Σουηδία: Έκαψαν το Κοράνι έξω από την τουρκική πρεσβεία

Σουηδία: Έκαψαν το Κοράνι έξω από την τουρκική πρεσβεία

By / ΔΙΕΘΝΗ / Saturday, 21 January 2023 22:05

 

 

 

 

Η Άγκυρα καταδίκασε την πράξη, χαρακτηρίζοντάς τη ως «έγκλημα μίσους»

Το απόγευμα του Σαββάτου (21/1) στο πλαίσιο διαδηλώσεων έξω από την τουρκική πρεσβεία στη Στοκχόλμη ο Ράσμους Παλουντάν από το ακροδεξιό κόμμα Stram Kurs έκαψε αντίτυπο από το Κοράνι.

«Αν δεν πιστεύει κάποιος ότι πρέπει να υπάρχει εδώ ελευθερία της έκφρασης, πρέπει να πάει να ζήσει αλλού» δήλωσε σε ομιλία του που διήρκησε σχεδόν μια ώρα ο Παλουντάν, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει και στο παρελθόν διαδηλώσεις όπου έχει κάψει αντίγραφο του Κορανίου.

Η κίνηση αυτή, προκάλεσε την οργή της Τουρκίας η οποία καταδίκασε το κάψιμο του Κορανίου, χαρακτηρίζοντάς το ως «έγκλημα μίσους».

«Το να επιτρέπεται αυτή η αντι-ισλαμική πράξη, που στοχεύει τους μουσουλμάνους και προσβάλλει τις ιερές μας αξίες, υπό το πρόσχημα της "ελευθερίας της έκφρασης" είναι εντελώς απαράδεκτο. Αυτό είναι ένα καθαρό έγκλημα μίσους. Καλούμε τις σουηδικές Αρχές να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα κατά των δραστών αυτού του εγκλήματος μίσους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

    Press Release Regarding the Burning of the Holy Quran in Sweden https://t.co/zKDfN1FiEu pic.twitter.com/wzAb79jlfw
    — Turkish MFA (@MFATurkiye) January 21, 2023

«Οι ισλαμοφοβικές προκλήσεις είναι φρικτές. Η Σουηδία διαθέτει μεγάλη ελευθερία έκφρασης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η σουηδική κυβέρνηση, ή εγώ, υποστηρίζουμε τις απόψεις που εκφράζονται» τόνισε σε ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Τομπάιας Μπίλστρομ.

    Islamophobic provocations are appalling. Sweden has a far-reaching freedom of expression, but it does not imply that the Swedish Government, or myself, support the opinions expressed.
    — Tobias Billström (@TobiasBillstrom) January 21, 2023

Από την πλευρά του, ο σύμμαχος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, είπε ότι το κοινοβούλιο δεν θα επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ «υπό αυτές τις συνθήκες».

Νωρίτερα σήμερα, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ είχε δηλώσει πως η σχεδιαζόμενη επίσκεψη την ερχόμενη εβδομάδα του Σουηδού ομολόγου του στην Άγκυρα ματαιώθηκε μετά την άδεια που έδωσαν οι σουηδικές Αρχές για συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στη Στοκχόλμη.

Η σουηδική αστυνομία έκρινε χθες, Παρασκευή ότι το Σύνταγμα και οι ελευθερίες στη διαδήλωση και της έκφρασης στη Σουηδία δεν δικαιολογούν την απαγόρευση αυτής της διαδήλωσης στο όνομα της δημόσιας τάξης.

Χωριστή διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στην πόλη υπέρ των Κούρδων και κατά του αιτήματος της Σουηδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Ομάδα φιλότουρκων διαδηλωτών πραγματοποίησε επίσης συγκέντρωση έξω από την πρεσβεία. Και οι τρεις κινητοποιήσεις είχαν λάβει άδεια από την αστυνομία.


Author

Lifevolos

Lifevolos

Login to post comments

Please publish modules in offcanvas position.