Βόλος: Καύσωνας διαρκείας αντίστοιχος - Στους 45 βαθμούς η θερμοκρασία τη Δευτέρα Featured

By / ΤΟΠΙΚΑ / Friday, 30 July 2021 12:47

 

 

 

Θερμοκρασίες ανάλογες αυτών του καλοκαιριού του 2007 αναμένεται να αντιμετωπίσουν τις ερχόμενες ημέρες και κυρίως τη Δευτέρα 2 Αυγούστου οι Βολιώτες, καθώς το κύμα καύσωνα επιμένει και θα διαρκέσει τουλάχιστον ένα 10ήμερο…

Ήδη χθες το θερμόμετρο στον Βόλο έδειξε μέγιστη τιμή 37,7 βαθμούς Κελσίου στις 14.38’ και ελάχιστη 26,6 βαθμούς, ενώ σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να σκαρφαλώσει στους 39 βαθμούς, με ελάχιστη τους 24. Τα πράγματα ωστόσο γίνονται ακόμη πιο δύσκολα από αύριο Σάββατο, καθώς εκτός των 39 βαθμών το μεσημέρι, η ελάχιστη τις πρώτες πρωινές ώρες θα ανεβεί στους 28 βαθμούς, ενώ ίδια θα είναι η θερμοκρασία και την Κυριακή. Τη Δευτέρα η μέγιστη θερμοκρασία αναμένεται να φθάσει τους 45 βαθμούς στον Βόλο, με ελάχιστη τους 28, ενώ την Τρίτη αναμένεται πτώση στους 37 βαθμούς η μέγιστη και ελάχιστη στους 29. Οι μετεωρολογικές προβλέψεις ωστόσο κάνουν λόγο για συνέχιση των υψηλών θερμοκρασιών μέχρι και το τέλος της επόμενης εβδομάδας (8-9 Αυγούστου). Ο καύσωνας δηλαδή αυτός θα έχει μεγάλη διάρκεια, όση είχε και ο αμέσως προηγούμενος των τελευταίων ημερών του Ιουνίου. Η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στον Βόλο την τελευταία 30ετία, ήταν τον Ιούνιο του 2007 με 47 βαθμούς, ενώ τον Ιούλιο του ίδιου έτους είχε καταγραφεί θερμοκρασία 46 βαθμών. Τα χαρακτηριστικά των δύο φετινών καυσώνων προσιδιάζουν με αυτά των καυσώνων του καλοκαιριού του 2007. Άλλες υψηλές θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί στον Βόλο την 30ετία, ήταν τον Αύγουστο του 1994 44 βαθμοί Κελσίου και τον Ιούλιο του 2000 44 βαθμοί επίσης.

Οδηγίες προφύλαξης των πολιτών από την Περιφέρεια Θεσσαλίας
Σε συνέχεια του Έκτακτου Δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων και σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία σχετικά με την εξέλιξη του κύματος καύσωνα, από την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας επισημαίνεται ότι:
-Το φαινόμενο εξακολουθεί να είναι ένα επικίνδυνο καιρικό φαινόμενο, καθώς θα έχει μεγάλη διάρκεια, αλλά και διότι το θερμοκρασιακό εύρος (διαφορά μέγιστης – ελάχιστης θερμοκρασίας) θα είναι μικρό.
-Η κορύφωση αναμένεται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, εντούτοις οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι και την Παρασκευή 6/8/21.
-Οι μέγιστες θερμοκρασίες το επόμενο τριήμερο θα κυμανθούν στα ηπειρωτικά περί τους 42 με 44 βαθμούς, ενώ στη νησιωτική χώρα και τα παραθαλάσσια τμήματα θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Υψηλή θα παραμένει η θερμοκρασία και κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών με τις ελάχιστες τιμές της πάνω από τους 28 βαθμούς στις περισσότερες περιοχές.

Οδηγίες προς τους πολίτες για την άνοδο της θερμοκρασίας
Για τα δεδομένα των κλιματολογικών συνθηκών της χώρας μας, ο καύσωνας αποτελεί εποχιακό φαινόμενο που παρατηρείται κατά τους θερινούς μήνες. Το φαινόμενο αυτό γίνεται πιο έντονο στις πόλεις. Το τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας δίνει τις παρακάτω οδηγίες για ενημέρωση και μέτρα αντιμετώπισης του καύσωνα σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας:
Ποιος κινδυνεύει από τις υψηλές θερμοκρασίες: Ηλικιωμένοι, μωρά και μικρά παιδιά, έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες, άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, άτομα που εργάζονται ή ασκούνται έντονα σε ζεστό περιβάλλον, άτομα με χρόνιες παθήσεις (καρδιαγγειακές παθήσεις, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, πνευμονοπάθειες, νεφροπάθειες, ηπατοπάθειες, ψυχική νόσο, άνοια, αλκοολισμό ή κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών κ.λπ.), άτομα με οξεία νόσο, όπως λοίμωξη με πυρετό ή γαστρεντερίτιδα (διάρροια ή και έμετο), άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως π.χ. διουρητικά, αντιχολινεργικά, ψυχοφάρμακα, ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων). Ιδιαίτερα κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών περιβάλλοντος θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους για την ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας.
Οι υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων, καθώς και των Δήμων καλούνται να είναι σε επιφυλακή με το απαραίτητο προσωπικό και να μεριμνούν για την ενημέρωση του κοινού και για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων.
Επίσης σε περιπτώσεις ανάγκης οι πολίτες να επικοινωνούν με το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων στα τηλέφωνα 6944185068 και στα 2421352464, 2421352459.

 

e-thessalia.gr

Author

Lifevolos

Lifevolos

Login to post comments

Please publish modules in offcanvas position.