ΜΕΡΚΟΝΙΑΝ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ

Οι επιστήμονες επιμένουν, η τεμπελιά κάνει καλό

By / ΥΓΕΙΑ / Saturday, 02 November 2019 11:25

 

 Πάντα θα υπάρχουν δουλειές και υποχρεώσεις τις οποίες θα πρέπει να φέρετε εις πέρας, ενώ καλώς ή κακώς η σημερινή κοινωνία έχει την τάση να πιέζει τον κόσμο να βρίσκεται σε συνεχή εργασία με διάφορα και να του προκαλεί τύψεις όταν εκείνος απλά σκορπά το χρόνο του χωρίς να κάνει κάτι παραγωγικό.

Η αλήθεια όμως είναι ότι ο άσκοπα σκορπισμένος χρόνος είναι κάτι απίστευτα ευεργετικό, απαραίτητο και γεμίζει τον άνθρωπο.

Το πρόβλημα ξεκινά όταν κάποιος αφοσιώνεται τόσο πολύ στο πως να αυξήσει την παραγωγικότητα του που εν τέλη καταλήγει να μην ξεκουράζεται ουσιαστικά, αλλά ούτε και να πετυχαίνει το σκοπό του.

Πολύς κόσμος δεν κοιμάται αρκετά ή κόβει τις βόλτες και το διάβασμα για να προλάβει όσα έχει να κάνει ή όταν κάνει τα παραπάνω νιώθει πολύ άσχημα γιατί δεν έδωσε προτεραιότητα στις δουλειές του. Δυστυχώς, αυτό οδηγεί στην πιο ανούσια δραστηριότητα που δεν προσφέρει ούτε ικανοποίηση, αλλά ούτε και παραγωγικότητα, οδηγεί στην ανούσια χρήση του διαδικτύου. Κάθεστε μπροστά από μια οθόνη όταν αποφασίσετε να κάνετε διάλειμμα και απλά κοιτάτε διάφορες σελίδες με το άγχος της επιστροφής στο καθήκον.

Σύμφωνα με το ψυχολόγο Michael Guttridge αυτή η συνήθεια οδηγεί τους ανθρώπους στον περιορισμό μέσα στα νέα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με τη δικαιολογία του "multitasking", δηλαδή της ταυτόχρονης απασχόλησης με πολλά, ενώ καταντούν να ξοδεύουν πολύ περισσότερο χρόνο στις βασικές τους δουλειές από όσο εκείνες απαιτούν.

Καλώς ή κακώς, οι πολλές ώρες στη δουλειά δε σημαίνει ότι είναι και παραγωγικές, καθώς αν κάποιος συγκεντρωθεί μπορεί να τελειώσει ότι έχει να κάνει σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα και από εκεί και πέρα να μοιράσει τη μέρα του όπως θέλει.

Το να ξοδεύετε το χρόνο σας χωρίς να κάνετε κάτι παραγωγικό, είναι μια δραστηριότητα που γεμίζει ξανά τις μπαταρίες σας και μπορεί να σας κάνει ακόμα καλύτερους στη δουλειά σας, αλλά και πιο γεμάτους μέσα σας. Ακόμα και το να χαζέψετε στην τηλεόραση, αρκεί να το κάνετε ήρεμοι και χαλαροί μπορεί να είναι μια ωραία εμπειρία.

Αντί λοιπόν να θεωρείται ότι είστε τεμπέλης ή αργόσχολες, ή αντί να νιώθετε τύψεις αν κάποιες φορές απλά κάθεστε χωρίς να κάνετε κάτι, αλλάξτε άποψη και αγκαλιάστε αυτές τις στιγμές γιατί αποτελούν στιγμές ποιοτικά ξοδεμένου χρόνου.

Tags

Author

Lifevolos

Lifevolos

Login to post comments

Please publish modules in offcanvas position.