Η κύρια πρώτη ύλη για την παραγωγή μαγιάς είναι η μελάσα. Λόγω της ρωσικής εισβολής, το καφέ σιρόπι έχει γίνει σπάνιο εμπόρευμα στην ευρωπαϊκή αγορά. Οι τιμές για τη μελάσα αυξάνονται αυτή τη στιγμή σε ιστορικά υψηλά
Αν θέλετε να γεμίσετε την κουζίνα σας με τη μυρωδιά του φρεσκοψημένου ψωμιού, αλλά δεν έχετε χρόνο να ζυμώσετε με προζύμι, η φοκάτσια είναι η πιο εύκολη λύση. Η γεύση της αρέσει σε όλους!
Βήμα-βήμα, πώς να τεμαχίσουμε σωστά και να μαγειρέψουμε νόστιμα το δημοφιλέστερο πουλερικό των Χριστουγέννων! Φτιάχνουμε την πιο νόστιμη ψητή γαλοπούλα με γλάσο και καρυκεύματα που θα γεμίσει το σπίτι μας με τα πιο όμορφα αρώματα.
Οι κουραμπιέδες Καβάλας είναι διάσημοι για τη νοστιμιά τους. Φτιάχνουμε λοιπόν, τους φημισμένους κουραμπιέδες Νέας Καρβάλης, σε συνταγή από το βιβλίο Καβάλας Γεύσεις της Στέλλας Σπανού.
Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και ήρθε η ώρα να γεμίσουν τα σπίτια μας μυρωδιές από τα μελομακάρονα, τους κουραμπιέδες και τις δίπλες. Όμως για να γίνει σωστά η δουλειά πρέπει να επιλέξουμε την σωστή συνταγή.
Aν δεν τα κάνετε τώρα, τότε πότε; Πως να φτιάξετε σωστά πασχαλινά κουλουράκια εύκολα με επαγγελματικό αποτέλεσμα από τo Live Kitchen!
Dalgona Coffee: Ένας καφές που θυμίζει φραπέ με γάλα ή νες, αλλά έρχεται από τη Νότια Κορέα
Ένα χορταστικό φαγητό που μπορείτε να απολαύσετε από το πρωί μέχρι το βράδυ και ένας από τους πιο αγαπημένους μεζέδες για να συνοδεύσετε τη μπίρα σας, κάθε εποχή.
Ένα πεντανόστιμο γλυκό που θα ξετρελάνει τους καλεσμένους σας τις γιορτές!
Μία ξεχωριστή και πολύ γιορτινή μαρμελάδα από αποξηραμένα φρούτα, ιδανική για το πρωινό και το brunch των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Με αυτή τη μαρμελάδα μπορείτε να γεμίσετε επίσης και τα χριστουγεννιάτικα αγγλικά ταρτάκια mince pies.
Αποφάσισες να φτιάξεις μελομακάρονα με τα χεράκια σου; Πολύ καλά έκανες, γιατί το άρωμα τους όσο ψήνονται σε βάζει στο πνεύμα των Χριστουγέννων με τον καλύτερο τρόπο! Για να σου πετύχουν όμως στα σίγουρα, δες τι πρέπει να προσέξεις.
Δοκίμασέ τα σήμερα κιόλας!
Φτιάχνουμε καρύδες με Σοκολάτα με 4 υλικά !!! Εγώ τα λάτρεψα και είμαι σίγουρη πως θα αρέσουν και σε σας !!!
Οι τρούφες είναι από τα πιο κλασικά κεράσματα και ειδικά τώρα που πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, καλό θα είναι να φτιάξουμε για τους καλεσμένους μας! Δείτε την πιο τέλεια συνταγή!
Το πιο εύκολο νηστίσιμο γλυκό!!!
Σπιτικά πτι φουρ με μαρμελάδα βερίκοκο!!!!
Κοτόπουλο Φιλέτο γεμιστό με Λιαστή Ντομάτα και Γραβιέρα
H διαδικασία δεν διαφέρει από αυτή μιας κλασικής ομελέτας! Vegan ομελέτα και για όσους δεν είναι vegan αλλά θέλουν να δοκιμάσουν!
Η καλύτερη συνταγή για σπιτική ζύμη πίτσας. Όσοι τη δοκιμάσατε, δεν την αλλάζετε με καμία.
Πορτογαλική συνταγή με άρωμα λεμονιού και κανέλας
Δείτε τη λίστα με τις “αμαρτίες» που βοηθούν στη διατροφή, πάντα όμως, σε μικρές ποσότητες
Μία διαφορετική πίτσα που θα καταπλήξη εσάς αλλά και τους καλεσμένους σας...
Θα γλύφετε και τα δάχτυλα σας...!!!
Θέλετε να έχετε το τέλειο σώμα αυτό το καλοκαίρι αλλά αυτό δεν είναι εφικτό τρώγοντας γλυκά. Τι θα λέγατε αν σας διαβεβαιώναμε πως μπορείτε να τρώτε και γλυκά και να έχετε ένα όμορφο και υγιές σώμα;
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ:
Αν το φτιάξεις, αυτό θα είναι σίγουρα το πιο γρήγορο και νόστιμο παγωτό sandwich που έχεις δοκιμάσει ποτέ. Εντάξει, υπάρχει ένα ακόμα πιο γρήγορο (να πάρεις δύο μπισκότα και όπως είναι να αλείψεις ανάμεσά τους μία γερή δόση παγωτού), αλλά –κακά τα ψέματα–
Υπάρχουν αμέτρητες συνταγές για μπισκοτόγλυκα.
Οι παλιοί αλλά και οι νεότεροι μάγειρες λένε πως λίγο γάλα ή κρέμα γάλακτος μπορεί να κάνει μια ομελέτα αφράτη.
Για να το δοκιμάσεις πρέπει να είσαι άνω των 18 και να το έχεις σκεφτεί καλά, πολύ καλά, μιας και θεωρείται επικίνδυνο.
Αυθεντικό Τσάϊ Βουνού Ρεντίνας Αγράφων
Μιας και τελείωσε η νηστεία και πλέον μπορείτε να φάτε ό,τι επιθυμείτε, εμείς είμαστε εδώ για να σας ανοίξουμε την όρεξη και να σας δώσουμε την εκπληκτική συνταγή του Jamie Oliver για σούπερ μαλακό παγωτό που φτιάχνεται χωρίς παγωτομηχανή.
Μερίδες: 8-10, Χρόνος Προετοιμασίας: 15‘, Χρόνος Ψησίματος: 40′
Το συγκεκριμένο γλυκό ψυγείου σε στυλ τούρτας , θυμίζει μανούλα , κρεμούλα και παιδικά χρόνια . Είναι πανεύκολο και δεν θέλει πολλά υλικά. Είναι ακόμα πιο νόστιμο όταν μείνει μια μέρα στο ψυγείο για αυτό καλύτερα να το φτιάξετε από την προηγούμενη .
Μία συνταγή που θα σας ξετρελάνει...
Μία υπέροχη συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε...
Συνταγές για να μη πεταχτεί τίποτα
Το τσάι είναι ένα αφέψημα που μας κάνει πολύ καλό στη υγεία αλλά είναι και γευστικό.
Συνταγές για την Κυριακή του Πάσχα
Το κέικ σοκολάτας είναι ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκά της οικογένειας, αφού αποτελεί αγαπημένο κολατσιό για τα παιδιά και δεν απαιτεί πολύ από τον χρόνο της μαμάς! Δείτε στην αναλυτική συνταγή, πώς θα φτιάξετε αφράτο κέικ σοκολάτας χωρίς ίχνος αυγού και χωρίς καθόλου βούτυρο, για να απολαύσετε... νηστίσιμα.
Τι απαντά η Εκκλησία
Οι έρευνες που βγήκαν προς τα έξω την τελευταία δεκαετία, μας έκανε να νιώθουμε τύψεις, κάθε φορά που απολαμβάναμε τηγανητές πατάτες.
Το μεσημεριανό φαγητό είναι χωρίς λάδι, πρόχειρο, συμμετέχοντας ενεργά στην Άκρα Ταπείνωση του Χριστού.
Μία έυκολη συνταγή για τους λάτρεις των μανιταριών...
Ένα εύκολο και πεντανόστιμο κέικ σοκολάτας. Μια συνταγή για ένα Πασχαλινό σοκολατένιο κέικ, γαρνιρισμένο με πραλίνα φουντουκιού και σοκολατένια αυγά για να το απολαύσουν οι μικροί και μεγάλοι λάτρεις της σοκολάτας.
Ρεβυθοκεφτέδες νηστίσιμοι, εύκολοι και οικονομικοί! Δοκιμάστε όλοι αυτή την παραδοσιακή συνταγή από την Πάρο και δεν θα πιστεύετε τη νοστιμιά της
Το έθιμο που αγαπάμε
Φέτος οι σούπες έχουν την τιμητική τους. Σε όποιο εστιατόριο κι αν πάτε θα βρείτε σίγουρα κάποια σούπα που να ταιριάζει στα γούστα σας. Άλλωστε έχουμε χειμώνα και οι σούπες είναι το ιδανικό φαγητό για αυτή την εποχή του έτους.
Όχι, το τιραμισού δεν είναι ένα δύσκολο γλυκό.
Τα γλυκά είναι μια απόλαυση, την οποία δε χρειάζεται κάποιος να στερηθεί λόγω Σαρακοστής. Πολλά, μάλιστα, από τα αγαπημένα μας εδέσματα έχουν μια νηστίσιμη εκδοχή, εξίσου νόστιμη και σε ορισμένες περιπτώσεις αρκετά πιο υγιεινή. Ένα από αυτά είναι και το νηστίσιμο εκμέκ.
Είναι τόσο λαχταριστό όσο φαίνεται!
Σε συνταγή Στέλιου Παρλιάρου ένα πεντανόστιμο κέικ
Πρόκειται για ένα πραγματικά εύκολο κέικ πορτοκαλιού, με λίγα υλικά, που λύνει τα χέρια σε όσους κάνουν όλα τα ''άμπρα-κατάμπρα μαγικά'' για να φουσκώσει το κέικ τους,αλλά εκείνο δεν υπακούει.
Μια πανεύκολη, πεντανόστιμη συνταγή με μόλις πέντε υλικά και 15 λεπτά προετoιμασίας κι εκτέλεσης.
Υλικά
Για τη βάση:
115 γρ. (μισή κούπα) λιωμένο Βούτυρο
1 κούπα θρυματισμένα Μπισκότα τύπου Digestive
1 κούπα Ζάχαρη Άχνη
3/4 της κούπας Φυστικοβούτυρο
Για την επικάλυψη:
1 κούπα κουβερτούρα σοκολάτας σε κομμάτια
2 κ.σ. Φυστικοβούτυρο
Εκτέλεση
1. Βουτυρώστε ένα ταψάκι ή καλύψτε το με χαρτί ψησίματος.
2. Χτυπήστε όλα τα υλικά για τη βάση στο μούλτι. Στρώστε το μίγμα στο ταψί και πιέστε για να φτιάξετε τη βάση σας.
3. Λιώστε τα υλικά για την επικάλυψη σε μπεν μαρί ή εναλλακτικά για ένα λεπτο στο φούρνο μικροκυμάτων. Τοποθετήστε πάνω στι βάση φτιάχνοντας το σοκολατένιο στρώμα.
4. Κρυώστε το για μια ώρα στο ψυγείο ώστε να σφίξει. Στη συνέχεια διατηρήστε το σε θερμοκρασία δωματίου.
Σημειώσεις
Αν δεν έχετε μούλτι ή food processor, μπορείτε να τυλίξετε τα μπισκότα σε μια καθαρή πετσέτα και να τα χτυπήσετε με ένα μικρό κατσαρολάκι. Αρκετά θεραπευτικό για τα νεύρα!
Κόψτε τις μπάρες σε τετράγωνα κομμάτια και διατηρήστε τα ολόφρεσκα σε αεροστεγές μπολ ή βαζάκι, ακόμη και για πέντες ημέρες.
Περισσότερα: Σοκολατένιες μπάρες με φυστικοβούτυρο σε μόλις 15 λεπτά (pics) | E-Daily.gr
Το πιο εύκολο και οικονομικό γλυκό που φάγατε ποτέ!!
Μία υπέροχη συνταγή που θα σας ξετρελάνει!!!
ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ:
5 αυγά,
1 φλιτζάνι,αλεύρι,
1 βανίλια,
1 κουτ σούπας κοφτή μπέικιν
1 φλιτζάνι ζάχαρη(του τσαγιού ΦΛΙΤΖΆΝΙΑ)πολύ γεμάτα να κάνουν βουνό:
Χτυπάμε στο μίξερ αυγά, ζάχαρη 15 λεπτά,σταματάμε και με.σπάτουλα ρίχνουμε κουταλιές κουταλιές το αλεύρι με βανίλια και μπέκιν.
ΝΑ ΜΗΝ ΒΓΕΙ Ο ΑΕΡΑΣ!!!
Ψήνουμε.στους.180 βαθμούς για 25 λεπτά.
ΚΡΕΜΑ:
1 κιλό γάλα,
3 κρόκους αυγών ,
1 φλιτζάνι, τσαγιού ζάχαρη,
4 κουταλιές κορν Φλάουρ,
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι,
1 βανίλια,
4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
Ζεσταίνουμε.το γάλα με την ζάχαρη,ρίχνουμε διαλυμένο κορν Φλάουρ, με αλεύρι,μόλις.πήξει κατεβάζουμε!
Προσθέτουμε,κρόκους,βανίλια,βούτυρο!
ΓΛΑΣΣΟ
200 γραμμάρια μαύρη κουβερτούρα,
200 γραμμάρια κρέμα γάλακτος,
1 κουτάλια της σούπας σπορέλαιο
ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ!
Κόβουμε το παντεσπάνι,τοποθετούμε την κρέμα,κλείνουμε με.παντεσπάνι.και ρίχνουμε.το γλάσο!!!
Tzeni Tsanaktsidou.ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ-ΗΔΕΣ
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Πανεύκολο, γευστικό και έτοιμο σε 5′ !!!
Υλικά
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
1 κουτί σαντυγί μορφατ
1 – 2 πακέτα μπισκοτα πτι-μπερ (ανάλογα το σκεύος που θα το φτιάξετε)
λίγο γάλα
τρουφα πραιρετικα
Χτυπάμε στο μίξερ για 10 λεπτά περιπου το ζαχαρούχο γάλα με την σαντυγι μέχρι να γίνει κρέμα.
Βουτάμε τα μπισκότα μας στο γάλα να μαλακώσουν λίγο και τα στρώνουμε στην πιατέλα μας.
Βάζουμε μία στρώση κρέμας και μέτα άλλη μία στρώση μπισκότων και μετά πάλι κρέμα.
Πασπαλίζουμε από πάνω με την τρούφα η λιωμενη σοκολατα.
Βάζουμε το γλυκό μας στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.
Πηγή: daddy-cool.gr
Σαν το σουφλέ δεν έχει! Πόσο μάλλον σαν το σουφλέ φτιαγμένο από τα χεράκια της μαμάς!
Ποιος και ποια από εμάς δεν θυμάται τον εαυτό του να γυρίζει σπίτι από το σχολείο ξελιγωμένος από την πείνα και πάνω που περιμένει να ακούσει το καθιερωμένο «φασολάκια» ή «μπάμιες» στην ερώτηση «μαμά, τι φαΐ έχουμε σήμερα;», τελικά ακούει το λυτρωτικό «ΣΗΜΕΡΑ ΕΧΟΥΜΕ ΣΟΥΦΛΕΔΑΡΑ ΠΑΙΔΑΚΙ ΜΟΥ!»;
Γέλια, παλαμάκια, κραυγές χαράς, καπνογόνα, χαμός γινότανε!
Τώρα όμως έχει φτάσει η ώρα να πάρεις την κατάσταση στα χέρια σου και να δοκιμάσεις να φτιάξεις την υπερπαραγωγή αυτή με τα ίδια σου τα χεράκια. Και, γιατί όχι, να κεράσεις και ένα πιάτο στη μανούλα σου για να σε καμαρώσει!
Υλικά:
Μισό κιλό πένες
1 κρέμα μικρή γάλακτος
¼ τυρί ρεγκάτο τριμμένο
7 φέτες πάριζα (τις κόβουμε κομματάκια)
Εκτέλεση:
Βράζουμε τις πένες και στρώνουμε στο πυρέξ τις μισές. Από πάνω βάζουμε το μισό τριμμένο τυρί και τη μισή κομμένη πάριζα. Έπειτα, ρίχνουμε και τις υπόλοιπες πένες και από πάνω την υπόλοιπη πάριζα και το υπόλοιπο τυρί. Τέλος, περιχύνουμε με την κρέμα γάλακτος και ψήνουμε για 10-15 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς μέχρι να ροδίσει.
*Σημείωση: Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και ζαμπόν, καθώς και άλλα τυριά, όπως γκούντα και ένταμ, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.
Καλή σας απόλαυση!
Πηγή: daddy-cool.gr
Μια συνταγή για μια ιδιαίτερη, ξεχωριστή και πεντανόστιμη βασιλόπιτα. Υποδεχθείτε το Νέο έτος με μια λαχταριστή και γευστικότατη Βασιλόπιτα γεμιστή με σοκολάτα & καραμελωμένα φουντούκια.
Υλικά συνταγής
250 γρ. Flora soft με βούτυρο
5 αυγά
250 γρ. ζάχαρη
2/3 φλ. γάλα
1 βανίλια
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Για τη γέμιση:
90 γρ. κακάο (κοσκινισμένο)
150 γρ. κουβερτούρα (τριμμένη)
100 γρ. αμύγδαλα (σε σκόνη)
Για τα φουντούκια:
100-120 γρ. φουντούκια (ξεφλουδισμένα & ανάλατα)
1 κ.σ. Flora soft με βούτυρο σε αλουμινόχαρτο
80 γρ. ζάχαρη
Εκτέλεση συνταγής
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 ο C και βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί 28 εκ.
Βάζουμε στο μπολ του μίξερ το Flora soft με βούτυρο με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε στη γρήγορη ταχύτητα, μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη και να «αφρατέψει» το μείγμα. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά, τη βανίλια και το γάλα και ανακατεύουμε, μέχρι να ομοιογενοποιηθεί το μείγμα. Κατεβάζουμε το μίξερ στη χαμηλή ταχύτητα και αρχίζουμε να ρίχνουμε στο μπολ το αλεύρι. Ανακατεύουμε, μέχρι να ενσωματωθεί το αλεύρι στα υπόλοιπα υλικά.
Χωρίζουμε το μείγμα σε τρία ίσα μέρη. Στο ένα από αυτά ρίχνουμε όλα τα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε καλά. Αδειάζουμε το 1/3 του μίγματος στη φόρμα, ρίχνουμε το φλουρί τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο, από πάνω απλώνουμε το μείγμα της γέμισης και τέλος σκεπάζουμε με το υπόλοιπο 1/3 του μείγματος.
Βάζουμε το κέικ στον φούρνο και το ψήνουμε για 55-60 λ περίπου. Μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο περιμένουμε 5-10 λ να κρυώσει και το ξεφορμάρουμε σε σχάρα. Το αφήνουμε να κρυώσει καλά, πριν το μεταφέρουμε σε πιατέλα.
Για τα καραμελωμένα φουντούκια: Λιώνουμε το Flora soft με βούτυρο σε βαθύ τηγάνι και ρίχνοντας τα φουντούκια με τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να καραμελώσουν τα φουντούκια. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και απλώνουμε τα φουντούκια πάνω από το κέικ μας. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και να σταθεροποιηθεί η καραμέλα.
ΠΗΓΗ: Sintayes.gr
Είναι το γλυκό του ρεβεγιόν. Πρόκειται για το παραδοσιακό γλυκό (Buche de Noel), που συνηθίζουν να έχουν στο τραπέζι μετά το γεύμα των Χριστουγέννων οι Γάλλοι. Αφράτο και σοκολατένιο, είναι τέλεια επιλογή για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι και είναι σίγουρο ότι θα το ζητάτε όλο το χρόνο...
Ο κορμός αυτός αποτελεί μέρος της Γαλλικής χριστουγεννιάτικης παράδοσης. Οι ρίζες της παράδοσης αυτού του νοστιμότατου γλυκού της Γαλλικής ζαχαροπλαστικής βρίσκονται στην Κελτική παράδοση.
Την μέρα αυτή οι Κέλτες έψαχναν για ένα κορμό δέντρου από οξιά, δρυ, φτελιά ή κερασιά για να τον κάψουν στο τζάκι (παρόμοιο έθιμο με το δικό μας "χριστόξυλο").
Ήταν ένα σύμβολο της αναγέννησης του Ήλιου και το τέλος του Χειμώνα.
Υλικά για το παντεσπάνι
180 γραμμ. κουβερτούρα
5 αβγά
180 γραμμ. ζάχαρη άχνη
Για τη γέμιση
12 κουταλιές νουτέλα
700 γραμμ. περίπου cream cheese
4 κουταλιές της σούπας κονιάκ
Για τη διακόσμηση
300 γραμμ. κουβερτούρα
ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
Πρώτα ετοιμάζεται το παντεσπάνι. Θα χτυπήσετε τους κρόκους από τα αβγά με τη ζάχαρη άχνη, μέχρι να ασπρίσει το μείγμα σας. Σε μπεν μαρί, εν τω μεταξύ, λιώνετε την κουβερτούρα. Προσθέτετε τους κρόκους που έχετε χτυπήσει με την άχνη μέσα στην κουβερτούρα και ανακατεύετε καλά. Σε ένα μπολ χτυπήστε τα ασπράδια σε μαρέγκα και προσθέστε στο μείγμα της κουβερτούρας.
Σε ένα παραλληλόγραμμο ταψί απλώνετε αντικολλητικό χαρτί και ρίχνετε τη ζύμη από το παντεσπάνι. Ψήνετε στους 180 C για περίπου 25 λεπτά. Το βγάζετε από το φούρνο, το σκεπάζετε με μια πετσέτα και το αφήνετε να κρυώσει. Όταν κρυώσει το καλύπτετε με διάφανη μεμβράνη και το βάζετε στο ψυγείο όλη τη νύχτα. (Το παντεσπάνι σας μπορεί να διατηρηθεί στην κατάψυξη για ένα μήνα.)
Το βγάζετε από το ψυγείο και το αφήνετε να ξεπαγώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Σε ένα μπολ βάζετε το cream cheese, τη νουτέλα και το κονιάκ. Σε πάγκο ή στο τραπέζι σας στρώστε αντικολλητικό χαρτί και αναποδογυρίστε το παντεσπάνι. Απλώνετε τα 2/3 περίπου από το μείγμα με την κουβερτούρα πάνω στο παντεσπάνι και τυλίγετε σε ρολό.
Καλύψτε τον κορμό με το υπόλοιπο σοκολατένιο μείγμα και διακοσμήστε με φλούδες σοκολάτας. Από πάνω πασπαλίστε με άφθονη άχνη ζάχαρη. Ο χιονισμένος κορμός σας είναι έτοιμος.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190 °C. Απλώνετε λαδόκολλα σε ένα ταψί (38x25 περίπου).
Για τη γέμιση, χτυπήστε την κρέμα γάλακτος, τα 50 γρ. άχνη ζάχαρη, τα 45 γρ. σκόνης κακάο και τα 5 γρ. βανίλιας μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές, παχύ μείγμα και τοποθετήστε το στο ψυγείο.
Για το παντεσπάνι, χτυπήστε στο μίξερ τους κρόκους των αυγών με τα 100 γρ. ζάχαρης μέχρι να ομογενοποιηθούν. Στη συνέχεια, προσθέστε τα 35 γρ. σκόνης κακάο, τη βανίλια και το αλάτι.
Σε ένα μεγάλο μπολ, χρησιμοποιώντας το μίξερ με καθαρά εξαρτήματα ανάμειξης, χτυπήστε τα ασπράδια των αυγών μέχρι να ασπρίσουν και προσθέστε σταδιακά την άχνη ζάχαρη μέχρι να γίνει σφιχτή μαρέγκα. Προσθέστε το μείγμα από τους κρόκους στο μείγμα της μαρέγκας, ανακατεύοντας μαλακά.
Απλώστε ομοιόμορφα το μείγμα στο ταψί και ψήστε το στον προθερμασμένο φούρνο για 12-15' ή μέχρι το κέικ να επανέρχεται όταν το αγγίζετε ελαφρά.
Πασπαλίζετε μια πετσέτα με άχνη ζάχαρη και αναποδογυρίζετε το ζεστό κέικ επάνω της, αφού προηγουμένως έχετε διατρέξει τα εσωτερικά τοιχώματα του ταψιού με ένα μαχαιράκι, για να ξεκολλήσει το κέικ. Αφαιρέστε την λαδόκολλα. Ξεκινώντας από μία μικρή πλευρά του κέικ, το διπλώνετε σε ρολό μαζί με την πετσέτα και το αφήνετε να κρυώσει για περίπου 30'.
Ξεδιπλώνετε το κέικ, απλώνετε το μείγμα με το κακάο έως 2 εκατοστά πριν την άκρη και ξαναδιπλώνετε (χωρίς την πετσέτα) με το μείγμα στην εσωτερική πλευρά. Τοποθετείτε με το τελείωμά του προς τα κάτω σε δίσκο σερβιρίσματος και το βάζετε στο ψυγείο. Πασπαλίστε με άχνη ζάχαρη πριν το σερβίρισμα.
γέμιση
480 ml κρέμα γάλακτος
50 γρ. άχνη ζάχαρη
45 γρ. σκόνη κακάο
1 κ.τ.γ σκόνη βανίλια (5 γρ.)
παντεσπάνι
6 αυγά, διαχωρισμένα σε ασπράδια και κρόκους
100 γρ. λευκή ζάχαρη
35 γρ. σκόνη κακάο
1½ κ.τ.γ. σκόνη βανίλια
μια πρέζα αλάτι
50 γρ. ζάχαρη
άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα
Για τη γαλοπούλα
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C στον αέρα.
Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το βούτυρο, τη μουστάρδα, αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να έχουμε μια ομοιόμορφη ωραία πάστα.
Με ένα ψαλίδι ή κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε την ραχοκοκαλιά της γαλοπούλας (την ραχοκοκαλιά μπορούμε να την κάνουμε σούπα, δεν την πετάμε).
Την γυρνάμε με το στήθος προς τα επάνω, αφαιρούμε το κόκαλο του γιάντες από το στήθος της (για να μπορέσουμε να την φιλετάρουμε κατά το σερβίρισμα) και με τις παλάμες μας πιέζουμε για να πάρει το σχήμα πεταλούδας.
Με προσοχή ξεχωρίζουμε με τα χέρια μας, το δέρμα από το κρέας στο στήθος και στα μπούτια της γαλοπούλας, δημιουργώντας μία θήκη- τσέπη.
Απλώνουμε με προσοχή κάτω από την πέτσα το αρωματικό μας βούτυρο φροντίζοντας να πάει παντού. Ότι μείνει το απλώνουμε εξωτερικά πάνω στο δέρμα της γαλοπούλας.
Σε αυτό το σημείο, αν θέλουμε, μπορούμε να την βάλουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες.
Αφαιρούμε την τελευταία άρθρωση από τις φτερούγες με ένα μαχαίρι γιατί συνήθως καίγεται και δεν προσφέρει τίποτα στην συνταγή μας.
Απλώνουμε στον πάτο του ταψιού μας μπόλικα μυρωδικά (θέλουμε να δώσουμε άρωμα και περισσότερη γεύση στην γαλοπούλα μας).
Τοποθετούμε την γαλοπούλα στο ταψί και ψήνουμε στο φούρνο για 2-2 ½ ώρες.
Αφού ψηθεί αφαιρούμε από το φούρνο.
Κρατάμε λίγο από το ζουμί που έχει βγάλει η γαλοπούλα για να χρησιμοποιήσουμε στη γέμιση.
Για τη γέμιση
Βάζουμε ένα βαθύ τηγάνι σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο.
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα προσθέτουμε στο τηγάνι.
Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το θυμάρι και τα ρίχνουμε και αυτό μέσα στο τηγάνι.
Μαγειρεύουμε για 15-20 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν.
Παράλληλα, σπάμε με τα χέρια μας τα κάστανα και τα ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι.
Ψιλοκόβουμε τα βερίκοκα, το σέλερι και το πράσινο μήλο και τα προσθέτουμε στο τηγάνι.
Ανακατεύουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Ρίχνουμε το τριμμένο ψωμί του τοστ και 1 κ.σ. βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι το ψωμί να τραβήξει όλα τα αρώματα και να γίνει τραγανό .
Τέλος ρίχνουμε λίγα από τα ζουμιά που ψήσαμε την γαλοπούλα, αφήνουμε να τα απορροφήσει το ψωμί και αφαιρούμε από τη φωτιά.
Σερβίρουμε με τη γαλοπούλα μας.
Για τα λαχανάκια Βρυξελλών
Βάζουμε ένα τηγάνι στη φωτιά να ζεσταθεί και ρίχνουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο.
Κόβουμε στη μέση τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα ρίχνουμε στο τηγάνι και τα αφήνουμε να καραμελώσουν.
Κόβουμε το μπέικον σε κομμάτια και τα προσθέτουμε μέσα στο τηγάνι.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και το προσθέτουμε στο τηγάνι μαζί με λίγο θυμαράκι, αλάτι και πιπέρι.
Αφήνουμε για 5 λεπτά να καραμελώσουν και σβήνουμε με το κονιάκ και το μέλι. Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και σερβίρουμε με τη γαλοπούλα.
Για τις πατάτες
Βάζουμε ένα τηγάνι στη φωτιά να ζεσταθεί και ρίχνουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο.
Κόβουμε τις πατάτες στη μέση, τις ρίχνουμε στο τηγάνι μέχρι να χρυσαφίσουν.
Κόβουμε το κεφάλι του σκόρδου στη μέση και βάζουμε στο τηγάνι με τις πατάτες.
Αφού πάρουν χρώμα οι πατάτες αφαιρούμε το σκόρδο, και σβήνουμε με το χυμό λεμονιού και το κονιάκ.
Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και σερβίρουμε με τη γαλοπούλα.
Akis petretzikis