Νότια Κορέα: Στο νοσοκομείο ο ηγέτης της αντιπολίτευσης μετά από απεργία πείνας 19 ημερών

Νότια Κορέα: Στο νοσοκομείο ο ηγέτης της αντιπολίτευσης μετά από απεργία πείνας 19 ημερών

By / ΔΙΕΘΝΗ / Monday, 18 September 2023 12:16

 

 

 

 

 

Σε νοσοκομείο οδηγήθηκε εσπευσμένα ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Νότιας Κορέας μετά από 19 ημέρες απεργίας πείνας κατά πολιτικών της κυβέρνησης με την εισαγγελία να ζητά ένταλμα σύλληψης εις βάρος του στο πλαίσιο έρευνας για ένα αναπτυξιακό έργο και ισχυρισμούς περί δωροδοκίας.

Ο Λι Τζάε – μιουνγκ, ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος της Κορέας ξεκίνησε την απεργία πείνας στις 31 Αυγούστου καταγγέλλοντας την κυβέρνηση μεταξύ άλλων για κακοδιαχείριση, απειλές κατά της ελευθερίας του Τύπου και για την αποτυχία της να αντιταχθεί στην απόρριψη στον Ειρηνικό Ωκεανό από την Ιαπωνία χρησιμοποιημένων και κατόπιν επεξεργασμένων υδάτων από το κατεστραμμένο ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα, Νταΐτσι.

Ο πρώην προεδρικός υποψήφιος της Νότιας Κορέας μεταφέρθηκε από το κτίριο της Εθνοσυνέλευσης της Σεούλ σε νοσοκομείο με αφυδάτωση και έντονη ζάλη, όπως ανακοίνωσε το κόμμα του.

Ο Κιμ Γκι-χεόν, επικεφαλής του κυβερνώντος κόμμα της Νότιας Κορέας, απηύθυνε έκκληση στον Λι να σταματήσει την απεργία πείνας, δηλώνοντας πρόθυμος να συζητήσει μαζί του ζητήματα πολιτικής. Λίγες ώρες μετά την μεταφορά του Λι στο νοσοκομείο, εισαγγελείς είπαν ότι ζήτησαν ένταλμα σύλληψης εις βάρος του. Ο Λι κατηγορείται για παράβαση καθήκοντος αναφορικά με την απώλεια 20 δισ. γουόν (15 εκατ. δολαρίων) από την Seongnam Development Corporation στη διάρκεια της θητείας του ως δημάρχου της πόλης Σεονγκνάμ της Νότιας Κορέας, είπαν οι εισαγγελείς. Παράλληλα κατηγορούν τον Λί για δωροδοκία σε σχέση με εταιρεία, που θεωρείται ύποπτη για παράνομες μεταφορές χρηματικών ποσών ύψους οκτώ εκατ. δολαρίων προς τη Βόρεια Κορέα. Ο Λι έχει αρνηθεί όλες τις κατηγορίες, αποκαλώντας τες «μυθεύματα» και «πολιτική συνωμοσία».

Για να εξεταστεί το αίτημα της εισαγγελίας για ένταλμα σύλληψης εις βάρος του ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Νότιας Κορέας, θα πρέπει προηγουμένως να άρει την ασυλία του η ελεγχόμενη από το Δημοκρατικό Κόμμα Εθνοσυνέλευση. Τον περασμένο Φεβρουάριο η Βουλή είχε απορρίψει ανάλογο αίτημα για ένταλμα σύλληψης. Ο Λι είχε χάσει τις προεδρικές εκλογές του 2022 στη Νότια Κορέα με διαφορά μόλις 0,7% από τον νυν πρόεδρο Γιουν Σουκ Γεόλ.

Author

Lifevolos

Lifevolos

Login to post comments

Please publish modules in offcanvas position.