Ζέττα Μακρή – Απόστολος Τζιτζικώστας : «Συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιφερειών για πραγματική ανάπτυξη».

By / ΤΟΠΙΚΑ / Wednesday, 08 July 2020 16:52

 

 

 

Οι νέες προκλήσεις σχεδιασμού και αναπτυξιακής προοπτικής των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την υγειονομική κρίση, ήταν το θέμα των εργασιών της 13ης συνεδρίασης της ειδικής μόνιμης επιτροπής περιφερειών, στην οποία προεδρεύει η βουλευτής Ν. Μαγνησίας κ. Ζέττα Μ. Μακρή την Τρίτη 7 Ιουλίου 2020.

Προσκεκλημένος της επιτροπής με την ιδιότητα του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, ήταν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών κ. Απόστολος Τζιτζικώστας.
Ο κ. Τζιτζικώστας επικεντρώθηκε στο γεγονός ότι, λόγω των διαδοχικών κρίσεων που μας ταλαιπώρησαν την τελευταία δεκαετία, την οικονομική, το μεταναστευτικό, το Brexit αλλά και την πανδημία, η  μετάβαση από την περιφερειακή αυτοδιοίκηση στην περιφερειακή διακυβέρνηση είναι, πλέον, επιβεβλημένη. Oi περιφέρειες, όχι μόνο σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, που διανύουμε, αλλά και στην μετά-κορωνοϊό εποχή, έχουν τις δυνατότητες, την εμπειρία, τη γνώση αλλά και την αμεσότητα και την εγγύτητα με την κοινωνία ώστε να συμβάλλουν στην ανάπτυξη και στην ανάκαμψη, με καταλυτικό τρόπο.

Ακόμη, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής για το περιεχόμενο των πρόσφατων συναντήσεων και συζητήσεών του με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και με τους Επιτρόπους Οικονομίας Paolo Gentiloni, της «Πράσινης Συμφωνίας» Franz Timmermanns, της εσωτερικής αγοράς,  Thierry Breton και του προϋπολογισμού και διοίκησης Johannes Hahn.
H κ. Μακρή, στην εισαγωγική της τοποθέτηση, τόνισε ότι κοινή επιδίωξη και στόχος όλων είναι να λειτουργήσει η Επιτροπή Περιφερειών του Ελληνικού Κοινοβουλίου σε απόλυτη συνεργασία και συνέργεια με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθούν αμφότερες προκειμένου να συζητηθούν αναλυτικά και να  βρεθούν λύσεις για ζητήματα, όπως είναι η υποχρηματοδότηση, η έλλειψη προσωπικού, η αποτελεσματική λειτουργία των περιφερειών, αλλά και ζητήματα που αφορούν στην ανάκαμψη από την πανδημία του κορωνοϊού. Ακόμη, θεωρεί εξαιρετικά σημαντική την ενημέρωση για τα πεπραγμένα αλλά και τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την περίοδο 2020-2025, ιδιαιτέρως, τώρα, που η Ελλάδα βρίσκεται στην εξαιρετικά προνομιακή θέση να είναι Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών ο  Έλληνας εκπρόσωπος.

Ο κ. Τζιτζικώστας θεώρησε επιβεβλημένη την ως άνω στόχευση και απολύτως απαραίτητη στη μεταξύ τους συνεργασία, η οποία θα γίνει και με την αυτοπρόσωπη παρουσία μελών της Επιτροπής σε συνεδριάσεις της στις Βρυξέλλες. Ζήτησε δε, να επαναληφθεί η Επιτροπή αυτή το συντομότερο δυνατό ώστε η αμφίδρομη ενημέρωση να είναι πληρέστερη. 

Author

Lifevolos

Lifevolos

Login to post comments

Please publish modules in offcanvas position.