσιες δομές υγείας στη θέρμανση είναι τραγική. Τα καλοριφέρ είτε είναι χαλασμένα είτε οι Μονάδες δεν διαθέτουν πετρέλαιο, με συνέπεια όμως να περνούν βασανιστικά οι ώρες για τους νοσηλευόμενους. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και σε πολλά νοσοκομεία οι συγγενείς παίρνουν μαζί τους από το σπίτι μικρές θερμάστρες προκειμένου να μην ξεπαγιάσουν οι ασθενείς.
Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, μεταξύ των νοσοκομείων που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με το κρύο είναι ο Ευαγγελισμός, το ΚΑΤ, το Δρομοκαΐτειο ενώ αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζουν, σύμφωνα με τους εργαζόμενους ΠΟΕΔΗΝ, και τα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας στην υπόλοιπη χώρα.
Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) τα περισσότερα νοσοκομεία φαίνεται ότι έχουν επάρκεια σε πετρέλαιο και πολλά έχουν συνδεθεί με φυσικό αέριο αλλά αντιμετωπίζουν προβλήματα επειδή είναι ασυντήρητα τα κλιματιστικά σώματα ή είναι πολύ παλαιά και δεν αποδίδουν.
Υπάρχουν Νοσοκομεία που κάνουν οικονομία στο πετρέλαιο για οικονομικούς λόγους. Το ανοίγουν λίγες ώρες με αποτέλεσμα να μην έχουν επαρκή θέρμανση.

 

ΠΗΓΗ: e-thessalia.gr

Author

Lifevolos

Lifevolos

Login to post comments

Please publish modules in offcanvas position.