ΣΥΡΙΖΑ: Σύγκρουση μέχρις εσχάτων -Με αέρα νικητή ο Κασσελάκης, τι σχεδιάζει η Αχτσιόγλου

By / ΠΟΛΙΤΙΚΑ / Monday, 18 September 2023 12:11

 

 

Ο Στέφανος Κασσελάκης πραγματοποίησε τη μεγάλη έκπληξη στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο κέρδισε την Εφη Αχτσιόγλου, αλλά κατάφερε να εξασφαλίσει και ένα ισχυρό προβάδισμα για το δεύτερο γύρο δημιουργώντας για δεύτερη φορά σε διάστημα ενός μηνός ένα ακόμη μεγαλύτερο πολιτικό γεγονός για την αξιωματική αντιπολίτευση.

Το στοίχημα για τον εξ Αμερικής διεκδικητή της κούρσας είναι να καταφέρει να φέρει και την επόμενη Κυριακή στην κομματική κάλπη όλους εκείνους τους ψηφοφόρους που ίσως και να μην είχαν ποτέ πριν επαφή με το ΣΥΡΙΖΑ και δεν έχουν ακόμη σχηματίσει ισχυρούς δεσμούς με το κόμμα.

Ο κίνδυνος δηλαδή για το στρατόπεδο του κ. Κασσελάκη είναι να επικρατήσει σε αυτές τις συνθήκες ο εφησυχασμός από τον αέρα νίκης που έχει καλλιεργηθεί και πολλοί να μην προσέλθουν στις επαναληπτικές εκλογές έχοντας δεδομένη την πρωτιά.

Όμως σε αυτούς του 40.000 πολίτες που βρέθηκαν στην κομματική κάλπη και γράφτηκαν νέα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στην πιο δύσκολη ιστορική του φάση του, πολλοί αθροίζοντας και εκείνα τα μέλη από την κάλπη του Αλέξη Τσίπρα που επέστρεψαν για να ψηφίσουν τον κ. Κασσελάκη βλέπουν το «νέο κύμα» για το οποίο μίλησε ο κ. Τσίπρας στο Ζάππειο την ημέρα της παραίτησής του.

Και σε αυτό το «νέο κύμα» πολλοί είναι εκείνοι που βλέπουν ένα ισχυρό ρεύμα συμμετοχής το οποίο θα παραμείνει συσπειρωμένο και θα επιστρέψει συμπαγές στην κάλπη της Κυριακής 24 Σεπτεμβρίου.

Σε κάθε περίπτωση η εικόνα που πολλά ιστορικά στελέχη άρχισαν να κάνουν στο μυαλό τους και τρόμαζαν και μόνο στην σκέψη ο κ. Τσίπρας να παραδίδει στον «ουρανοκατέβατο» Κασσελάκη και να παίρνει τα ινία ενός κόμματος, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά από μια κούρσα τριών μόλις εβδομάδων, είναι τώρα πια θέμα χρόνου να εκπληρωθεί ως μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

ΣΥΡΙΖΑ: Ισχυρό προβάδισμα Κασσελάκη για την προεδρία -Την άλλη Κυριακή ο β' γύρος, «μέτωπο» Αχτσιόγλου-Τσακαλώτου

Δυο όπλα για την ανατροπή

Η Έφη Αχτσιόγλου δίνει τη μάχη της ανατροπής με όπλο της τις ψήφους του Ευκλείδη Τσακαλώτου και με επίκληση στην ιστορία και στους αγώνες της Αριστεράς που πρέπει να διασωθούν.

Το αρχικό σοκ από το ισχυρό προβάδισμα του Στέφανου Κασσελάκη ξεπεράστηκε παρά το ότι υπήρξαν φωνές και συζητήσεις στην αρχή της καταμέτρησης να μην προχωρήσει στο δεύτερο γύρο χάριν της ενότητας ώστε να μην δημιουργηθεί κλίμα διχασμού στο κόμμα και στα μέλη που προσήλθαν μαζικά, η κα Αχτσιόγλου το ξεπέρασε όταν τελικά άρχισε να αποκρυσταλλώνεται η πραγματική δύναμη των υποψηφίων σε απόλυτο αριθμό ψήφων.

Περίπου 12.5000 ψήφοι χωρίζουν την κυρία Αχτσιόλγου από τον κ. Κασσελάκη. Είναι ακριβώς όσες συγκέντρωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και οι οποίες πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα κατευθυνθούν απευθείας στην κυρία Αχτσιόγλου.

Η κα Αχτσιόγλου συγκέντρωσε 51.800 ψήφους και μαζί με τις ψήφους του κ. Τσακαλώτου φτάνει ακριβώς στις ψήφους που συγκέντρωσε μόνος του ο κ. Κασσελάκης.
Το μυστικό της ανατροπής για την περίπτωση της κας Αχτσιόγλου ίσως και να βρίσκεται στις λεπτομέρειες όσο αδύνατο κι αν φαντάζει σε αυτή τη φάση.

Σύμφωνα με τον καθηγητή της ΚΕΦΕ και καθηγητή συνταγματικού δικαίου Γιάννη Δρόσο στη δεύτερη Κυριακή μπορούν να ψηφίσουν μόνο τα παλιά μέλη και εγγράφηκαν στους καταλόγους μέχρι και χθες. Μέχρι και πέρσι όταν άνοιξε το κόμμα στα μέλη ο Αλέξης Τσίπρας στη δική του εκλογή το μητρώο μελών αριθμούσε συνολικά 170.000 μέλη.

Σε αυτές τις κάλπες η συμμετοχή έφτασε στα επίπεδα των μελών που ψήφισαν πέρσι μόνο στην κάλπη του προέδρου πριν ενάμιση χρόνο ξεπερνώντας τις 146.000 (152.00 είχαν ψηφίσει το Μάιο του 2022).

Το ερώτημα λοιπόν είναι αν υπάρχουν σε αυτή τη δεξαμενή των περίπου 20.000 μελών εφεδρείες που με την επίκληση του κομματικού πατριωτισμού στο όνομα της ιστορίας και των συμβόλων της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ θα παρακινηθούν να επιστρέψουν στην κάλπη για να ψηφίσουν την κα Αχτσιόγλου ή αν οι περισσότεροι από αυτούς έχουν εγκαταλείψει το ΣΥΡΙΖΑ οριστικά.

Διχασμός ή διάσπαση

Η Εφη Αχτσιόγλου όμως μπαίνει στο δεύτερο γύρο έτοιμη για μετωπική σύγκρουση με το στρατόπεδο Κασσελάκη. «Η αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας, δεν μπορεί να πορεύεται στα θολά νερά των εύκολων λύσεων» ήταν το μήνυμά της μετά το αποτέλεσμα, μια δήλωση που προϊδέασε για σκληρό ροκ.

Το γάντι σήκωσε ο Παύλος Πολάκης κατηγορώντας της για αλαζονεία γιατί όπως έγραψε «μας είπε πως το 46-47% που ψήφισε Κασσελάκη σήμερα δεν ξέρει από πολιτική και είναι θολό!!!
Η αλαζονεία θα πληρωθεί διπλή την άλλη Κυριακή».

Σε συνδυασμό με τις δηλώσεις Τσακαλώτου για τη μεταπολιτική και την έμφαση στην εικόνα έναντι της ουσίας με την οποία ψήφισαν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ με τον οποίο η κυρία Αχτσιόγλου φαίνεται πως έχει ήδη συγκροτήσει μέτωπο για το δεύτερο γύρο, η ατμόσφαιρα άρχισε πάλι να μυρίζει μπαρούτι και τα σενάρια διάσπασης να ανακάμπτουν παρά το γεγονός ότι η αυξημένη συμμετοχή ήταν ένα ισχυρό μήνυμα της βάσης για ολική επαναφορά σε τροχιά κυβερνησιμότητας.

Ρυθμιστής ο Παππάς

Κλειδί για τον κ. Κασσελάκη είναι οι ψηφοφόροι και τα μέλη που τοποθετήθηκαν στο στρατόπεδο του Νίκου Παππά.

Ο κ. Παππάς συγκέντρωσε 12.441 ψήφους γεγονός που εκτός από το γεγονός ότι ανακάμπτει ως μετρήσιμο και υπολογίσιμο μέγεθος στο εσωκομματικό ΣΥΡΙΖΑ τον φέρνει σε θέση ρυθμιστή του δεύτερου γύρου.
Για πολλούς τα μέλη αυτά θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να μετακινηθούν προς την κα Αχτσιόγλου και για κάποιους μάλιστα θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο. Σε αυτή την κρίσιμη δεξαμενή αναμένεται να στοχεύσει και ο κ. Κασσελάκης για να κλειδώσει την πρωτιά και το 50% στο Β΄γυρο.

Ο κ. Παππάς πάντως δεν άνοιξε τα χαρτιά του ούτε χθες ούτε και αναμένεται να το κάνει άμεσα. Έχοντας καθαρίσει πολιτικά από το ειδικό δικαστήριο και εντυπώνοντας στο εσωκομματικό πεδίο την πολιτική του ατζέντα, από καταδικασμένος ανακάμπτει τώρα ως κρίσιμος παράγοντας για την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ.

Author

Lifevolos

Lifevolos

Login to post comments

Please publish modules in offcanvas position.