ΜΕΡΚΟΝΙΑΝ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ

Τα 5 στοιχεία που πρέπει να γνωρίζουμε για το εμβόλιο της Οξφόρδης

By / ΥΓΕΙΑ / Monday, 20 July 2020 12:01

 

 

 

 

Το εμβόλιο για τον κορωνοϊό που ετοιμάζει η ομάδα της Οξφόρδης και η AstraZeneca έχουν επαναφέρει την ελπίδα στον πλανήτη.

Οι πρώτες επίσημες ανακοινώσεις για το εμβόλιο της Οξφόρδης θα γίνουν σήμερα και θα φιλοξενηθούν στο επιστημονικό περιοδικό Lancet. Η επικεφαλής της ομάδας της Οξφόρδης, Σάρα Γκίλμπερτ, δήλωσε στο Bloomberg ότι το εμβόλιο έχει μια πιθανότητα 80% να είναι αποτελεσματικό στο «να σταματά την εκδήλωση της Covid-19 σε ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό».

Επιστήμονες ελπίζουν ότι το εμβόλιο της Οξφόρδης θα μπορέσει να παρέχει διπλή προστασία: «πυροδοτώντας» τη δημιουργία αντισωμάτων για βραχυχρόνια ανοσία αλλά και Τ-λεμφοκυττάρων (T-cells) για μακροχρόνια ανοσία.

Τα 5 σημεία που πρέπει να γνωρίζουμε για το εμβόλιο της Οξφόρδης

Στο εμβόλιο της Οξφόρδης αναφέρθηκε, μέσα από τον λογαριασμό του στο Facebook, o Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής & Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ.

Ο κ. Μαγιορκίνης παρέθεσε τα 5 σημεία που πρέπει να γνωρίζουμε για τη φάση ΙΙΙ της κλινικής δοκιμής του εμβολίου της Οξφόρδης:

    500 ενήλικες στην Οξφόρδη το έλαβαν τον Απρίλιου του 2020 ΧΩΡΙΣ σημαντικές παρενέργειες
    Μέχρι 22 Ιουνίου το έλαβαν άλλοι 2000 ΧΩΡΙΣ σημαντικές παρενέργειες
    10560 ενήλικες θα συμμετέχουν στη μελέτη. Οι μισοί έχουν (ή θα) λάβουν το εμβόλιο και οι άλλοι μισού θα λάβουν το εμβόλιο της μηνιγγίτιδας. Ο σχεδιασμός είναι διπλά τυφλός, σημαίνει ότι οι ασθενείς και οι γιατροί που τους παρακολουθούν δεν μαθαίνουν τι πήραν παρά μόνο στο τέλος της δοκιμής.
    Οι συμμετέχοντες θα παρακολουθούνται για 1 έτος με αιμοληψίες, ρινοφαρυγγικά και άλλες εξετάσεις.
    Αναμένονται τα πρώτα ενδιάμεσα αποτελέσματα της φάσης ΙΙΙ το φθινόπωρο αν όχι νωρίτερα.

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη με το εμβόλιο εμφανίστηκαν ασήμαντες παρενέργειες όπως πυρετός, κακουχία, πόνος στην ένεση. «Δεν έχει υπάρξει εμβόλιο με σημαντικό πρόβλημα ασφάλειας για πάνω από 60 χρόνια. Το κρίσιμο ερώτημα είναι η αποτελεσματικότητα» σημείωσε σε άλλο σχόλιό του.

 

 

Πηγή: iefimerida.gr

Tags

Author

Lifevolos

Lifevolos

Login to post comments

Please publish modules in offcanvas position.