Η κυβέρνηση «ξύνει τον πάτο του βαρελιού» για τους αγρότες και ελπίζει σε αποκλιμάκωση μετά την Τρίτη Featured

By / ΠΟΛΙΤΙΚΑ / Monday, 12 February 2024 09:15

 

Το μεσημέρι της Τρίτης η συνάντηση Μητσοτάκη με 15 αγρότες - Ασκήσεις αποκλιμάκωσης και από τις δύο πλεύρες - Ο Αυγενάκης, ο Βορίδης και οι διαβουλεύσεις

Όταν οι αγροτικές κινητοποιήσεις ξεκινούσαν μερικές εβδομάδες πριν, κανείς δεν είχε φανταστεί ότι θα κρατούσαν τόσο. Ίσως ούτε το Μέγαρο Μαξίμου. Κι όμως, οι διαμαρτυρόμενοι παραγωγοί θα περάσουν το μεσημέρι της ερχόμενης Τρίτης την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου, προκειμένου να διερευνηθεί η προοπτική ενός συμβιβασμού μεταξύ αυτών και της κυβέρνησης. Παρόντες θα είναι 15 αγρότες, ενώ από την κυβέρνηση αναμένεται να βρεθούν στο Μαξίμου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο υφυπουργός Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς, ενώ από το Μαξίμου το θέμα διαχειρίζονται ο Γιάννης Μπρατάκος και ο Μάκης Βορίδης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε χθες μέσω του facebook ότι η κυβέρνηση «θα ξύσει τον πάτο του βαρελιού», ώστε να μειωθεί το κόστος για την αγροτική παραγωγή, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «δεν μπορεί να ενισχύονται περισσότερο ομάδες με «όπλο» τη δυνατότητα τους να διαδηλώνουν ηχηρά, εις βάρος άλλων ομάδων που δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα». Και το Σάββατο έγιναν συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και παράγοντες της αγοράς ενέργειας, προκειμένου να δρομολογηθούν νέες ευνοϊκές παρεμβάσεις, πέρα από τη γρηγορότερη επιστροφή του ΕΦΚ, και για το ρεύμα, τόσο για τη Θεσσαλία όσο και εν γένει για τους αγρότες με τρόπο που δεν θα επηρεάζει τον προϋπολογισμό.

    Καλημέρα και καλή Κυριακή! Όπως και την προηγούμενη Κυριακή, έτσι και σήμερα, θα ξεκινήσω και αυτήν την -όπως θα...
    Posted by Kyriakos Mitsotakis on Saturday, February 10, 2024

Μάχη με τον χρόνο

Κάπως έτσι και οι δύο πλευρές θα επιδιώξουν τις επόμενες μέρες, αρχής γενομένης από το ραντεβού του Μαξίμου, ασκήσεις αποκλιμάκωσης. Όπως το θέτει κυβερνητικό στέλεχος στο protothema.gr, και η κυβέρνηση δεν θέλει κάθε μέρα τους αγρότες στους δρόμους, αλλά και οι αγρότες δεν θέλουν να είναι κάθε μέρα στα μπλόκα. Το αν θα τελεσφορήσει η προαναφερθείσα άσκηση, πάντως, δεν είναι σαφές, καθώς η διαδικασία είναι δύσκολη. Η εκπροσώπηση των αγροτών δεν είναι ενιαία, οι συνδικαλιστές του ΚΚΕ έχουν βγει πιο μπροστά συγκριτικά με ορισμένους άλλους πιο «ήπιους», ενώ τα περιορισμένα δημοσιονομικά περιθώρια δεν βοηθούν για μια πιο «εντυπωσιακή» κίνηση.

Κατά τα άλλα, ο κ. Μητσοτάκης λέει σε συνομιλητές του ότι καταλαβαίνει πολύ καλά τα αιτήματα που εκφράζονται ιδίως από τους νέους αγρότες για τις αδικίες της νέας ΚΑΠ. Ο πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης είχε ως αποτέλεσμα το ποσό που έχει λαμβάνειν η χώρα να μην μειωθεί, αν και αυτό δεν αρκεί, εξ ου και στέλνει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση επιμένει για νέες αναπροσαρμογές στο υφιστάμενο πλαίσιο. Παράλληλα, από την κυβέρνηση θυμίζουν ότι η μάχη της κυβέρνησης για την ΚΑΠ δόθηκε σε αντίθεση με τους Ευρωσοσιαλιστές και τους Πρασίνους στο Ευρωκοινοβούλιο που πίεζαν για ακόμη πιο γρήγορη εφαρμογή της ατζέντας της «πράσινης μετάβασης».

Κρίσιμο για τον κ. Μητσοτάκη είναι και το ζήτημα των παράνομων ελληνοποιήσεων, γι’ αυτό και τις τελευταίες εβδομάδες έχουν συστηματοποιηθεί οι έλεγχοι στα σύνορα, αλλά και στην αγορά, για να διορθωθούν πτυχές του αθέμιτου ανταγωνισμού που καταγγέλλουν οι παραγωγοί.

Δεν είναι σαφές, πάντως, ως αυτή την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, αν το ραντεβού της Τρίτης θα επιφέρει τον «σασμό». Όπως αναφέρουν, πάντως, αγροτοσυνδικαλιστές, ακόμα και για ζητήματα, στα οποία η κυβέρνηση δεν μπορεί να δώσει άμεσες λύσεις λόγω των δημοσιονομικών ισορροπιών, θα πρέπει να υπάρξει έστω ένα χρονοδιάγραμμα που να είναι πιο συγκεκριμένο. Από εκεί και πέρα και οι ίδιοι θα πάρουν τις αποφάσεις τους, σταθμίζοντας όλα τα δεδομένα που προαναφέρθηκαν.

Ο Αυγενάκης, ο Βορίδης και οι διαβουλεύσεις

Σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι, πάντως, τις προηγούμενες μέρες έγιναν αρκετές ενέργειες, άλλες εμφανείς και άλλες παρασκηνιακές. Ενδεικτικές αυτής της κυβερνητικής σπουδής ήταν οι αλλεπάλληλες περιοδείες του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκη, ο οποίος γύρισε πολλές περιοχές της Ελλάδας διαβουλευόμενος με παραγωγούς και αγρότες.

Ο κ. Αυγενάκης βρέθηκε όλες τις προηγούμενες μέρες στο μάτι του κυκλώνα, αν και είναι σαφές ότι το υπουργείο του δεν έχει όλες τις αρμοδιότητες που σχετίζονται με το αγροτικό. Ο ίδιος πέρασε μια μάλλον δύσκολη έκθεση Agrotica στη Θεσσαλόνίκη, ενώ το πρόγραμμα των υπουργικών επαφών μεταφέρθηκε στο ξενοδοχείο Met αντί για το Συνεδριακό Κέντρο Ιωάννης Βελλίδης. Επέμεινε, όμως, ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο έχουν παγίως την πόρτα τους ανοιχτή στους αγρότες και τους παραγωγούς εν γενεί για τα μικρά και τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αν και οι αντιπαραθέσεις του σε τηλεοπτικά παράθυρα με αγροτοσυνδικαλιστές δεν «βοήθησαν» το ήπιο αφήγημα του Μαξίμου. Πάντως, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στηρίχθηκε ευθέως από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη.

Παράλληλα, κρίσιμο ρόλο στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις όλων των προηγούμενων ημερών έπαιξε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, ο οποίος είχε διατελέσει στην πρώτη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκης υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης πριν μετακινηθεί στο Εσωτερικών και διατηρεί άριστες σχέσεις με αρκετούς παραγωγούς και συνδικαλιστές. Ο κ. Βορίδης λειτούργησε ως άτυπος δίαυλος του Μεγάρου Μαξίμου, ενώ δεν είναι μυστικό ότι τις προηγούμενες μέρες έκανε και συνεννοήσεις ως προς το ποιο θα είναι αυτοί που θα εκπροσωπήσουν τους αγρότες στο ραντεβού του Μαξίμου. Ο ίδιος, βεβαίως, δεν θέλησε να πάει σε κάποιο μπλόκο και να φανεί ότι «καπελώνει» τον κ. Αυγενάκη, είναι όμως σαφές ότι διευκόλυνε την επικοινωνία του κυβερνητικού επιτελείου σε δύσκολες φάσεις. Ενδιαφέρον, πάντως, είναι ότι και δύο γενικοί γραμματείς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ήταν άνθρωποι που είχαν τοποθετηθεί επί Μάκη Βορίδη το 2019: ο Κωνσταντίνος Μπαγινέτας έχει παραμείνει έκτοτε, ενώ ο Γιώργος Στρατάκος που είχε διατελέσει επί των ημερών του κ. Βορίδη γενικός γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και είχε αποχωρήσει επί των ημερών του Σπήλιου Λιβανού, επανήλθε το περασμένο καλοκαίρι στο παλιό του πόστο.


Author

Lifevolos

Lifevolos

Login to post comments

Please publish modules in offcanvas position.