ΜΕΡΚΟΝΙΑΝ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ
ΥΓΕΙΑ

ΥΓΕΙΑ

Το νέο βίντεοκλιπ του πασίγνωστου και αγαπητού καλλιτέχνη Moby, είναι μια υπενθύμιση για το ότι κάτι πρέπει να αλλάξει στον τρόπο που ζούμε. Ο Moby μας έχει συνηθίσει σε δημιουργίες με βαθύτερα νοήματα και από ότι φαίνεται συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο. Η νέα του δουλειά πλαισιώνεται με ένα υπέροχο animation βίντεοκλιπ με αέρα από τα παλιά χρόνια, και παρουσιάζει με ανάγλυφο τρόπο το ξεπεσμό της σημερινής κοινωνίας και την παντελή έλλειψη επαφής με την πραγματικότητα, αφού όλοι είναι εγκλωβισμένοι πίσω από τα κινητά τους τηλέφωνα.

Ένα βίντεο που αξίζει να παρακολουθήσετε για την υπέροχη μουσική αλλά και για τα εμπνευσμένα κινούμενα σχέδια.

Πηγή: enallaktikidrasi.com
Εκ πρώτης όψεως το μεθύσι έχει να κάνει με το πόσο αλκοόλ έχει πιει κανείς. Όμως, στην πραγματικότητα, το πόσο μεθυσμένος νιώθει κάποιος δεν εξαρτάται μόνο από το πόσα ποτηράκια έχει «κατεβάσει», αλλά επίσης από το πόσο μεθυσμένοι είναι οι γύρω του , σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη -η πρώτη του είδους της- δείχνει ότι πέρα από την αντικειμενική διάσταση (την ποσότητα του αλκοόλ που έχει καταναλωθεί), υπάρχει επίσης μια καθόλου αμελητέα υποκειμενική διάσταση στο μεθύσι, που έχει να κάνει με το πόσο έχουν πιεί οι άλλοι.

Από όσους περισσότερους μεθυσμένους (του ίδιου φύλου) περιβάλλεται κανείς, τόσο λιγότερο μεθυσμένος νιώθει ο ίδιος. Όταν τριγύρω όλοι πίνουν και μεθάνε, τείνει κανείς να υποτιμά πόσο έχει μεθύσει και υποβαθμίζει τους κινδύνους από το πολύ αλκοόλ. Όσο πιο μεθυσμένοι είναι ή φαίνονται οι γύρω του, τόσο ο ίδιος νιώθει πιο άνετα να πιεί παραπάνω.

Αντίθετα, όταν όλοι γύρω του είναι «στεγνοί» ή έστω λιγότερο μεθυσμένοι, κάποιος που έχει πιεί νιώθει περισσότερο μεθυσμένος και αντιλαμβάνεται καλύτερα -ή και υπερτιμά- τους κινδύνους από το αλκοόλ.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, με επικεφαλής τον καθηγητή Σάϊμον Μουρ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό για θέματα δημόσιας υγείας "BMC Public Health", ξεχύθηκαν μέσα στη νύχτα στους δρόμους της ουαλικής πόλης και ζήτησαν από 1.862 άτομα με μέση ηλικία 27 ετών να υποβληθούν σε αλκοτέστ, αφότου είχαν πιεί σε κάποιο μπαρ.

Παράλληλα, οι εθελοντές απάντησαν σε ερωτηματολόγια για το πόσο μεθυσμένοι πίστευαν ότι ήσαν, για το πόσο μεθυσμένοι ήσαν οι γύρω τους, καθώς και για το πόσο αντιλαμβάνονταν τις πιθανές συνέπειες του αλκοόλ στην υγεία τους, τόσο τις άμεσες (π.χ. ένα τροχαίο), όσο και τις μακροπρόθεσμες (π.χ. κίρρωση ήπατος).

Η μελέτη διαπίστωσε ότι ο μέσος άνθρωπος (οι άνδρες περισσότερο από τις γυναίκες) δηλώνει πως νιώθει μεσαία μεθυσμένος και αισθάνεται ένα επίσης μεσαίο επίπεδο κινδύνου λόγω του αλκοόλ, παρόλο που αντικειμενικά έχει ξεπεράσει σαφώς το επιτρεπτό όριο αλκοόλ στο αίμα του.

Χρησιμοποιώντας μαθηματικά μοντέλα, οι επιστήμονες υπολόγισαν με ποιό τρόπο σχετίζεται το αντικειμενικό μεθύσι (η κατανάλωση αλκοόλ) με το υποκειμενικό (την επίδραση των άλλων), καθώς και με την αντίληψη των κινδύνων.

Το βασικό συμπέρασμα από άποψη δημόσιας υγείας είναι ότι αν κανείς θέλει να «συμμαζέψει» έναν μεθυσμένο, το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να τον βάλει ανάμεσα σε ξεμέθυστους για να τον κάνει να... ξενερώσει.

Εξάλλου, μια άλλη μικρή ελβετική επιστημονική έρευνα επιβεβαιώνει αυτό που όλοι λίγο-πολύ έχουν ανακαλύψει: ότι ακόμη κι ένα μόνο ποτήρι μπίρα μπορεί να κάνει κάποιον πιο κοινωνικό.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ματίας Λιέχτι του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Βασιλείας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ψυχοφαρμακολογίας "Psychopharmacology", καθώς και ανάλογη ανακοίνωση στο διεθνές συνέδριο του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Νευροψυχοφαρμακολογίας στη Βιέννη, έκαναν δοκιμές με 60 υγιείς άνδρες και γυναίκες, που ήπιαν μπίρα με ή χωρίς αλκοόλ.

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να κάνουν μια σειρά από τεστ (αναγνώρισης προσώπων, συναισθηματικής ενσυναίσθησης, σεξουαλικής διέγερσης κ.α.), για να διαπιστωθεί η επίπτωση της μπίρας.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όταν πίνει κανείς μπίρα με αλκοόλ, ακόμη κι ένα ποτήρι, αυξάνεται η επιθυμία του να είναι μαζί με άλλους, η ομιλητικότητά του και γενικότερα η διάθεση του να βρίσκεται σε ανοικτό κοινωνικό περιβάλλον. Αυτό ισχύει ιδίως για τις γυναίκες, για όσους ή όσες είχαν αρχικά περισσότερες αναστολές και για όποιους ή όποιες είχαν ανέκαθεν μεγαλύτερη δυσκολία να νιώσουν τους άλλους.

Όσον αφορά το σεξ ειδικότερα, όσοι είχαν πιεί μπίρα με αλκοόλ και κλήθηκαν να δουν φωτογραφίες με σεξουαλικό περιεχόμενο τις βρήκαν πιο ευχάριστες (ιδίως οι γυναίκες), αν και δεν καταγράφηκε κάποια μεγαλύτερη σεξουαλική διέγερση. Αντίθετα, η κατανάλωση μπίρας χωρίς αλκοόλ έκανε κάποιον ή κάποια να νιώθει μάλλον πιο δυσάρεστα για τις ίδιες σεξουαλικές φωτογραφίες.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Ποτέ δεν πρέπει να πέφτετε για ύπνο με νεύρα, λέγανε από παλιά και μια νέα επιστημονική έρευνα έρχεται να το επιβεβαιώσει. Ουσιαστικά η μελέτη επιβεβαιώνει αυτό που είναι ήδη γνωστό: ο ύπνος ενισχύει αυτό που έχεις μάθει -ή πάθει- την προηγούμενη μέρα.
         
Η έρευνα δείχνει ότι όσοι πέφτουν θυμωμένοι στο κρεβάτι, «εμπεδώνουν» καλύτερα τα αρνητικά συναισθήματά τους στη διάρκεια του ύπνου τους, με συνέπεια να είναι πιο δύσκολο να απαλλαχθούν από τα νεύρα τους την επόμενη μέρα - με ότι σημαίνει αυτό για τους ίδιους και τους γύρω τους...
         
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον κινεζικής καταγωγής Γιουντσέ Λίου του University College του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications», πειραματίσθηκαν επί δύο μέρες με 73 άνδρες εθελοντές.
         
Η μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι ξεχνάνε κάτι αρνητικό ή φοβιστικό πιο εύκολα, όταν δεν έχουν κοιμηθεί στο μεταξύ. Αν μεσολαβήσει ο ύπνος, η διαγραφή της αρνητικής μνήμης είναι πολύ πιο δύσκολη.
         
Στη διάρκεια του ύπνου ο εγκέφαλος αναδιοργανώνει τις μνήμες - θετικές, ουδέτερες και αρνητικές- και τις αποθηκεύει καλύτερα όχι μόνο στον ιππόκαμπο αλλά πιο διάχυτα σε όλο τον εγκεφαλικό φλοιό, πράγμα που καθιστά δυσκολότερη τη διαγραφή τους αργότερα.
         
Γι' αυτό, όπως είπε ο Λίου, «θα συμβουλεύαμε τον καθένα να λύσει πρώτα τις διαφορές του προτού πέσει στο κρεβάτι και να μη κοιμηθεί αγκαλιά με το θυμό του».
         
Τα ευρήματα μπορεί να βοηθήσουν και στην καλύτερη αντιμετώπιση ανεπιθύμητων αναμνήσεων και διαταραχών όπως το μετατραυματικό στρες, πιθανώς μέσω στέρησης του ύπνου.
         
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Εδώ και χρόνια οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλούν τα τζάκια ανοικτού τύπου και τις επιπτώσεις στην υγεία.
    
Η αύξηση στην τιμή του πετρελαίου έβγαλε τη χρήση του από την κατηγορία της ψυχαγωγίας και την έβαλε στην κατηγορία με τις επιλογές για θέρμανση σπιτιών, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται περισσότερο η ατμόσφαιρα με ρύπους.
    
Η ατμόσφαιρα στα μεγάλα αστικά κέντρα, ιδιαίτερα τις ημέρες κατά τις οποίες επικρατεί άπνοια γίνεται αποπνικτική μετά την δύση του ήλιου. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες, ενώ παλιότερα η συγκέντρωση των αιωρούμενων σωματιδίων ήταν εντονότερη τις ώρες της κυκλοφοριακής αιχμής, τώρα είναι εντονότερη μετά τις 8 το βράδυ όταν ανάβουν τα τζάκια. Η έντονη μυρωδιά είναι απόδειξη των σωματιδίων που συγκεντρώνονται στον αέρα και ανάλογα με την ποσότητά τους βλάπτουν περισσότερο ή λιγότερο.
    
Η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος παρακολουθεί την εξέλιξη των τιμών των συγκεντρώσεων αιωρουμένων σωματιδίων σε 24ωρη βάση και συνιστά τη μη χρήση των τζακιών όταν οι μετεωρολογικές συνθήκες είναι τέτοιες που ευνοούν τη συσσώρευση ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια στην ατμόσφαιρα.
    
«Όταν επικρατούν συγκεκριμένες κλιματικές συνθήκες, πρέπει να μην ανάβουμε κανένα τζάκι γιατί προκαλείται μεγάλη ατμοσφαιρική ρύπανση η οποία έχει επιπτώσεις στη δημόσια υγεία. Βήχας, άσθματα, βρογχιτιδικά επεισόδια, μύτες βουλωμένες, μάτια ηλεκτρισμένα είναι μερικά μόνο από τα αποτελέσματα», δηλώνει μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο καθηγητής πνευμονολογίας, Παναγιώτης Μπεχράκης και προσθέτει: «Δεν πρέπει να ανάβουμε το τζάκι για να διασκεδάσουμε και να παθαίνει άσθμα το παιδί του διπλανού μας.»
    
«Κάποιοι θεωρούν ότι αν κάψουν καλά ξύλα τα πράγματα είναι καλύτερα. Συνδέουν την ρύπανση μόνο με τα μη κατάλληλα καυσόξυλα ή άλλα είδη που καίγονται. Δεν ισχύει αυτό. Και το καλύτερο καυσόξυλο ρυπαίνει. Αυτό πρέπει να γίνει σαφές. Δεν αποφεύγεται η ρύπανση με την καύση ποιοτικών ξύλων. Πρέπει να σεβόμαστε το περιβάλλον μας και να ακολουθούμε τις οδηγίες των αρχών γύρω από το ζήτημα. Είναι λίγες ημέρες του χρόνου που απαγορεύεται και πρέπει να σεβόμαστε τις συστάσεις», δηλώνει ο κ. Μπεχράκης.
    
Η ατμοσφαιρική ρύπανση από τα τζάκια σύμφωνα με τους επιστήμονες επηρεάζει κυρίως τις ευπαθείς ομάδες, δηλαδή τους ηλικιωμένους, ιδιαίτερα αυτούς που έχουν υφιστάμενα πνευμονολογικά νοσήματα και τα μωρά.
    
«Δεν μπορεί να κάνει κανείς κάτι απέναντι σε αυτή την κατάσταση. Δεν γίνεται να καταστρέφουμε το περιβάλλον και να μην έχουμε επιπτώσεις από αυτό. Το περιβάλλον μας αποτελεί προέκταση του βιολογικού μας εγώ και κατά συνέπεια όταν χαλάμε το περιβάλλον μας, χαλάμε τον εαυτό μας τον ίδιο. Και αυτό δεν αποφεύγεται», καταλήγει ο κ. Μπεχράκης, σημειώνοντας ότι οι λύσεις ενός μαντηλιού ή μιας μάσκας στο πρόσωπο για να μην εισπνέουμε την ρύπανση, βοηθούν ελάχιστα. Αντιπροτείνει την προσπάθεια να εισπνέει κανείς μόνο από τη μύτη, που αποτελεί φυσικό φίλτρο.
    
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Τα τρία τέταρτα των Βρετανών έχουν διαχειριστεί κάποια αρρώστια τους με τη βοήθεια του ίντερνετ, ρωτώντας για τα συμπτώματά τους τον φωτεινό παντογνώστη κύριο Google! Μόλις δύο φορές τον χρόνο απευθύνονται πια στον γιατρό, καθώς ο μέσος ενήλικας πιστεύει πως μπορεί να θεραπευτεί μόνος, με λίγη βοήθεια από τον Παγκόσμιο Ιστό.

Οι Βρετανοί απάντησαν στη μεγάλη έρευνα λέγοντας πως μπορούν να νικήσουν τα 2/3 των παθήσεων μόνοι, καθώς δεν υπάρχει κάτι που να μην ξέρει η Google. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Future You, που παρήγγειλε την έρευνα, είπε πως η μόδα δεν είναι καινούρια, καθώς παλαιότερα οι άνθρωποι κατέφευγαν σε παραδοσιακά γιατροσόφια.

«Γιατρούς του πληκτρολογίου» τους αποκαλούν οι ερευνητές, για τους οποίους μας λένε μάλιστα πως όταν τελικά καταφύγουν στον γιατρό τους, θα τον ενημερώσουν όλο καμάρι για τη μικρή έρευνα που έκαναν στο ίντερνετ. Είναι σαν να θέλουν απλώς μια δεύτερη γνώμη!

Ακόμα κι έτσι όμως, οι 2 στους 5 δεν θα αναζητήσουν ιατρική βοήθεια για κανέναν λόγο, την ίδια ώρα που το 78% θα ψάξει για κατάλληλα φάρμακα στο ίντερνετ για απλές αρρώστιες, όπως το κοινό κρυολόγημα.

Το 1/4 θα περιμένει τα συμπτώματα να καταλαγιάσουν και μόλις 1 στους 5 θα απευθυνθεί τελικά στον γιατρό αν η πάθησή του επιμείνει. Αυτό μας λέει η έρευνα που έγινε σε 2.000 Βρετανούς από την OnePoll, βρίσκοντας αντίστοιχα νούμερα και για τους οδοντογιατρούς.

Μόνο ο πόνος στο στήθος φαίνεται πως κινητοποιεί τους Βρετανούς να πεταχτούν μέχρι τον καρδιολόγο, καθώς εκεί τα πράγματα λογίζονται σοβαρά…

ΠΗΓΗ: Newsbeast
 
Σιγά-σιγά κάνουν την εμφάνισή τους τα γλυκά των Χριστουγέννων. Ο κουραμπιές και το μελομακάρονο έχουν φυσικά την τιμητική τους, καθώς είναι συνυφασμένα με το εορταστικό κλίμα. Τι σημαίνουν όμως διατροφικά; Ποιο από τα δύο είναι πιο υγιεινό και τι είναι καλύτερο να προτιμάμε, τόσο για τη σιλουέτα όσο και για την υγεία μας; 
Στο δίλημμα μελομακάρονο ή κουραμπιές πρέπει να λάβουμε υπόψη μας δύο πράγματα: το πρώτο είναι η θερμιδική αξία των δύο γλυκισμάτων, δηλαδή πόσες θερμίδες θα καταναλώσουμε τρώγοντας ένα από τα δύο, ή αν ένα από τα δύο θεωρείται πιο «light». Οι περισσότερες πηγές δίνουν λίγες παραπάνω θερμίδες για τον κουραμπιέ. Αυτό όμως δεν πρέπει να θεωρηθεί απόλυτο νούμερο, γιατί σημαντικό ρόλο στο ποσό των θερμίδων παίζει και η συνταγή, με την οποία είναι παρασκευασμένα. Σε γενικές γραμμές όμως ο κουραμπιές είναι πιο παχυντικός.

Το δεύτερο γεγονός που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας είναι η θρεπτική τους αξία. Με βάση αυτή, υπάρχει μια σαφής διατροφική υπεροχή του μελομακάρονου έναντι του κουραμπιέ. Και αυτό γιατί τα βασικά υλικά του πρώτου είναι το μέλι, τα καρύδια και το ελαιόλαδο σε αντίθεση με το βούτυρο και την ζάχαρη του δεύτερου.

Πιο συγκεκριμένα, το ελαιόλαδο που βρίσκουμε στο μελομακάρονο αποτελεί καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, καθώς και αντιοξειδωτικών βιταμινών (κυρίως βιταμίνης Ε). Τα καρύδια από την άλλη, περιέχουν καλά και απαραίτητα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Τέλος, το μέλι περιέχει πολλές από τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β που σχετίζονται με την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε πολλές μεταβολικές λειτουργίες του οργανισμού.

Πριν περάσουμε στην θρεπτική αξία του κουραμπιέ, θα πρέπει να αναφέρουμε πως πολλές συνταγές των μελομακάρονων περιέχουν και άλλα πολύτιμα υλικά, όπως, ξύσμα πορτοκαλιού ή χυμό πορτοκάλι που είναι πλούσιος σε βιταμίνη C,  και κανέλλα ή γαρύφαλλο, υλικά γνωστά για την αντιοξειδωτική τους δράση.

Συμπερασματικά, λοιπόν, μπορούμε να πούμε πως τα μελομακάρονα θεωρούνται πιο υγιεινή επιλογή, καθώς, προσφέρουν πλούσια αντιοξειδωτική δράση και περιέχουν πολύτιμα λιπαρά οξέα, τα οποία ασκούν καρδιοπροστατευτική δράση στον οργανισμό μας. 

Όσον αφορά τώρα στον κουραμπιέ, όπως προαναφέραμε αυτός αποτελείται από βούτυρο, το οποίο είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά οξέα, και, άρα βλαβερό για το καρδιοκυκλοφορικό μας σύστημα. Επίσης, η ζάχαρη που περιέχει, αποτελεί ένα καθαρό φυσικό υδατάνθρακα που όμως δεν έχει καμία παραπέρα θρεπτική αξία, μας προσφέρει δηλαδή μόνο θερμίδες. Παρ' όλα αυτά πρέπει να αναφέρουμε, πως, τα αμύγδαλα που συνήθως βάζουμε στον κουραμπιέ, είναι πλούσια σε απαραίτητα πολυακόρεστα λιπαρά, βιταμίνες και σίδηρο. 

 
Στο διατροφικό λοιπόν δίλημμα των εορτών... νικητής είναι το μελομακάρονο.
Εσείς πόσους καφέδες την ημέρα πίνετε; Και πότε είναι η ιδανική ώρα για τον τελευταίο αν δε θέλετε να αντιμετωπίσετε πρόβλημα με τον ύπνο;
Είχατε μια δύσκολη μέρα. Δουλειά, ραντεβού, υποχρεώσεις. Για να αντέξετε στο ένα σας χέρι βρισκόταν σε μόνιμη βάση μια κούπα καφέ. Επιστρέφοντας σπίτι, ολοκληρώσατε τις υποχρεώσεις σας και ξαπλώσατε να κοιμηθείτε. Τζίφος. Μισή ώρα μετά, το μάτι είναι στη θέση «γαρίδα» και ο ύπνος φαίνεται να έρχεται με ρυθμούς λεωφορείου που έχει κολλήσει στην κίνηση. Να ένα σενάριο που αποτελεί καθημερινότητα για πολλούς εκεί έξω. Βλέπετε δεν χρειάζεται να πιείτε καφέ στις 10 το βράδυ για να δυσκολευτείτε να κοιμηθείτε. Η καφείνη συνεχίζει να κυλάει στο αίμα αρκετές ώρες μετά την τελευταία κούπα καφέ, ακόμα κι αν αυτή ήταν στις. Μετά μεσημβρίας.
Ένας ειδικός σε θέματα ύπνου, ο Dr Andrew Rochford, υποστηρίζει ότι ο,τι βάζουμε στο σώμα σας, από ροφήματα μέχρι τροφές, επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα του ύπνου. Όλα λοιπόν είναι θέμα timing.
«Μπορείτε να πίνετε καφέ (ή καφέδες) αρκεί ο τελευταίος να είναι στις 2 το μεσημέρι». *αφήνει κάτω την τρίτη κούπα καφέ*
Σας φαίνεται κάπως αυστηρό; Αν παρόλα αυτά ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων για τους οποίους ο ύπνος έρχεται με την ίδιο ρυθμό που στάζει μια χαλασμένη βρύση (aka αργά και βασανιστικά), αξίζει να το δοκιμάσετε.
Όσο για εσάς που όταν ξαπλώνετε, μετά από 5 λεπτά έχετε χάσει επαφή με το περιβάλλον, ο Dr. Rochford υποστηρίζει ότι αυτό μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με τις συνήθειες και τις συνθήκες καθημερινότητας του καθενός. «Ο καθένας έχει το πρόγραμμά του φυσικά, αλλά ένας γενικός κανόνας είναι ότι δεν πρέπει να πίνουμε άλλο καφέ μετά το μεσημεριανό».
Παρόλα αυτά, επειδή στην Ελλάδα πολλοί τρώμε μεσημεριανό ακόμα και στις 5 το απόγευμα, αν θέλετε να ενδώσετε στην αγαπημένη σας συνήθεια, μπορείτε να το κάνετε χρησιμοποιώντας ντεκαφεινέ καφέ.


πηγή: bovary.gr
 

Τα τζάκια και οι ξυλόσομπες, εκτός από το κάπνισμα, αποτελούν πλέον ιδιαίτερα επιβαρυντικούς παράγοντες για τους Έλληνες ασθενείς με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), γνωστή και ως νόσος των καπνιστών, και δη των αντρών καπνιστών, που έχει σήμερα την «τιμητική» της - η 15η Νοεμβρίου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά της ΧΑΠ.
Σύμφωνα με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία (ΕΠΕ), στη χώρα μας υπάρχουν περίπου 600.000 άνθρωποι που πάσχουν από ΧΑΠ, ωστόσο οι μισοί εξ αυτών δεν το γνωρίζουν. Η σοβαρή αυτή αναπνευστική νόσος αφορά κυρίως στους καπνιστές, καθώς οι 9 στους 100 Ένήλικες καπνιστές πάσχουν από ΧΑΠ. Η νόσος «προτιμά» τους άντρες, οι οποίοι πάσχουν 2,5 φορές περισσότερο από τις γυναίκες (ποσοστό αντρών με ΧΑΠ 11,6% έναντι 4,8% στις γυναίκες ασθενείς).
Οι αδιάγνωστοι ασθενείς υποτιμούν ή αγνοούν τα συμπτώματα της νόσου και συνεχίζουν να καπνίζουν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κατάσταση της υγείας τους.

«Τα συμπτώματα της ΧΑΠ (βήχας, πτύελα, δύσκολη αναπνοή στην προσπάθεια) χαρακτηρίζονται από ύπουλη εμφάνιση και σταδιακή επιδείνωση. Το πρόβλημα με τα συμπτώματα είναι ότι έχουν τόσο ύπουλη εμφάνιση έτσι ώστε οι πάσχοντες για κάποια χρόνια τα θεωρούν, λανθασμένα, σαν μία φυσιολογική συνέπεια του καπνίσματος και της ηλικίας που αυξάνεται και να μην καταφεύγουν στον πνευμονολόγο για να εξεταστούν και να υποβληθούν σε σπιρομέτρηση που είναι η εξέταση που αποκαλύπτει την νόσο» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της με αφορμή την ημέρα η ΕΠΕ.
Αναφέρεται επιπλέον στα δυσοίωνα αποτελέσματα μεγάλης πανευρωπαϊκής μελέτης (ERS COPD Audit study) που πραγματοποιήθηκε με συμμετοχή 16.000 ασθενών, ανάμεσα στους οποίους και Έλληνες: όπως έδειξε η μελέτη, το 7% των Ελλήνων ασθενών με ΧΑΠ που θα νοσηλευτεί στο νοσοκομείο λόγω παρόξυνσης θα πεθάνει μέσα στους τρεις επόμενους μήνες από το επεισόδιο.
Η νόσος είναι η 5η αιτία θανάτου παγκοσμίως και θα ανέβει στην 3η θέση τα επόμενα τρία χρόνια. Ευθύνεται κάθε χρόνο για περισσότερους από τρία εκατ. θανάτους στον πλανήτη, ενώ δυσθεώρητο είναι το ποσό που δαπανάται από τα συστήματα υγείας για φάρμακα, νοσηλείες και γενικά για την αντιμετώπιση της νόσου είναι τεράστιο. Ενδεικτικά, στις ΗΠΑ ξοδεύονται 24 δις. δολάρια ετησίως.
Με αυτά τα μελανά δεδομένα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κατέταξε την ΧΑΠ σε μία από τις πέντε πιο επικίνδυνες αρρώστιες της επόμενης χιλιετίας και συντονίζει προσπάθειες για την αντιμετώπισή της, όπως αυτή με το ακρωνύμιο GOLD (Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease).
Έλληνες πνευμονολόγοι: Τι προκαλεί τη ΧΑΠ

Το κάπνισμα, ενεργητικό και παθητικό, αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα κινδύνου για την ΧΑΠ. Τα τελευταία δέκα χρόνια, η χρήση τζακιών, σομπών κλπ λόγω της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, έχει επιδεινώσει πολύ το πρόβλημα, ιδίως στα αστικά κέντρα, όπως αυτό αποτυπώνεται κατά τους ειδικούς με την αύξηση της έντασης των συμπτωμάτων της ΧΑΠ.
Οι πνευμονολόγοι τη χαρακτηρίζουν «σιωπηλό δολοφόνο». Αποφράζει τους βρόγχους, δηλαδή τους αεραγωγούς που αναπνέουμε, και καταστρέφει κυριολεκτικά τους ιστούς των πνευμόνων. Οι βλάβες αυτές από ένα σημείο και μετά είναι μη αναστρέψιμες. Δυστυχώς, μόνο αφού καταστραφεί το 50-60% των πνευμόνων, ο ασθενής αρχίζει να έχει σοβαρά συμπτώματα και 2-3 κρίσεις της ασθένειας τον χρόνο, κρίσεις που συχνά τον οδηγούν να εισαχθεί και να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο.
Αν ο ασθενής συνεχίσει να αγνοεί τα ενοχλητικά συμπτώματα του βήχα, της απόχρεμψης και του εύκολου λαχανιάσματος (δύσπνοια) και να καπνίζει, αφήνει την αρρώστια να εξελιχθεί στην πιο προχωρημένη της μορφή. Σε αυτήν ο ασθενής δεν μπορεί να κάνει καθημερινές οικιακές δουλειές, να κοιμηθεί, να μετέχει σε οικογενειακές διασκεδάσεις και να έχει σεξουαλική ζωή. Τελικώς ο ασθενής καθηλώνεται σε μια αναπηρική μορφή διαβίωσης στο σπίτι, απόλυτα εξαρτημένος από την οικογένεια του και από τη λήψη οξυγόνου όλο το 24ωρο.
Οι επτά «εντολές» των πνευμονολόγων

1.Ο καπνιστής που είναι πάνω από 35 χρόνων, με ένα έστω από τα συμπτώματα βήχα, απόχρεμψης ή δύσπνοιας, πρέπει να επισκεφθεί τον πνευμονολόγο και προφανώς να διακόψει το κάπνισμα.
2.Όλοι οι καπνιστές πρέπει να κάνουν ετήσια σπιρομέτρηση (ειδική εξέταση διαγνωστική της ΧΑΠ) σε πιστοποιημένα πνευμονολογικά ιατρεία και να καταφύγουν στα ιατρεία βοήθειας διακοπής καπνίσματος.
3.Οι πάσχοντες που αγνοούν ή υποτιμούν τα συμπτώματα, διατρέχουν κίνδυνο εκδήλωσης σοβαρού εμφράγματος ή και εγκεφαλικού, συχνή επιπλοκή-συνοσηρότητα της ΧΑΠ, οπότε πρέπει να παροτρύνονται για έλεγχο.
4.Όλοι οι διαγνωσθέντες πρέπει να ακολουθούν ειδικό πρόγραμμα θεραπείας και αποφυγής παραγόντων κινδύνου.
5.Η πολιτεία πρέπει να στελεχώσει τις υγειονομικές μονάδες με ειδικούς γιατρούς (πνευμονολόγους) για να αντιμετωπιστεί η παγκόσμια «επιδημία».
6.Οι αρμόδιοι πρέπει να βοηθήσουν στην ανάπτυξη προγραμμάτων μείωσης της καπνιστικής συνήθειας, καθώς και μείωσης της ενδο-οικιακής (τζάκια, σόμπες) αλλά και εξω-οικιακής ατμοσφαιρικής ρύπανσης (αυτοκίνητα/βιομηχανικές εκπομπές).
7.Οι αρμόδιοι πρέπει να βοηθήσουν στην αυστηρή εφαρμογή της απαγόρευσης του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους.

πηγή: protothema.gr

Είτε έχεις δυσανεξία στη λακτόζη, είτε όχι, είναι πολύ πιθανό το αγελαδινό γάλα να σου προκαλεί φούσκωμα, δυσκοιλιότητα ή ακόμη και διάρρεια. Δεν μας κάνει εντύπωση που ολοένα και περισσότεροι εξερευνούν τις διάφορες χορτοφαγικές εναλλακτικές. Και αφού τα γάλατα αμυγδάλου και καρύδας έγιναν πλέον mainstream, ένα νέο προϊόν έκανε δειλά δειλά την εμφάνισή του στα ράφια των ψυγείων του σούπερ μάρκετ, το γάλα βρώμης.
Γιατί να το επιλέξω;
Η γεύση του θυμίζει περισσότερο εκείνη του αγελαδινού γάλακτος, ενώ θεωρείται ιδανικό για cappuccino, καθώς κάνει καλύτερο αφρόγαλα από άλλα χορτοφαγικά σκευάσματα. Είναι επίσης χαμηλό σε θερμίδες και πλούσιο σε φυτικές ίνες, γεγονός που το κάνει ιδανικό για το αδυνάτισμα.
Τι ευεργετικές ιδιότητες έχει;
Το γάλα βρώμης χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό των τοιχωμάτων των εντέρων και την αποτοξίνωση του αίματος. Προάγει επίσης τη συνολική καλή υγεία του οργανισμού, και κυρίως του εντέρου, αποβάλλοντας τις τοξίνες. Επιπλέον, μειώνει τα επίπεδα της χοληστερίνης, καθαρίζοντας τις αρτηρίες. Μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο, ειδικά του παχέος εντέρου, επειδή αναχαιτίζει τη συσσώρευση τοξικών ουσιών στα έντερα, όπως προείπαμε, ενώ παράλληλα μειώνει την πίεση του αίματος, όπως και τη χοληστερίνη, αποτοξινώνοντας το αίμα. Προάγει ακόμα την υγιή κινητικότητα του εντέρου, ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη υγιών εντερικών βακτηρίων και προλαμβάνοντας τη δυσκοιλιότητα, σε αντίθεση με το αγελαδινό γάλα, γεγονός που βοηθά με τη σειρά του και το αδυνάτισμα. Είναι ιδανικό επίσης και για όσους έχουν αϋπνίες, αφού βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου και χαλαρώνει το σώμα.
Πού μπορώ να το βρω;
Στα μεγάλα σούπερ μάρκετ αλλά και στα καταστήματα με βιολογικά είδη στο ψυγείο δίπλα στα κοινά γάλατα.
Πώς μπορώ να το φτιάξω μόνος μου;
Συστατικά
1 φλιτζάνι νιφάδες βρώμης
3 φλιτζάνια νερό σε θερμοκρασία δωματίου
1 κουτ. Του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας (προαιρετικά)
1 κουτ. Της σούπας ζάχαρη ή μέλι (προαιρετικά)
Διαδικασία
Βάζουμε στο μπλέντερ τη βρώμη και το νερό και τα χτυπάμε για 1-2 λεπτά μέχρι να πολτοποιηθούν.
Σουρώνουμε καλά με ένα συροπάνι γάλακτος.
Αν θέλουμε προσθέτουμε κάποιο γλυκαντικό και αρωματίζουμε με βανίλια.
Αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένο γυάλινο μπουκάλι στο ψυγείο για μέχρι και 3 μέρες.

πηγή: olivemagazine.gr
 

Please publish modules in offcanvas position.