ΜΕΡΚΟΝΙΑΝ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ

Ένα βήμα πριν την μεταμόσχευση ολόκληρου οφθαλμού

By / ΥΓΕΙΑ / Thursday, 29 August 2019 11:52
Στον 21ο αιώνα η έννοια της μεταμόσχευσης είναι πλέον κάτι κοινό, με το οποίο έχουμε συμφιλιωθεί και κατανοήσει.

Η σύγχρονη ιατρική, ωστόσο, έχει μερικά τελευταία εμπόδια να υπερπηδήσει, προτού μπορέσει με ασφάλεια να πει ότι ξέρει τον τρόπο να "επισκευάζει" πλήρως το ανθρώπινο σώμα. Ένα από αυτά τα εμπόδια είναι και η μεταμόσχευση ενός ολόκληρου οφθαλμού.

Το βασικό πρόβλημα είναι ότι όταν αφαιρείται ένας οφθαλμικός βολβός πρέπει να κοπούν εντελώς όλες οι συνδέσεις μεταξύ του οπτικού νεύρου και του ματιού. Στη συνέχεια θα πρέπει να επανασυνδεθούν οι νευρικές ίνες του ματιού του δότη με τον εγκέφαλο του λήπτη του μοσχεύματος, ώστε να αποκατασταθεί η όραση σε κάποιο βαθμό. Αλλά από τη στιγμή που γίνεται αυτή η αποκοπή, οι νευρικές ίνες δεν μπορούν να αναγεννηθούν από μόνες τους. Αυτό δεν είναι κάτι που συμβαίνει αυτόματα.

Αυτό είναι που ξεχωρίζει μια μεταμόσχευση ματιού από τα περισσότερα άλλα είδη των μεταμοσχεύσεων. Σε άλλες μεταμοσχεύσεις οργάνων, το βασικό εμπόδιο είναι απλά να γίνει επανασύνδεση του μοσχεύματος με την παροχή αίματος. Το θέμα δηλαδή είναι "υδραυλικής" συνδεσμολογίας. Αν η ροή του αίματος αποκατασταθεί το μεταμοσχευμένο όργανο θα λειτουργήσει.

Αλλά μια μεταμόσχευση ματιού είναι στην πραγματικότητα περισσότερο όμοια με την μεταμόσχευση χεριού ή προσώπου. Το μάτι μπορεί να φαίνεται υγιές αν υπάρξει και πάλι κανονική ροή αίματος, αλλά αν δεν συνδεθεί το οπτικό νεύρο, δεν υπάρχει κινητική δραστηριότητα στον οφθαλμό και καμία αίσθηση όρασης.

Τώρα, επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Pittsburgh και το το Κέντρο Ματιού Shiley του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, υποστηρίζουν ότι η μεταμόσχευση ολόκληρου οφθαλμού δεν είναι πλέον αποκύημα της... επιστημονικής φαντασίας τους, αλλά ότι είναι κάτι που μπορεί να επιτευχθεί τα επόμενα χρόνια.

Συγκεκριμένα ο δρ Vijay Gorantla από το Pittsburgh και ο δρ Jeffrey Goldberg από το Σαν Ντιέγκο, αναφέρουν πως "με ό, τι γνωρίζουμε πλέον σχετικά με τις μεταμοσχεύσεις και, το πιο σημαντικό, την αναγέννηση των νεύρων, είμαστε επιτέλους στο σημείο όπου μπορούμε να νιώθουμε σίγουροι ότι αυτό (σ.σ. η μεταμόσχευση ολόκληρου οφθαλμού) είναι κάτι που πραγματικά μπορεί να επιδιωχθεί και να επιτευχθεί".

Τα δύο πανεπιστήμια, με αυτούς τους δύο επιστήμονες ως επικεφαλής, έχουν ξεκινήσει ήδη ειδική συνεργασία για να πραγματοποιήσουν κάποια στιγμή την πρώτη μεταμόσχευση ολόκληρου οφθαλμού.

Όπως επισημαίνουν, διάφορα εργαστήρια έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στην αποκατάσταση και αναγέννηση των νευρικών ινών. Μάλιστα, σε ζώα με τραυματισμό του οπτικού νεύρου ή εκφυλισμό του ματιού, έχουν ήδη γίνει επεμβάσεις και έχει διαπιστωθεί μικρή -αλλά υπαρκτή- αναγέννηση των οπτικών νεύρων και νέα σύνδεσή τους με τον εγκέφαλο.

Στην αναγέννηση των κυττάρων που ονομάζονται γάγγλια του αμφιβληστροειδούς -παράγοντας που είναι "κλειδί" για την αποκατάσταση της όρασης- έχουν επίσης γίνει μεγάλα βήματα προόδου σε εργαστηριακό επίπεδο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, υπάρχουν ενδείξεις ότι η αποκατάσταση των οπτικών νευρικών ινών είναι εφικτή και ως εκ τούτου η πλήρης μεταμόσχευση οφθαλμού είναι θέμα χρόνου. Αυτό το χρονικό διάστημα μπορεί αυτήν τη στιγμή να μετριέται ακόμα σε χρόνια, αλλά πλέον "μετράμε αντίστροφα".

Η μεταμόσχευση ολόκληρου οφθαλμού θα είναι τεράστιο όφελος για πολλούς από τους 180 εκατομμύρια τυφλούς ή με σοβαρά προβλήματα όρασης ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και το γλαύκωμα είναι οι βασικές αιτίες των σοβαρών προβλημάτων όρασης των ανθρώπων.

 

πηγή: onmed.gr

Tags

Author

Lifevolos

Lifevolos

Login to post comments

Please publish modules in offcanvas position.