ΜΕΡΚΟΝΙΑΝ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ

Το χιόνι κάνει καλό στην υγεία μας

By / ΥΓΕΙΑ / Thursday, 03 January 2019 16:52






            Πολύ χιόνι!!! Μετά από πολλά πολλά χρόνια επιτέλους είδαμε ξανά χιόνι μέσα στις πόλεις. Όλες σχεδόν οι πόλεις έχουν ασπρίσει και έχουν μετατραπεί σε μία απέραντη παιδική χαρά. Πέρα από τις αντιξοότητες και την παράλυση μερικών κρατικών μηχανισμών υπάρχουν και οι θετικές δράσεις στην υγεία από την χιονόπτωση και την χιονόστρωση.



    Εκκωφαντική  ησυχία. Κυκλοφορούν τόσο λίγα  και με τόσο μικρή ταχύτητα μηχανοκίνητα οχήματα, που στην ουσία οι δρόμοι είναι άδειοι. Δεν υπάρχουν μαρσαρίσματα, δεν δουλεύουν μηχανές και εργαλεία που παράγουν θορύβους. Οι πάντες έχουν σταματήσει να φωνάζουν. Η δύναμη της φύσης και το εντυπωσιακό φαινόμενο του χιονιού μας αφήνει άναυδους. Δεν έχω ακούσει τις τελευταίες μέρες φωνές στους δρόμους. Ακόμη και μέσα στις “ηχορυπαντικές” πόλεις σε όχι και τόσο απομακρυσμένες περιοχές επικρατεί “άκρα του τάφου σιωπή”. Επιπλέον το ίδιο το χιόνι λειτουργεί σαν μονωτικό υλικό απορροφώντας τους ελάχιστους ήχους. Όλη αυτή η σιωπή μας επιτρέπει να χαλαρώσουμε, βοηθώντας την προσοχή μας να εστιάσει άνετα εκεί που θέλει. Χωρίς περισπασμούς, χωρίς έντονη προσπάθεια συγκέντρωσης οι δουλειές μας κατά ένα μαγικό τρόπο φαντάζουν πιο εύκολες καθώς η εστίαση επιτυγχάνεται πιο γρήγορα και με λιγότερο κόπο. Δεν χρειάζεται να πάμε στη φύση για να νιώσουμε την ευεργετική της επίδραση. Η φύση ήρθε να μας βρει και μας χαρίζει απλόχερα στιγμές ηρεμίας και χαλάρωσης. Βγείτε στους δρόμους, στα μπαλκόνια, ανοίξτε τα παράθυρα… Ακούστε την ησυχία.
    Αργοί ρυθμοί. Τα οχήματα, οι άνθρωποι, τα ζώα κινούνται με πολύ μικρές ταχύτητες. Όπως μου είπε ένας φίλος είναι σαν να ζούμε σε slow motion (αργή κίνηση). Η επικινδυνότητα του να τραυματιστούμε καθορίζει την ταχύτητα λειτουργίας όλων μας. Οι ρυθμοί πέφτουν. Το άγχος μειώνεται. Ο ίδιος ο χρόνος σαν να σταματάει να τρέχει τόσο γρήγορα. Κανείς λογικός δεν θα σου πει γιατί άργησες. Κανείς δεν απαιτεί να λειτουργούν όλα άψογα καθώς και οι πιο απαιτητικοί έχουν επιβραδύνει τους ρυθμούς τους. Η ικανότητα να καταλάβουμε τις δυσκολίες των άλλων πολλαπλασιάζεται καθώς δυσκολευόμαστε και εμείς οι ίδιοι. Δεν εκκρίνονται οι ορμόνες του στρες (αδρεναλίνη, κορτιζόνη) και αυτό έχει ωφέλιμη δράση στη ψυχική και σωματική μας υγεία.
    Ζούμε στο τώρα. Ενσυνειδητότητα (mindfulness). H εκκωφαντική ησυχία, οι αργοί ρυθμοί και o κίνδυνος να τραυματιστούμε μας αναγκάζουν να προσέχουμε συνεχώς τι κάνουμε, που πάμε και με ποιο τρόπο θα φτάσουμε. Το κάθε μας βήμα είναι προσεκτικό. Η προσοχή μας όταν οδηγούμε είναι στο έπακρο. Το μυαλό μας δεν περιπλανάται σε σκέψεις και στο μέλλον. Δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτα παραπάνω από το να μην τραυματιστούμε. Ακούμε το βήμα μας πάνω στο χιόνι, ζυγίζουμε την ισορροπία μας και γενικότερα αισθανόμαστε μια μικρή ευχαρίστηση με πράγματα που δεν δίνουμε σημασία τις υπόλοιπες μέρες καθώς γίνονται αυτόματα. Στο κρύο μας συντροφεύει η αναπνοή μας και θυμόμαστε την ανάσα μας όταν βλέπουμε τα χνότα μας. Στην ικανότητα του να ζεις στο τώρα με αποτέλεσμα να καθαρίζεις το μυαλό σου από σκέψεις βασίζεται ο πυρήνας του διαλογισμού και της ενσυνειδητότητας. Δύο πρακτικές που αυξάνουν κατά πολύ τα επίπεδα  παραγωγικότητας και ευτυχίας.
    Απομόνωση. Το ποσοστό αναπνευστικών λοιμώξεων (ιώσεις) τις τελευταίες μέρες ήταν πάρα πολύ υψηλό. Με τον αναγκαστικό περιορισμό των μετακινήσεων περιορίζεται και η μετάδοση. Αυτό που δεν κάνουμε μόνοι μας, μας το επιβάλλει η φύση. Λίγη απομόνωση σε προσωπικό επίπεδο κάνει πάντα καλό, καθώς υπάρχει χρόνος για ήρεμες στιγμές και εγκεφαλική προετοιμασία για μελλοντικούς στόχους. Θα χαρείτε περισσότερο χρόνο με την οικογένεια και τα κατοικίδια σας (όσοι έχετε). Ευκαιρία να βρούμε χρόνο να διαβάσουμε ένα βιβλίο. Μαγειρεύουμε σπίτι. Τρώμε πιο υγιεινά.
    Τεράστια παιδική χαρά. Με την βοήθεια λίγης φαντασίας μπορούμε να εκμεταλλευτούμε το χιόνι και να διασκεδάσουμε (τα παιχνίδια δεν είναι μόνο για τα παιδιά). Οι μελέτες αποδεικνύουν ότι πολλές λύσεις “άλυτων” προβλημάτων έρχονται ως διά μαγείας σε στιγμές όπου το μυαλό μας είναι χαλαρό και ασχολείται με μια ευχάριστη και ελαφριά δραστηριότητα (τι καλύτερο από το παιχνίδι;). Μην το θεωρείτε λοιπόν χάσιμο  χρόνο, καθώς μπορεί να βρείτε λύσεις σε προβλήματα που σας απασχολούν πολύ καιρό. Επίσης ο χιονοπόλεμος ή ο περίπατος στο χιόνι θα μπορούσε να αποτελέσει μια πολύ καλή φυσική δραστηριότητα για όσους το επιθυμούν.
    Αλλαγή χρωμάτων. Ας μην δυσανασχετούμε που η καθημερινότητά μας άλλαξε λίγο. Το τοπίο αν μη τι άλλο είναι διαφορετικό και όλα μοιάζουν καινούργια. Δεν χρειάζεται να αποδράσετε μακριά για να αλλάξετε παραστάσεις. Ρίξτε μια ματιά τριγύρω σας και θα νιώσετε ότι είστε κάπου αλλού.
    Σκληραγώγηση. Είναι αλήθεια. Έχουμε καταλήξει να είμαστε τόσο ασυνήθιστα αδύναμοι και “καλοζωισμένοι” που με το παραμικρό καιρικό φαινόμενο πελαγώνουμε. Κρυώνουμε, δεν μπορούμε να μετακινηθούμε. Και λοιπόν; Μήπως ήρθε το τέλος του κόσμου; Όχι βέβαια. Ας δούμε λοιπόν την κακοκαιρία σαν μια ευκαιρία να σκληραγωγηθούμε. Η καλύτερη πολεμική μηχανή που υπήρξε ποτέ (οι Σπαρτιάτες) δεν έγιναν αυτό που έγιναν ξαπλώνοντας σε μαλακά μαξιλάρια όταν η φύση προσπαθούσε να τους δαμάσει. Η μερική έκθεση σε αντίξοες συνθήκες δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, αυξάνει τον βασικό μεταβολισμό και αναζωογονεί τον εγκέφαλο. Ας δεχτούμε την κατάσταση και ας προσπαθήσουμε να δούμε θετικά τις πρόσκαιρες δυσκολίες και τι οφέλη μπορούμε να έχουμε από αυτές.

Όλα τα παραπάνω οφέλη για την υγεία μας προϋποθέτουν την κάλυψη των βασικών μας αναγκών. Φαγητό, θέρμανση, καταφύγιο. Ξέρω ότι αυτή την στιγμή υποφέρουν πολλοί συνάνθρωποί μας λόγω των καιρικών φαινομένων. Ας μην παραπονιόμαστε λοιπόν για λίγο χιόνι όταν υπάρχουν άνθρωποι που βιώνουν καθημερινά τεράστιες δυσκολίες με ή χωρίς χιόνι…

 

 

πηγή: oikogeniakosgiatros.gr

Posted by Dr Kostantinos Voliotis

Tags

Author

Lifevolos

Lifevolos

Login to post comments

Please publish modules in offcanvas position.