ΜΕΡΚΟΝΙΑΝ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ασθένειας του Πάρκινσον: Γνωρίστε το ρόλο της διατροφής

By / ΥΓΕΙΑ / Thursday, 11 April 2019 10:02Η Παγκόσμια Ημέρα για τη Νόσο Πάρκινσον καθιερώθηκε το 1997, με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Νόσο Πάρκινσον (E.P.D.A.) και  γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 11 Απριλίου, ημερομηνία που σηματοδοτεί τα γενέθλια του Dr. J Parkinson.

Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια νευρολογική κατάσταση που είναι ανίατη και οφείλεται σε μειωμένα επίπεδα ντοπαμίνης στα βασικά γάγγλια του εγκεφάλου. Σήμερα στην Ευρώπη περισσότερο από ένα εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με τη νόσο Πάρκινσον και ο αριθμός προβλέπεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2030. Πρόκειται για τη δεύτερη πιο συχνή νευροεκφυλιστική νόσο μετά τη νόσο του Alzheimer και ο επιπολασμός της θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Τα πρώτα συμπτώματα της νόσου είναι το τρέμουλο, η ακαμψία, η δυσχέρεια στη βάδιση, ενώ αργότερα μπορεί να υπάρξουν και ψυχιατρικές εκδηλώσεις. Όσο αφορά τη διατροφή η νόσος του Πάρκινσον δεν απαιτεί ειδική δίαιτα όπως άλλες ασθένειες. Όμως η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο για τη διατήρηση της καλής υγείας και για την καλή απορρόφηση των φαρμάκων, κυρίως της λεβοντόπα.

Αν και στα αρχικά στάδια της νόσου ο εγκέφαλος μπορεί να αποθηκεύσει το φάρμακο, όμως σε πιο προχωρημένα στάδια αυτή η δυνατότητα αποθήκευσης είναι περιορισμένη. Γι αυτό το λόγο το είδος της τροφής φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο. Οι τροφές που προέρχονται από το ζωικό βασίλειο, όπως είναι τα ψάρια, το κρέας, τα αυγά, το γάλα κ.λ.π. περιέχουν αμινοξέα που ανταγωνίζονται την απορρόφηση της λεβοντόπα, όταν βρεθούν μαζί στο έντερο. Από την άλλη μεριά η κατανάλωση φυτικών τροφών δεν επηρεάζει την απορρόφηση του φαρμάκου.

Εκτός όμως από τη φαρμακευτική αγωγή, υπάρχουν και κάποιες εκδηλώσεις του Πάρκινσον που επηρεάζονται από τη διατροφή.

Απώλεια οστικής μάζας. Οι ασθενείς που έχουν πάρκινσον κινδυνεύουν από πτώσεις και αυτό σε συνδυασμό με την απώλεια της οστικής μάζας μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρούς τραυματισμούς. Έτσι λοιπόν είναι απαραίτητη η κατανάλωση τροφίμων που ενισχύουν την υγεία των οστών, όπως είναι οι ξηροί καρποί, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το τυρί κ.λ.π.

Αϋπνίες. Η δυσκολία στον ύπνο είναι ένα από τα πιο συχνά συμπτώματα της νόσο του Πάρκινσον και μπορεί να βελτιωθεί μέσω της διατροφής. Εάν οι ασθενείς περιορίσουν το αλκοόλ, την καφεΐνη και τη ζάχαρη μπορεί να μειώσουν τις αϋπνίες.

Ακούσια απώλεια βάρους. Η απώλεια βάρους εμφανίζεται σε προχωρημένα στάδια της νόσου ως αποτέλεσμα της ναυτίας, της δυσκολίας κατάποσης τροφής, της άνοιας και της κατάθλιψης. Καλό είναι λοιπόν οι ασθενείς να καταναλώνουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας.

Δυσκοιλιότητα. Η μειωμένη κινητικότητα του εντέρου είναι συχνό φαινόμενο στη νόσο του Πάρκινσον. Για αυτό οι ασθενείς θα ήταν καλό να καταναλώνουν 20 γραμμάρια φυτικές ίνες καθημερινά, από φρούτα, λαχανικά, όσπρια και ολικής άλεσης προϊόντα και να κρατάνε τον οργανισμό τους ενυδατωμένο.

Τέλος αν και τα αποτελέσματα των μελετών σχετικά με τη διατροφή και την πρόληψη της νόσος του Πάρκινσον είναι αντικρουόμενα και χρειάζονται περισσότερες έρευνες, παρόλα αυτά φαίνεται πως η Μεσογειακή διατροφή μπορεί να παίζει προστατευτικό ρόλο σε αυτή τη νόσο.

Tags

Author

Lifevolos

Lifevolos

Login to post comments

Please publish modules in offcanvas position.